Inkontinenca je pogost pojav, s katerim se srečuje veliko ljudi


Inkontinenca je pogost pojav, s katerim se vsaj enkrat v življenju sreča mnogo ljudi, vendar je zaradi sramu uhajanje urina še vedno tema, o kateri se le malo govori. Marsikdo ima tako hude težave z urinsko inkontinenco, da se zaradi tega popolnoma umakne iz družabnega življenja, kar pa ima številne posledice tudi za človekovo psihično zdravje.

Razlogov za nastanek inkontinence je mnogo, če pa so težave resnejše, je priporočljivo obiskati zdravnika, saj je lahko življenje z ustreznim zdravljenjem veliko lažje, obenem pa je uhajanja urina lahko znak tudi za druge bolezni. 14. septembra obeležujemo slovenski dan urinske inkontinence, zato vam ob tej priložnosti nudimo nekaj informacij o različnih vrstah urinske inkontinence, katere so možne oblike zdravljenja in kako si lahko sami pomagate.

urinska inkontinenca

Inkontinenca: obstajajo različne vrste urinske inkontinence

Inkontinenca označuje nenadzorovano uhajanje urina, ki pa se lahko dogodi zaradi različnih vzrokov in obsega lažje simptome, kot so manjše uhajanje seča do težavnejših, kot so nenadzorovano praznjenje mehurja, zaradi česar jo delimo na različne oblike.

Pogosta oblika urinske inkontinence je stresna inkontinenca, kjer pride do uhajanja urina zaradi večjih fizičnih pritiskov, kot so smejanje, kašljanje in kihanje ter dvigovanje težjih bremen. Običajno je količina urina manjša, vendar je odvisna tudi od napolnjenosti mehurja ter količine pritiska na mehur. Najpogostejši vzrok za stresno inkontinenco so oslabljene mišice medeničnega dna, ki nudijo oporo sečnici in mehurju.

Pri ženskah so najpogostejši dejavniki tveganja nosečnost in porod, do šibkejših medeničnih mišic pa lahko pride tudi zaradi starosti. Pri moških se lahko pojavi inkontinenca po operaciji prostate, po kateri mišice postanejo šibkejše. Stresni dejavniki za telo, kot so previsoka telesna teža, kronično kašljanje in zaprtje lahko dodatno poslabšajo stresno inkontinenco.

Če se spopadate s tovrstno težavo, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna, ki preprečujejo uhajanje urina (tako imenovane Keglove vaje). O urgentni ali nujni inkontinenci govorimo, ko pride nenadno do močne potrebe po uriniranju, ki jo je težko zadržati.

Pri urgentni urinski inkontinenci lahko simptomi variirajo od majhnih količin uhajanja urina do izpraznitve celotnega mehurja. Navadno se poveča frekvenca uriniranja, kar pomeni, da gre posameznik zelo pogosto na stranišče, tudi ponoči. Do tovrstne težave lahko pride zaradi prevelike aktivnosti mišic v steni mehurja, ki nadzirajo njegovo delovanje, povečane prostate, zaprtja, infekcij mehurja ali pitja prevelikih količin vode. Kot smo omenili je možna tudi inkontinenca po operaciji prostate.

uhajanje urina

Za pravilno diagnozo je potreben zdravnik, ki bo določil tudi ustrezno zdravljenje urgentni urinski inkontinenci. Dejavniki, ki lahko vplivajo na urgentno inkontinenco so prevelike količine kofeina in alkohola, sladkorna bolezen, posamezna zdravila in infekcije.

Mešana inkontinenca označuje kombinacijo, ko se pri posamezniku pojavljata tako urgentna kot stresna inkontinenca. Čezrobna inkontinenca, s puščanjem ali kronična retencija urina opredeljuje vrsto, kjer se mehur normalno napolni, vendar se ne more normalno izprazniti, zaradi česa ves čas del urina ostaja v mehurju. Zaradi pritiska na zaporo mehurja nato prihaja do uhajanja urina, ki zastaja.

Najpogostejši vzrok za tovrstno urinsko inkontinenco je povečana prostata pri moških, določena zdravila, kamni v mehurju, preveč raztegnjena mišica mehurja, ki se ne more vrniti v prvotno stanje in podobno. Za najustreznejše zdravljenje je priporočljiv obisk zdravnika, ki bo lahko ugotovil vzrok ter vam svetoval, kako si lahko sami pomagate.

Obstajajo še druge vrste, kot je funkcionalna inkontinenca, kjer oseba zaradi različnih razlogov ne uspe priti pravočasno do stranišča. Potem je tu še stalna inkontinenca, kjer posameznik ni zmožen zadrževati seča, kar lahko pride pripelje do konstantnega uhajanja urina. Najpogostejši vzrok za to so motnje v živčevju ali fistule na mehurju.

Prav tako lahko različne nevrološke motnje, ki vplivajo na povezavo med možgani in mehurjem, vplivajo na praznjenje mehurja in uhajanje urina. Za pravilno diagnozo se je vedno potrebno posvetovati z zdravnikom, saj se le z odkritjem pravilnega vzroka urinsko inkontinenco lahko pravilno zdravi, kar pa bo prineslo precejšnje olajšanje zdravstvenih tegob in lažje družabno življenje.

uhajanje urina moški

Inkontinenčni vložki so odlična pomoč pri inkontinenci

Inkontinenčni vložki so zelo pomembni pri spopadanju z urinsko inkontinenco, saj je higiena pri uhajanju urina in blata zelo pomembna. Poleg tega se lahko koža na tem predelu zelo razdraži, zaradi česar je potrebna nežna in redna nega, k čemur inkontinenčni vložki lahko zelo pripomorejo.

Na voljo so različni medicinski pripomočki, s katerimi si lahko pomagate v primeru inkontinence. Med njih prištevamo plenice, hlačne plenice in vložke, poleg tega pa si je pametno omisliti tudi nežna čistilna sredstva za nego kože, ki ne vsebujejo močnih dišav in barvil ter so pH koži prijazna.

Izbira ustreznih inkontinenčnih vložkov je odvisna predvsem od jakosti in pogostosti simptomov. Če se soočate s stresno inkontinenco, kjer pride do uhajanja urina le ob večjih pritiskih, bodo zadoščali manjši inkontinenčni vložki. Če pa se soočate z večjim uhajanjem, pa si je pametno omisliti večje ali plenice, ki bodo zadržali večje količine in pomagali ohranjati suhost v tem predelu.

inkontinenčni vložki