Vaginalno vnetje: poskrbite, da vam ne bo pokvarilo dopusta


Vaginalno vnetje oz. vnetje intimnih predelov ni nikoli prijetno. Povzroča srbečico ter pekoč in neprijeten občutek na področju spolovil. Na žalost pa so težave z vnetjem nožnice poleti še pogostejše.

Lahko pride do bakterijskih okužb intimnih delov, glivičnih okužb, vnetja sečil, pa tudi do srbenja ali osipa na koži. To so le nekatere zdravstvene težave, ki lahko pestijo naša spolovila. A brez skrbi, tudi to lahko z malo skrbi in pozornosti ter nekaterimi zdravimi navadami največkrat preprečimo.

Preprečimo vaginalno vnetje


Vnetje intimnih predelov – še ena nevšečnost, ki vam lahko pokvari dopust

Tako, kot se veselimo poletja in vsega lepega, kar to prinaša s seboj, se hkrati zavedamo tudi nekaterih težav, ki so pogostejše prav poleti. Takšni so, na primer, piki žuželk, alergija na sonce in opekline zaradi predolgega sončenja. Če smo na vse to pripravljeni, pa na žalost večkrat pozabimo na vnetje intimnih predelov. Možnosti za vaginalno vnetje je namreč poleti nekoliko več, kot v drugih letnih časih. Tako zaradi situacij, v katerih se znajdemo, okoliščin s katerimi se spopadamo kot tudi zaradi tega, ker smo poleti bolj sproščeni in manj obremenjeni z nekaterimi stvarmi.

Nega intimnih predelovVaginalno vnetje se poleti lahko pripeti pogosteje zato, ker smo večkrat izpostavljeni nevarnostim za vnetje intimnih predelov. V prvi vrsti zaradi kopanja v bazenih, jezerih in rekah, kjer voda ni vedno neoporečna. Pa tudi zaradi skupnih sanitarij v kampih in počitniških domovih ter na drugih lokacijah, kjer se pogosto srečujemo z drugimi. Sanitarije namreč delimo tudi na javnih straniščih na plažah, v raznih lokalih, na bazenih in še marsikje drugje. A tudi, če se temu na takšen ali drugačen način izognemo, predstavljajo za vaginalno vnetje nevarnost nekatere druge navade.

Hkrati je poleti tudi vroče, bolj se potimo, naša spolovila so zato bolj vlažna in toplejša, vse to pa so idealni pogoji za nastanek glivic in drugih nevšečnosti, ki povzročajo vnetje intimnih predelov.

Vse to pa še vedno ni razlog, da se poletja ne bi veselili, le nekoliko bolj pozorni moramo biti kar se tiče naših intimnih predelov.


Vnetje nožnice lahko preprečimo z nekaj zdravimi navadami

Že nekaj zdravih navad lahko prepreči vnetje nožnice oz. vnetje intimnih predelov. To so, na primer:

  • menjavanje kopalk takoj, ko pridemo iz vode;
  • prhanje po kopanju;
  • brisanje z brisačo do suhega;
  • nošenje bombažnega spodnjega perila;
  • uporaba vložkov in tamponov iz naravnih materialov, kot je bombaž, ter redno menjavanje le-teh
  • in več pozornosti pri obisku javnih sanitarij.


Zakaj  moramo redno menjavati kopalke?

Ko pridemo iz vode, so po kopanju kopalke – pričakovano – popolnoma mokre. Če bomo pustili, da se posušijo na nas, bomo nehote ustvarili odlične pogoje za nastanek bakterij in glivic, zaradi katerih lahko nato pride do vaginalnega vnetja. Mokre kopalke namreč na intimnih predelih ustvarjajo vlažno in hkrati toplo okolje. Ob enem pa vpijejo tudi različne nečistoče in kemikalije iz vode, ki lahko slabo vplivajo na naša spolovila.

Mokre kopalke moramo zato po kopanju hitro zamenjati, pred tem pa se še oprhati in nato obrisati do suhega. Tako bomo zmanjšali možnosti za vnetje intimnih predelov.

Redno menjavanje kopalk bo tudi sicer blagodejno vplivalo na naše telo. Sploh pri enodelnih kopalkah se lahko zgodi, da mokre in vsaj nekaj časa hladne kopalke lahko povzročijo težave ledvicam in mehurju. Tudi tovrstne težave, kot je bolečina v ledvicah ali pogostejše uriniranje nam torej lahko brez potrebe pokvari dopustniške dni.


Za kožo so najboljši naravni materiali

Najboljše za naša spolovila je, da za njihovo nego oz. skrb zanje uporabljamo naravne materiale. To pomeni, da nosimo tako bombažno spodnje perilo kot uporabljamo vložke in tampone iz naravnih materialov. V nasprotnem primeru lahko do vnetja nožnice pride hitreje.

Odlična izbira za tovrstne pripomočke so izdelki blagovnih znamk Natura Femina in Natura Femina Organic. Pohvalijo se lahko z naravno sestavo, hkrati pa z njimi naredimo tudi veliko za okolje. Zaradi naravnih materialov, iz katerega so narejeni sami izdelki ter hkrati ovojnina in embalaža, so namreč razgradljivi. Popolnoma naravni so tudi zato, ker ne vsebujejo sestavin, kot so klor, parfumi in drugi dodatki, kot na primer vpojni gel ali prašek. So pH-nevtralni ter podvrženi rednemu dermatološkemu testiranju. Prav zaradi tega so tudi odlični pripomočki za preprečevanje vnetja intimnih predelov. 

Poleg tega, da uporabljamo naravne materiale, je pomembno, da vložke in tampone tudi redno menjavamo. Poleti mora biti menjava vložkov pogostejša, kot pozimi. Tampone pa je priporočljivo menjati na vsake 4 do 6 ur.

V primeru, da uporabljamo tampone, jih je po kopanju v vodi, kateri popolnoma ne zaupamo, pametno takoj zamenjati, tudi če smo jih vstavili tik pred kopanjem. Drugačne prakse bi lahko namreč pripeljale do vaginalnega vnetja. Enaka pravila veljajo za ščitnike za perila.

In še en nasvet. Tudi, če nimate menstruacije, a se nameravate kopati v higiensko oporečni vodi, za kopanje raje uporabite tampon. Tega po kopanju seveda takoj odstranite. Tudi tako boste poskrbeli za preprečevanje vaginalnega vnetja.