Pošlji povpraševanje


Kakšno je delo arborista in katera znanja mora imeti?

Arborist je oseba, ki se ukvarja z arboristiko. Da bi razumeli, kaj je delo arborista, moramo torej vedeti kaj je arboristika. Arboristika je veda, ki se ukvarja z nego dreves – predvsem s sajenjem in vzdrževanjem dreves v urbanem okolju. Veda temelji predvsem na poznavanju drevesne biologije. Cilj arboristike je varno, zdravo in estetsko drevo.

Arborist

Arborist ve veliko o obrezovanju različnih drevesnih vrst

Ena izmed stvari, s katero se arborist v sklopu svojega dela ukvarja, je obrezovanje dreves. Že takoj na začetku je potrebno povedati, da se obrezovanje sadnih in okrasnih dreves razlikuje. Okrasnih dreves skoraj ni potrebno obrezovati, razen v primeru, če drevo nima več prostora za rast. Na drugi strani pa je sadno drevje nujno potrebno obrezovati, saj v nasprotnem primeru ne bo obrodilo velikih in sočnih sadežev. Morda se sprva vse skupaj sliši malo nelogično, vendar drevo, ki ga redno ne obrezujemo, požene dolge in tanke veje, krošnja pa je izjemno gosta, tako da sončna svetloba več ne prodira skoznjo. Zaradi tankih vej, ki teže večjih sadežev niso sposobne nositi, se pričnejo razvijati majhni in suhi sadeži, veliko pa jih popada na tla.

Arborist natančno ve, kdaj katero drevo obrezati. Čas obrezovanja posameznih vrst dreves je namreč odvisen od vrste drevesa in od oblike, v kateri ga vzgajamo. Najpogosteje se je potrebno odločiti za zimsko obrezovanje. V februarju in v prvi polovici marca, preden se drevesa prebudijo iz zimskega počitka, obrezujemo jablane, hruške, ribez, borovnice, kutine in vinsko trto. Slive, češnje, breskve in marelice obrezujemo poleti, da zmanjšamo možnosti okužb z boleznimi. Poleti tudi obrezujemo vsa drevesa, ki jih gojimo v vzgojnih oblikah. Tako zmanjšujemo rast in spodbujamo debelejše plodove.

Arborist prav tako dobro pozna način obrezovanja dreves. Ker z obrezovanjem vzpodbujamo rast drevesa je pri močnejši rasti obrezovanje manj intenzivno, pri šibkejši rasti pa intenzivnejše. Arborist bo rez sadnega drevja opravil tik nad sadnim brstom. Rez bo naredil pod kotom 45 stopinj tako da bo le-ta tekel stran od brsta. V kolikor bo potrebno odstraniti celotno vejo, jo bo arborist odrezal tik nad vejnim ovratnikom. To bo drevesu omogočilo, da bo rano počasi zaprlo. Če bi vejo arborist odrezal tik ob deblu, se rana ne bi zaprla in drevo bi bilo izpostavljeno okužbam. Rez mora biti vedno gladek. To dosežemo tako, da najprej zarežemo s spodnje strani, nato pa še z vrha. Morebitne grobe robove zgladimo z ostrim nožem.

Več informacij o obrezovanju dreves

Za kaj moramo poskrbeti, ko se lotimo podiranja dreves?

Poleg samega obrezovanja dreves morajo arboristi poznati še veliko drugih pravil o negi dreves, nenazadnje pa arboristi premorejo tudi veliko znanja o podiranju dreves, ki sicer velja za relativno nevarno opravilo, saj moramo upoštevati pad drevesa. Ko se lotimo podiranja dreves, se moramo pravilno zaščititi in poskrbeti za lastno varnost pa tudi za varnost okolice.

Obrezovanje dreves

V podjetju Tisa d.o.o. se ukvarjamo tudi s storitvami arboristike

Tudi v podjetju Tisa d.o.o. ponujamo arboristične storitve:

  • izdelavo strokovnih mnenj o stanju dreves (arboristična ocena zdravstvenega stanja dreves) in priporočil za ukrepanje,
  • strokovno svetovanje pri projektiranju objektov in strokovni nadzor,
  • analizo rastnih razmer ter
  • popis dreves in vzpostavljanje GIS katastra.

Naši arboristi se lahko pohvalijo z veliko strokovnega znanja in številnimi izkušnjami. Mnenje  arborista pomaga pa vam lahko pomaga tudi pri urejanju večjih zelenih površin. Ena izmed nalog arborista je tudi sodelovanje pri projektiranju zunanjih ureditev, kjer sodeluje že v začetnih fazah priprave načrta projekta in pripravi arboristični elaborat.  Naši strokovnjaki arboristike se lahko pohvalijo z mednarodno licenco in vam bodo tako z veseljem svetovali in pomagali pri negi dreves na vašem dvorišči ali na večji javni površini.

Več o negi drevesa