Kaj je potrebno vedeti, če se ukvarjamo s prodajo lesa?

Les, ki ga pridobimo iz našega gozda lahko uporabimo za svoje potrebe, običajno pa se zaradi velike količine lesa lastniki gozdov odločijo za njegovo prodajo. Les je mogoče prodati lesni industriji, ki pa odkupuje le določen kakovosten les. Težava pri tem je, da pri sečnji v gozdu ne dobimo le prvovrstnega lesa, temveč tudi les slabše kakovosti, ki ga lahko uporabimo za sekance, drva ali celo izdelavo iverk.

Nadalje je les mogoče prodati odkupovalcem lesa, ki so načeloma nekoliko manj izbirčni in odkupijo les različnih kakovosti in vrst. Pri prodaji lesa se moramo čim hitreje dogovoriti o ceni, ki smo jo za naš les postavili, poleg tega pa je potrebno določiti tudi rok, kdaj mora biti les plačan. Nekateri kupci lesa namreč les plačajo takoj, spet drugi za plačilo želijo dodaten rok, ki pa običajno ne znaša več kot en mesec oziroma 30 dni. Seveda so cene lesa na trgu odvisne od ponudbe in povpraševanja ter tako nenehno nihajo. Pri prodaji lesa odkupovalcem moramo biti pozorni na nekaj malenkosti:

  • Kaj se nanaša odkupna cena?
  • Kako kupec določa volumen?
  • Kakšne so kakovostne zahteve?
  • Kako upošteva debelino skorje?

Že pred samo sečnjo dreves se je smiselno posvetovati z odkupovalcem, da izvemo, kdaj si odkupovalec lesa sploh želi kupiti in tako enostavneje določimo čas za sečnjo, pogovoriti pa se je potrebno tudi o tem kakšne ima zahteve glede kakovosti in krojenja lesa. Cene lesa se začnejo pri okoli 20 €/m3 za slabši les in sežejo preko 100 €/m3 za kakovosten les. Najkakovostnejši hlodi se navadno prodajajo na dražbah, kjer lahko cene dosežejo tudi nekaj sto ali nekaj tisoč €/m3. Seveda pa se cene razlikujejo med posameznimi drevesnimi vrstami.

Prodaja lesa

Kaj pomeni ”prodaja lesa na panju” in kakšne so njene prednosti?

Ko govorimo o prodaji lesa moramo nujno omeniti tudi možnost o prodaji lesa zgolj na panju. Gre za to, da prodamo še stoječa oziroma rastoča drevesa, breme sečnje pa tako pade na kupca, zato je tak način prodaje lesa za prodajalca izjemno ugoden. Kupec v tem primeru sam določa, kdaj bo posekal les in skrbi, da pridobi les čim višje kakovosti. Pri takšni prodaji lesa lahko dosežemo nekoliko nižjo ceno, saj kakovost lesa ni dovolj jasna, kupec pa nima interesa v prihodnjem razvoju gozda in je pri delu manj pazljiv. Na panju navadno prodajajo tisti lastniki gozda, ki premorejo nekoliko manj izkušenj s samo sečnjo dreves pa tudi s prodajo lesa.

Preberite več o sečnji dreves

Kdaj se je primerno odločiti za prodajo hlodov ob gozdni cesti?

Na drugi strani poznamo prodajo hlodov na gozdni cesti, ki prodajalcu priskrbi nekoliko večji izkupiček denarja, vendar pa mora sam poskrbeti za sečnjo in spravilo. Kakovost lesa je bolj vidna, tveganje za kupca pa je manjše, kot pri prodaji na panju. Težave lahko nastanejo pri prodaji slabšega lesa, saj odkupovalci morda ne bodo pokazali zanimanja za les slabše kakovosti in pri prodaji lesa v, ki je v manjših količinah.

Sečnja dreves

Kakšen je davek od prodaje lesa?

Tudi prodaja lesa, je tako kot večina drugih dohodkov, obdavčenih. Kadar gre za prodajo lesa, ki ga pridobimo v lastnem gozdu, pomeni, da opravljamo osnovno gozdarsko dejavnost. Dohodek iz osnovne gozdarske (in osnovne kmetijske) dejavnosti je obdavčen z dohodnino. Osnovo za dohodnino predstavlja katastrski dohodek in ne sama vrednost lesa. Vsako leto se v osnovo za dohodnino prišteje tudi katastrski dohodek. Koliko dohodnine potem plačamo, je odvisno od dohodninskega razreda, v katerem smo in od olajšav, ki jih imamo. Drugače je, če se ukvarjamo sečnjo dreves, spravilom in prodajo v tujem gozdu. V tem primeru je slednje potrebno prijaviti kot dopolnilno dejavnost.

V podjetju Tisa d.o.o. se ukvarjamo z odkupom lesa, poleg tega pa lahko poskrbimo tudi za sečnjo dreves in za transport lesa. Za vsa dodatna vprašanja smo vam dostopni po telefonu in po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem posredovali tudi cenik odkupa lesa.

Poskrbimo tudi za transport lesa