Zaščita pred klopi – izognite se nevarnim boleznim

Zaščita pred klopi je v središču pozornosti vsako pomlad, ko se prebudijo številni insekti, med njimi tudi klopi. Klopi so nevarni zato, ker prenašajo bakterijo Borrelia burgdorferi, ki povzroča bolezen lymsko boreliozo, in virus klopnega meningoencefalitisa, ki povzroča istoimensko bolezen.

Klopno boreliozo prepoznamo po madežu na koži v obliki obroča na mestu, kjer nas je ugriznil klop. Simptomi bolezni so podobni gripi, napredovana oblika bolezni pa lahko prizadene notranje organe in živčevje. Če pravočasno odkrijemo bolezen, jo lahko pozdravimo z antibiotiki. Do okužbe z borelijo pride po 24 do 48 urah od ugriza klopa.

Klopni meningoencefalitis (KME) je pogosta in resna bolezen, ki prizadene osrednje živčevje in lahko ima doživljenjske posledice. Pri večini okuženih se razvije bolezen meningitis (vnetje možganske ovojnice) ali meningoencefalitis (vnetje možganskega tkiva), v nekaterih primerih tudi meningoencefalomielitis (vnetje osrednjega živčevja). Najučinkovitejša zaščita pred klopi oz. KME, je cepljenje, ki ga prejmemo v treh odmerkih.

Zaščita pred klopi

Repelenti proti klopom in kako se najbolj učinkovito zaščititi

Pred odhodom v naravo so pomembna zaščita pred klopi repelenti, npr. spreji in mazila, pa tudi nošenje svetlih oblačil, na katerih prej opazimo klopa. Poskrbimo tudi za to, da oblačila prekrivajo čim večji del telesa. Po prihodu domov skrbno pregledamo lasišče in kožo.

Če opazimo, da nas je ugriznil klop, ga v čim krajšem času odstranimo s pinceto, s katero ga zajamemo čim bliže koži. S pinceto ga odstranjujemo s krožni mi gibi. Pri tem ne uporabljamo nobenega olja, mazila, alkohola in podobnih snovi. To namreč povzroči dušenje klopa, posledično pa se začnejo iz njega izločati še večje količine bakterij in virusov. Če v telesu ostane del klopa, v rano nikoli ne drezamo, saj s tem povečujemo tveganje za okužbo. 

Repelenti proti klopom, kot so spreji in mazila, zmanjšajo verjetnost, da bi nas ugriznil klop. Raziskave so pokazale, da repelenti zmanjšajo nevarnost pred klopi za 20 odstotkov. Strokovnjaki svetujejo, da na dopustu na kožo najprej nanesemo kremo za sončenje in nato mazilo oziroma sprej proti klopom.

Repelenti proti klopom

Sprej proti klopom – učinkovita zaščita pred klopi do osem ur

Sprej proti klopom je učinkovit in praktičen repelent proti klopom, ki ga lahko imamo vedno pri roki. V spletni trgovini Tosama je na voljo priljubljen sprej proti klopom Jungle Formula Maximum, ki deluje tako na koži kot na oblačilih (ne dela madežev in prijetno diši). Nudi do osemurno zaščito pred klopi in je primeren za uporabo v gozdovih, na travnikih in na območjih, kjer je prisotno visoko tveganje za klopne bolezni. 

V njihovi spletni trgovini so na voljo tudi drugi izdelki proti klopom, kot je na primer Tickless Baby&Kid – ultrazvočna naprava za odganjanje klopov za dojenčke in otroke, ter mazilo After Bite Xtra – za preprečevanje neprijetnih posledic pika insekta.

Zaščita pred klopiSprej proti klopom