Proizvodnja soli lahko poteka na tri načine - evaporacija eden izmed njih

Salinen Prosol

Proizvodnja morske soli poteka s pomočjo naravnega izhlapevanja, ki ga imenujemo tudi evaporacija, in kristaliziranja morske vode v solinah. V solnih bazenih na dnu ostane dragocena tekočina, imenovana slanica, ki jo nato v vedno manjših bazenih zgoščujejo in kristalizirajo, dokler soli v zadnjem bazenu ne nagrabijo na kupe.


Nadaljnja proizvodnja soli je odvisna od njene nadaljnje uporabe. Morsko sol lahko uporabimo v industriji, proizvodnji, farmaciji in seveda v prehrani. Še posebej za prehrano je nerafinirano morsko sol treba očistiti oz. rafinirati. Gre namreč za sol, ki poleg natrijevega klorida vsebuje še ostale primesi, ki nastanejo kot posledica kristalizacije. Tako jo enkrat ali dvakrat sperejo v skoraj nasičeni slanici. Tako nastane rafinirana morska sol, ki jo imenujemo tudi evaporirana sol.

Evaporirana sol - industrijska evaporacija slanice v podzemnih slojih

Pridobivanje evaporirane soli poteka tudi z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli ali iz solne rude. Do podzemnega nahajališča solne rude se spelje vrtina, po njej pa se nato spusti voda. Ta voda topi solno vodo, pridobljena slanica pa se nato po cevovodih prečrpava v tovarno, kjer s pomočjo vakuumskih izparilnikov poteka evaporacija vode iz slanice. Nečistoče tako ostanejo v zemlji, saj se usedejo na dno. Slanica pa se dodatno očisti še pred vstopom v izparilnike, kjer se izloči apnenec. Tako nastane najčistejša sol med vsemi - rafinirana evaporirana.


Za slovensko tržišče poteka proizvodnja evaporirane soli iz podzemeljskih nahajališč solne rude v Avstriji. Podjetje Salinen Prosol d.o.o. je tudi največji ponudnik evaporirane soli v Sloveniji.

Proizvodnja soli nepogrešljiva za industrijo in proizvodnjo

Sol je življenjsko pomembni sestavni del našega telesa in prehrane, nepogrešljiva pa je tudi v industriji in proizvodnji. Za prehrano je denimo na voljo morska jedilna jodirana sol Martin Krpan, iz nedotaknjenih globin Alp pa prihaja pramorska evaporirana jedilna jodirana sol.


Največkrat pa je proizvodnja soli namenjena posipu cest v zimskem času. V podjetju Salinen Prosol d.o.o. je za posip cest na voljo najčistejša rafinirana sol DEFROST. Skoraj stoodstotna vsebnost natrijevega klorida pripomore, da na cestiščih ne pride do odlaganja netopnih snovi in do nastanka prahu. Visokokakovostna SALTECH industrijska sol se uporablja v napravah za mehčanje vode, ki zaradi tega delujejo dlje. Najčistejša in najbolj kakovostna pa je farmacevtska sol, ki jo proizvaja podjetje Salinen Prosol d.o.o. Farmacevtska industrija jo uporablja za proizvodnjo najrazličnejših zdravil.


Vabljeni na našo spletno stran!

Salinen Prosol d.o.o. | Proizvodnja soli, evaporacija, slanica, evaporirana, rafinirana, morska sol - povezave do naše spletne strani:
Prikaži več ... Prikaži manj ...

Pošlji povpraševanje