Pošlji povpraševanje

Furnirji

Furnir je izredno tanka plast lesa, debeline od 0,45 do 2,5 mm. Uporablja se ga za oplemenitenje različnih plošč, največkrat se ga lepi na iverko ali mediapan. Včasih furnir ni bil tako priljubljen, saj je od osnove relativno hitro odstopil. Danes temu ni tako, saj se za lepljenje uporabljajo visoko kakovostna lepila. Furnirji se uporabljajo tudi za robne trakove.


Proces izdelave furnirja

Furnir se izdeluje iz hlodovine, ki jo strokovnjaki pred obdelavo skrbno pregledajo. Največkrat sledi namakanje v vodi, saj s tem hlodovina ostane sveža. Strokovnjaki jo razporedijo glede na kakovost, sam proizvodni proces furnirja pa se prične s strojnim lupljenjem. Zatem se hlodovino razreže, posamezni deli pa se nato v parilnih jamah kuhajo v vroči vodi (od 40 °C do 100 °C). Temu procesu sledi razrez na tanke sloje lesa, ki jih imenujemo furnirji. Ko so izdelani, jih je potrebno še posušiti. Pravimo, da so furnirji pridobljeni z rezanjem in luščenjem iz furnirske hlodovine.


Furnir - estetski in mehanski vidik

Furnirji se lahko uporabljajo v različne namene. Zato ločimo med plemenitim oz. okrasnim furnirjem, kjer do izraza pride estetska vrednost tega naravnega materiala. Lesna galanterija (npr. omare in notranja vrata) je najlepši primer, kjer se uporablja omenjena vrsta furnirja.


Poleg plemenitega poznamo tudi tudi slepi ali konstrukcijski furnir, pri katerem v ospredju niso estetske lastnosti, temveč mehanske. To vrsto največkrat uporabljamo za vezane plošče.


Fibo d.o.o. - prodaja furnirja

V podjetju Fibo d.o.o. smo razširili prodajni program. Zdaj pri nas prodajamo kar 50 različnih drevesnih vrst furnirja. Prodajamo tudi furnirske trakove v roli, zato vam brez težav odmerimo želeno dolžino traku. Enako kot sami furnirji so vam tudi furnirski trakovi na voljo v številnih drevesnih vrstah.

Obiščite nas na Barletovi 4 v Medvodah in si oglejte čudovite furnirje in furnirske trakove!

Prikaži več ... Prikaži manj ...

Pošlji povpraševanje