Vitamin D: za otroke in njihov zdrav razvoj

Vitamin D za otroke je pomembna prehranska snov, ki je najbolj poznana po tem, da jo dobimo z izpostavljenostjo soncu. Je eden izmed pomembnih hranil, ki jih telo potrebuje za zdravje in dobro počutje. Gre za topno hranilo v maščobi, ki ga telo proizvaja, ko je koža izpostavljena sončni svetlobi.

Prav tako ga telo lahko pridobi s hrano ali prehranskimi dopolnili. Ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in zob ter pomaga pri absorpciji kalcija in fosforja v telesu ter povečuje njuno vsebnost v kosteh.

za krepitev imunskega sistema

Vitamin D za otroke sodeluje v številnih procesih v telesu

Človeško telo je zasnovano kot zelo precizen stroj - vseh hranil mora biti v telesu ravno dovolj, da deluje v optimalnem stanju. Gre za ravnovesje različnih snovi, ki mora biti vedno enako in kakršnakoli sprememba lahko to ravnovesje poruši. To pa seveda velja tudi za vitamin D. Za otroke je to ravnovesje hranil še toliko bolj pomembno, saj rastejo in se razvijajo. Vloga hranila, ki ga v veliki večini dobimo z izpostavljenostjo soncu, je:

  • vloga pri razvoju kosti in zob,
  • delovanje imunskega sistema,
  • poveča zmožnost tankega črevesa, da absorbira kalcij in fosfor,
  • prenos hormonsko občutljivih genov …


Pri pomankanju hranil v prehrani si lahko pomagamo z vitamin D kapljicami

Kot pri vseh hranilih, je na prvem mestu za zadosten vnos potrebna raznolika in raznovrstna prehrana, v tem primeru pa tudi izpostavljenost sončni svetlobi. V Sloveniji je pomankanje hranila jeseni in pozimi skoraj 80%, kar lahko povzroči številna druga zdravstvena stanja.

Splošno priporočilo veli, da s 15-minutno izpostavljenostjo soncu telo proizvede zadostne količine hranila. Poleg sončne svetlobe pa hranilo najdemo tudi v ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Količine hranila v teh izdelkih so precej majhne, vendar še vseeno pripomorejo k skupnemu seštevku na dnevni bazi.

vitamin D kapljice

Občutljive skupine na pomankanje vitamina D - za otroke, dojenčke in starejše

Ker se hranilo proizvaja s pomočjo sončne svetlobe, so za proizvodnjo najbolj ogrožene skupine, ki se na soncu malo gibljejo. To so predvsem starejši v ustanovah, ki so zaradi težje gibljivosti priklenjeni na posteljo. V takih primerih je zelo priporočljivo prehransko dopolnilo v obliki vitamin D tablet ali kapljic za krepitev imunskega sistema.

Druga ranljiva skupina pa so dojenčki, ki z materinim mlekom prav tako ne dobijo zadostne količine hranila. To se v prvem letu starosti regulira s kapljicami 10 μg dnevno. Prehransko dopolnilo je za dojenčke izjemnega pomena, saj preprečuje nastanek rahitisa. To je bolezen kosti, ki se najpogosteje pojavlja v predelih sveta s hladnim podnebjem, kamor spada tudi Slovenija.

Če je tako skorbut in pomanjkanje C hranila značilna bolezen za mornarje, ki na morju po nekaj mesecev niso jedli svežega sadja in zelenjave, je rahitis bolezen severnih držav, kjer je sonca premalo ali pol leta celo čisto nič. Eskimi, ki polovico leta preživijo v temi v polarni noči, prav zaradi tega uživajo ribje olje, ki je izjemno bogato s hranilom.


Premajhen in previsok dnevni vnos vitamina D

Previsok dnevni vnos vitamina D za otroke in odrasle je skoraj nemogoč, saj je v hrani tega izredno malo in skoraj nemogoče je, da bi pojedli toliko hranila, da bi bil možen razvoj resnih zdravstvenih težav. Prav tako se dnevna količina ne bo prekoračila z daljšo izpostavljenostjo soncu, saj ima telo posebne varovalne mehanizme za omejevanje proizvodnje tega hranila, ki je v previsokih količinah sicer škodljiv.

Edini način za prekoračitev dnevnega vnosa je s prehranskimi dopolnili, kot so vitamin D kapljice ali tablete, če jih ne jemljete v predpisanih količinah. Zgornja varna meja za odrasle je 100 μg, dolgoročno prekomerno uživanje pa povzroča dehidracijo in bruhanje, zmanjšan apetit, razdražljivost, zaprtost, utrujenost ipd.

Premajhen vnos hranila pri dojenčkih povzroči nastanek rahitisa, pri odraslih pa zmanjšane kostne gostote. Posledica je pogosto osteoporoza pri starejših ljudeh. Priporočen dnevni vnos hranila tako znaša približno 20 μg.


Več oblik vitamina D - kapljice in tablete

Poznamo več oblik hranila D, vendar pa sta človeško absorpcijo pomembna samo 2 in sicer D2 in D3. Holekalciferol ali D3 je tisti, ki ga človeško telo proizvede samo s pomočjo sončne svetlobe. Tudi druge ostale živalske vrste proizvajajo to hranilo, največje količine pa se nahajajo v ribah.

Druga oblika, torej ergokalciferol ali D2 pa je oblika hranila, ki ga proizvajajo nekatere gobe, ki so izpostavljanje svetlobi. Tudi ta je primeren za človeško konzumacijo, zato se manjša količina hranila lahko najde tudi v gobah.

vitamin D tablete

Pomembna naloga vitamina D za otroke in odrasle

Vitamin D za otroke je pomembno hranilo, ki ga najdemo v hrani, proizvaja pa ga tudi koža, ko je izpostavljena sončni svetlobi. Ta ima ključno vlogo pri absorpciji kalcija in fosforja v telesu, kar je bistvenega pomena za ohranjanje zdravih kosti in zob. Poleg tega ima pomembno vlogo za krepitev imunskega sistema in vpliva na številne druge telesne funkcije, vključno s srčno-žilnim sistemom in delovanjem možganov.

Ker večina ljudi ne dobi dovolj hranila iz hrane ali sončne svetlobe, nekateri potrebujejo prehranska dopolnila za zagotavljanje zadostne ravni v telesu. Pomanjkanje lahko povzroči številne težave, vključno z oslabljenimi kostmi, slabšim delovanjem imunskega sistema in drugimi zdravstvenimi težavami.