Intimna nega: katere izdelke za intimno nego izbrati?


Intimna nega je za zdravje žensk ključnega pomena, saj lahko z izdelki za intimno nego močno pozitivno ali negativno vplivamo na zdravje. Izberite torej kvalitetne izdelke za intimno nego iz naravnih in organskih materialov, ki ne dražijo kože ali sluznice. Nasvete, kako izbrati izdelke za intimno nego (intimna krema, pena, vložki ipd.), najdete v nadaljevanju.


Vsakodnevna uporaba izdelkov za intimno nego

S puberteto se začne človeško telo močno spreminjati, s tem pa se zgodijo tudi močne spremembe na intimnih predelih. Iz nožnice se izloča ti. beli tok, ki skrbi za zdravje nožnice, pót ima svojevrsten vonj, tukaj pa je še menstruacija. Pomembno je, da za intimno nego skrbimo vsak dan- to je lahko že vsakodnevno umivanje intimnih predelov ali pa uporaba posebnih izdelkov za intimno nego, predvsem v času menstruacije.

Pri tem je potrebno poudariti, da vedno umivamo samo zunanje predele, torej vulvo in ne notranjosti nožnice. Nožnica je namreč izredno občutljiva na pH ravnovesje, ki ga lahko spremenite že z uporabo neprimernih izdelkov za intimno nego. Posledice so lahko nožnično vnetje in ostala neprijetna zdravstvena stanja.

Intimna nega je pomemben del ženske higiene

Vrednost pH v izdelkih za intimno nego

Kot že prej omenjeno, je pH vrednost v nožnici zelo pomembna. Za intimno nego ne uporabljajte navadnih gelov za tuširanje, saj te za intimne predele niso primerni. Koža ima namreč vrednost pH 5,5, nožnica pa med 3,8 in 4,5. Z uporabo gelov za tuširanje na intimnih predelih boste podrle ravnovesje nožnice, kar lahko privede do neprijetnega nožničnega vnetja.

Še en pomemben nasvet pri intimni negi se morda nekaterim zdi samoumeven ali celo bizaren, vendar je izjemnega pomena. Po veliki in mali potrebi se vedno obrišite od spredaj nazaj, torej od klitorisa proti anusu. S tem boste preprečile, da bakterije iz anusa zaidejo v nožnico in tako povzročijo vnetje ali kakšno drugo zdravstveno stanje. Od spredaj nazaj se obrišite tudi če ste samo urinirale.


Dodatni izdelki za intimno nego- rokavice, umivalne gobice ipd.

Če za umivanje telesa uporabljate rokavice za čiščenje odmrlih celih ali umivalne gobice, je to pri intimni negi popolnoma nepotrebno. Koža na intimnih delih je zelo občutljiva, zato je ne poškodujte z grobimi izdelki, ki drugače služijo za čiščenje kože odmrlih celic. Hkrati so te izdelki tudi gojišče bakterij, zato jih ne uporabljajte na najbolj občutljivih delih.

Zunanja spolovila boste popolnoma primerno umili z vodo, nekaj intimne kreme oz. pene in roko. Po tuširanju oz. kopanju za brisanje uporabite suho in mehko brisačo, ki jo zaradi osnovne higiene menjajte na vsake 2-3 dni in je ne delite z ostalimi.


Uporaba bombažnih izdelkov za intimno nego

Kot gotovo veste, je bombaž za kožo eden najbolj prijaznih materialov. Koži omogoča dihanje in dovolj hitro sušenje, hkrati zadrži neprijetne vonjave in ne draži kože. Za spodnjice se tako poslužujte bombaža, četudi »čipkaste« spodnjice iz poliestra izgledajo še tako vabljivo in seksi.

Pri intimni negi na prvo mesto postavite svoje zdravje, saj lahko tudi nošenje nepravih materialov povzroči nožnično vnetje. Med menstruacijo uporabljajte tampone ali vložke iz organskega bombaža, za dnevni izcedek pa bombažne ščitnike.

Izdelki za intimno nego

Izdelki za intimno nego in zdravo sluznico

Nožnica oz. vagina je sluznica, ki je v resnici »samočistilna«. To pomeni, da telo odstrani nezaželene snovi ali organizme iz nožnice samo po sebi, izcedek pa je posledica tega čiščenja. Izdelki za intimno nego, kot je npr. intimna krema, tako niso nujno potrebni za uporabo, je pa uporaba zaželena predvsem v času menstruacije.

Menstrualna kri je namreč odlično gojišče za razvoj bakterij in ostalih nezaželenih organizmov, zato je osebna higiena, v tem času zelo pomembna. Priporočljivo je, da si zunanja spolovila očistite ob vsaki menjavi tampona oz. vložka, in sicer z intimnimi robčki. Ob tuširanju si intimne predele nato umijte z vodo in malo intimnega mila. Če boste vložek ali tampon menjale na vsake 4 ure, je razvoj hujših zdravstvenih stanj praktično nemogoč.


Izdelki za intimno nego: krema za intimne predele

Intimna krema je, tako kot vsi ostali izdelki za intimno nego, primerna za zunanjo uporabo, torej za zunanja spolovila. Krema za intimne predele vlaži intimne predele, mehča kožo in zunanjo membrano sluznice ter preprečuje izsušitev in pomaga vzdrževati vlažno okolje. Kreme ne nanašajte v nožnico, saj lahko podre pH ravnovesje. Kremo nanesite 1x do 2x dnevno s prstom na intimne predele kolikor časa je potrebno, da ohranite svež in mehek občutek. Ob prvi uporabi bo mogoče občutek blago pekoč, vendar bo ob nadaljnji uporabi občutek izginil.

Krema za intimne predele

Izdelki za intimno nego: intimna krema oz. pena

Za vsakodnevno umivanje pa lahko uporabite intimno peno, ki uravnava pH intimnega območja. Deluje protivnetno in preprečuje nastanek neprijetnega vonja. V kombinaciji s kremo za intimne predele boste občutili odlične rezultate, predvsem na področju vašega počutja.

Intimna pena


Izdelki za intimno nego: intimni robčki

Poleg intimne kreme se lahko sploh v času menstruacije odločite tudi za uporabo intimnih robčkov. Sestavine robčkov ne dražijo kože, intimni robčki pa vas bodo ohranili sveže tudi na poti. Nekatere intimne robčke lahko po uporabi splaknete tudi kar v WC školjko, vendar ne vseh, zato preberite navodila preden jih zavržete.