Urejanja vrta se je mogoče lotiti na različne načine

Vrt je v toplih mesecih podaljšek stanovanja, ki ga večina ljudi s pridom izkorišča. Na njem se zadržujejo v sončnih in deževnih dneh, se družijo z družinskimi člani in prijatelji ali pa uživajo mirne trenutke samote. Seveda, pa je potrebno za lepo okolje nekaj storiti in se vsake toliko časa lotiti urejanja vrta, kamor spada košnja trave, obrezovanje okrasnih grmov, sajenje cvetlic, tudi nepriljubljeno puljenje plevela je delo, ki ga je treba opraviti. Za lepo in estetsko urejeno okolico hiše je treba imeti nekaj volje do dela in nekaj čuta za estetiko. Če ste se sedanje zasaditve naveličali in bi jo želeli v celoti spremeniti ter razmišljate o tem kako urediti okolico hiše povsem na novo, vam ponujamo odlično rešitev. Pokličite nas. V našem podjetju se že dolga leta ukvarjamo z najrazličnejšimi opravili, ki zajemajo vse od sajenja okrasnih dreves za vrtove, mestne zasaditve, obrezovanje sadnega drevja, sekanje visokih dreves, kar zahteva posebno tehniko in izjemno previdnost, opravljamo najrazličnejša gozdarska dela tudi na težko dostopnih lokacijah, pri nas lahko kupite rabljen mulčer ali nas najamete za mulčenje, prav tako odkupujemo star odpadni les, stavbno pohištvo, ukvarjamo s prodajo sadnega drevja, okrasnih grmov, parkovnih dreves… Spekter naših dejavnosti je izjemno širok, saj smo se združili ljudje, ki smo že od nekdaj povezani z naravo na takšen ali drugačen način. Poklic nam je tudi hobi, kar pa je največ, da je delo dobro opravljeno, rezultati pa najboljši.

Urejanje vrta in sajenje okrasnih dreves

Prodaja sadnega drevja za manjše in večje sadovnjake

Sadike sadnega drevja je mogoče kupiti povsod, kar pa ne pomeni, da so te tiste, ki bi jih želeli zasaditi na svojem vrtu ali v sadovnjaku. Kar nekaj je stvari, na katere je potrebno polagati pozornost preden se odpravite k ponudniku, ki se ukvarja s prodajo sadnega drevja. Prvo pravilo, ki ga je dobro upoštevati je, da sadike izberete pri specializiranem trgovcu, ki se s svojo dejavnostjo ukvarja dlje časa in vam zna odgovoriti na vsa vprašanja. Pri njem boste skoraj zagotovo dobili zdrava in kakovostna drevesca. Druga stvar, ki je zelo pomembna je, da veste kam boste sadili. Če je to sadovnjak kjer razpolagate z dovolj prostora, si lahko omislite tudi večje sorte. Seveda pa jih je potrebno saditi dovolj narazen, da si ne bodo delala senco in si kradla sončne žarke. Ne pozabite, da lahko drevesa hitro prerastejo premajhen prostor in da drastično obrezovanje vpliva na pridelek. Priporočljivo je izbrati sorte, ki so že v osnovi odporne na različne škodljivce in bolezni, saj boste tako zmanjšali škropljenje na minimum. Pri prodajalcu sadnega drevja se vedno razglejte po mladih sadikah, ki jih boste lahko oblikovali po svoje. Zdrava in krepka drevesca se bodo hitro prijela in utrdila če le ne bodo poškodovana. Ne pozabite, da ima vsako sadno drevo svoje specifike in različne potrebe, zato se pri prodajalcu pozanimajte ali so vaši pogoji za določeno sadno vrsto primerni ali ne.

Kako urediti okolico hiše in kaj v ureditev vključiti?

Ko razmišljate kako bi uredili okolico hiše, je pomembno dobro načrtovanje, ki ne more biti končano kar čez noč. Načrt naj zori v vaši glavi, s pomočjo zbranih informacij pa ga spreminjajte in popravljajte dokler ne boste popolnoma zadovoljni. Pri tem ne glejte samo na lepoto rastlin, temveč bodite pozorni tudi na pogoje, ki jih določene potrebujejo za rast. Ker rastline niso nekaj, kar bi lahko prestavljali kot okraske na policah v dnevni sobi, je veliko bolje, da spreminjate zasnovo dokler še lahko. Vrt je lahko urejen oz. razdeljen po različnih segmentih, obstaja namreč veliko različnih tipov, ki jih je mogoče med seboj lepo kombinirati:

-družinski vrt je mogoče najti skoraj pri vsaki hiši in je prilagojen vsem družinskim članom. Osrednji del je prostor, namenjen posedanju, obedovanju, pitju kave ali igranju družabnih iger. Največkrat je to terasa, ki je velikokrat pokrita, da jo je mogoče koristiti tudi ob slabšem vremenu. Tudi otroci imajo dovolj prostora za igro in lahko uživajo na zelenici, obkroženi z okrasnimi grmi brez trnja (treba je misliti na varnost), cvetjem in okrasnimi drevesi, ki naj ne bodo prevelika za vrt ob hiši. Zasaditi je mogoče tudi večje sorte okrasnih dreves, vendar jih je potrebno redno »krotiti« in obrezovati, da ta ne zrastejo previsoko.

Različne zasaditve okrasnih rastlin

-zelenjavno - zeliščni vrt skoraj praviloma sodi v družinski vrt, saj mnogim pomeni odlično sprostitev in vir sveže zelenjave ter zelišč. Ne le da je praktičen, če je urejen je stanovalcem v ponos in prevzame tudi okrasno vlogo dvorišča. Poleg okrasnih grmov, je k temu delu vrta mogoče zasaditi grmovnice, ki vam bodo celo poletje zagotavljale sveže drobne sadeže za sladkanje (ribez, maline, robide, kosmulje).

-terasasti vrt pride v poštev, če je okolica hiše strma. Takšna ureditev vključuje podporne zidove, ki jih je mogoče s pridom izkoristiti in izdelati terase za najrazličnejše zasaditve.

Stilov ureditve okolice hiše je še veliko, bistveno pri vsaki zasaditvi pa je, da se ljudje ki se tam zadržujejo dobro počutijo. Če razmišljate o novi ureditvi vrta nas pokličite, da vam priskočimo na pomoč. Naše cene so konkurenčne, izkušnje pa bogate in podprte s strokovnim znanjem.