Optius

Moja zaposlitev.

Pošlji povpraševanje

Iščete/nudite zaposlitev? Vse informacije o iskanju zaposlitve, zaposlitvenih oglasih in subvencijah za zaposlitev na enem mestu!

Iskanje zaposlitve je lahko precej mučno delo. Pandemija covida-19 je precej pretresla trg dela, a se situacija počasi in vztrajno izboljšuje. Na zaposlovanje pozitivno vplivata prihod novih cepiv in vedno višji odstotek cepljenih. Kljub temu pa je iskanje zaposlitve v določenih panogah še vedno dokaj nestabilno. V turizmu in gostinstvu je situacija še vedno precej napeta, saj je celoten sektor zelo odvisen od morebitnih zapiranj gospodarstva. Vseeno pa ni razloga za preplah, saj se je v preteklih mesecih izkazalo, da lahko veliko svojih kompetenc zdaj uporabite sebi v prid.


Iskanje zaposlitve

Iskanje zaposlitve je najlažje na zaposlitvenih portalih. To pa ni edina opcija, kjer lahko najdete novo zaposlitev. V nadaljevanju vam bomo predstavili kje so zaposlitveni oglasi največkrat objavljeni oz. kje najlažje najti zaposlitev.


Kje najti zaposlitvene oglase?

Optius - zaposlitveni portal

Zaposlitveni portali

Verjetno se boste pri iskanju zaposlitve najprej osredotočili na zaposlitvene portale. Le-teh na spletu ne manjka. Eden izmed njih je Optius, na katerem si lahko uredite profil z vsemi podatki in interesi, portal pa vas nato samodejno obvešča o posameznih prostih delovnih mestih. Če se na ustrezen oglas hitro odzovete, je verjetnost višja, da boste na razgovor povabljeni!

LinkedIn

Poznate poslovno družbeno omrežnje LinkedIn? Karierno mreženje je pri zaposlovanju zelo pomembno, zato si profil čimprej ustvarite. Predstavite svoje kompetence, povezujte se s podjetji in posamezniki, ki delujejo na vam privlačnih področjih in se aktivno vključujte v debate in diskusije. Prisotnost na LinkedInu je zelo pomembna naložba v prihodnjo zaposlitev, zato si profil ustvarite že danes.

Poslovno družbeno omrežje LInkedIn

Uporaba družbenih omrežij za iskanje dela

Družbena omrežja

Ste mislili, da so družbena omrežja namenjena le zasebni rabi? Še zdaleč ne! Veliko delodajalcev zaposlitvene oglase objavi prav na Facebooku, Instagramu ali Twitterju. Zato je pomembno, da sledite podjetjem, ki vas zanimajo. Tako vam bodoča sanjska zaposlitev sigurno ne bo ušla iz rok.

Zavod za zaposlovanje

Ogromno zaposlitvenih oglasov lahko najdete na zavodu za zaposlovanje. Tudi, če ste trenutno zaposleni, lahko pri iskanju morebitne boljše zaposlitve izkoristite pomoč strokovnjakov na zavodu na zaposlovanje.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Zaposlitev na spletni strani delodajalca

Spletne strani delodajalcev

Na spletnih straneh delodajalcev lahko najdete veliko podatkov o samem podjetju. Izkoristite znanje o podjetjih, ki so vam všeč in jim pošljite prošnjo za delo! Tudi, če zaposlitvenega oglasa na spletni strani ni, lahko potencialne delodajalce z znanjem ali izkušnjami tako navdušite, da vas bodo z veseljem zaposlili. Če spadate v katero izmed skupin, ki so upravičene do subvencije za zaposlitev, pa bo pridobitev zaposlitve še toliko lažja.

Seminarji in simpoziji

Kot že omenjeno, je za pridobitev sanjske zaposlitve zelo pomembno mreženje. Delodajalec vas bo sigurno prej zaposlil, če vas bo že poznal iz kakšnega simpozija ali seminarja. O morebitnih prostih delovnih mestih, se lahko pozanimate že pred samimi seminarji in se delodajalcu predstavite v živo.

Iščite zaposlitev na seminarjih in simpozijih

Iskanje zaposlitve preko zvez in poznanstev

Zveze in poznanstva

Na koncu pa ne smemo pozabiti še na najstarejši načina iskanja zaposlitve – preko zvez in poznanstev. Pozanimajte se pri svojiih znancih, prijateljih ali sorodnikih, ali vedo za vam privlačne zaposlitvene priložnosti. Kdo ve, morda pa bodo prav oni lahko pomagali pri iskanju zaposlitve.

Iskanje zaposlitve v času pandemije covid-19

Vsi vemo, da se je v preteklih mesecih povečalo število delovnih mest, ki delo opravljajo od doma. Prav zato je pomembno, da pridobite čimveč digitalnih kompetenc. Tisti, ki poznajo orodja za komunikacijo (Skype, Zoom,...), Microsoft orodja (Word, Excel, PowerPoint,...), osnove programiranja, orodja za načrtovanje dela in podobno, imajo pri iskanju zaposlitve veliko prednost. Pomembno je, da se stalno učite in pridobivate nova znanja. Tako boste lahko potencialno zaposlitev iskali tudi pri tujih podjetjih. Nabor podjetij, ki vam lahko ponudijo novo zaposlitev, se vam bo z omenjenimi digitalnimi znanji zelo razširil.


Zaposlovanje novega kadra

Ste na drugi strani zaposlitvenega oglasa in dela ne iščete, temveč ga ponujate? Tudi zaposlovanje zna biti zelo zoprno opravilo, saj je lahko izbira med različnimi kandidati zelo težka. Delo si boste precej olajšali, če se boste že vnaprej pozanimali, za katere kadre je možno pridobiti subvencijo za zaposlitev.


Subvencije za zaposlitev

Subvencij za zaposlitev je trenutno ogromno. Njihov cilj je spodbujanje zaposlovanja določenih demografskih skupin ali delovnih mest. Veliko subvencij za zaposlitev se namreč osredotoča prav na starostno skupino iskalcev zaposlitve. Država po eni strani s subvencijami za zaposlitev spodbuja delodajalce, da zaposlijo starejše, ki imajo veliko izkušenj, a pogosto nimajo ustrezne izobrazbe; po drugi strani pa ponujajo subvencije za zaposlitev za mlade, ki težko najdejo prvo zaposlitev. Seveda pa to niso edine subvencije za zaposlitev, ki jih lahko delodajalci pridobite. Lahko se odzovete tudi na druga javna povabila, s katerimi spodbujajo zaposlovanje na različnih delovnih mestih. Važno je le, da se pred prijavo pozanimate, ali zanjo izpolnjujete vse potrebne pogoje. Ponudbo za subvencijo za zaposlitev, v kateri delovno mesto opišete, lahko oddate elektronsko. Brezposelne iz ciljne skupine, ki bi vam morda ustrezali, nato napotijo prav v vaše podjetje. Izplačevanje subvencij za zaposlitev poteka mesečno, zato se vam zaposlitev kandidata, ki ustreza pogojem, definitivno izplača.

Pošlji povpraševanje