Zunanja ureditev okolice - kako urediti vrt in okolico hiše?


Zunanja ureditev okolice naj ustreza lastnim željam. Obstaja namreč ogromno načinov za ureditev okolice, vsak izmed njih pa se prične z zasnovo ideje in z izdelavo načrta. Pogosto opazimo na videz čudovite hiše, katerih čudovito podobo kali neurejena okolica. Dejstvo je, da lahko z ureditvijo okolice hiše in vrta oblikujemo lasten kotiček oziroma oazo miru, ki nam omogoča sprostitev v zavetju lastnega doma. Pomena urejene okolice se zavedamo tudi v podjetju Tisa, zato se lahko s vprašanjem kako urediti okolico hiše, obrnete tudi na nas. Ker ureditev vrta in okolice hiše ne vključuje samo vrtnih okrasov iz kamna ali lesa temveč tudi sajenje okrasnih dreves in grmovnic, smo v podjetju Tisa pravi naslov za vas. Sadike okrasnih dreves dobavljamo iz ene izmed največjih drevesnic v Evropi, zato boste v naši ponudbi zagotovo našli prave rastline za ureditev vrta.

Ureditev vrta s cvetjem in drevjem

Kot rečeno se urejanja okolice hiše oziroma po domače vrta lotite z načrtom ali vsaj skico kjer boste vrisali cone, kaj želite, da se nahaja na katerem delu vrta. Tako bo okolica hiše ne le lepa, ampak tudi funkcionalna. Sprva načrtujte o t.i. balkon ali teraso. V kolikor imate izhod iz dnevne sobe ali kuhinje v pritličju, si v tem predelu omislite teraso oziroma z lesom ali tlakovci pokriti pod. Tako boste lahko iz hiše stopili na vrt kar v copatah, ne da bi umazali notranjost hiše. Ko boste določali velikost terase, razmislite kaj boste počeli na njej. V kolikor bo namenjena le vam je le ta lahko majhna v kolikor a boste na njej gostili tudi goste ali pa je vaša družina večja, pa naj bo seveda terasa večja.

Ko že veste kje bo stala in kakšne oblike bo terasa razmislite še o tem, kaj iz vrta želite videti in kaj doseči ne da bi i morali obuti čevlje. Veno bolj pogosta je praktična odločitev, da se vsaj zeliščni vrt preseli blizu terase. Tako lahko dostopate do svežih začimb kadarkoli. Zeliščne gredice so lahko tudi visoke in tako še lažje za uporabo.

Zelenjavni vrt je po navadi v nekem kotu. V kolikor vam izgled rastoče zelenjave ni najbolj všeč, lahko vrt obsadite s cvetlicami, ali pa ga pomaknete ob rob hiše, kjer se ga iz terase ne vidi. Določite tudi drevje. Brez drevja v okolici vaše hiše ne bo sence. Izbirate lahko med sadnim in okrasnim drevjem. Predno se odločite za nakup sadik, pa naj bodo le te majhne ali velike, razmislite tudi o tem kdaj nakupljene sadike cvetijo. Z  malo domišljije lahko okolico hiše uredite tako, da bo vse dni v letu, z izjemo zime, vsaj del vrta v cvetju.

Poleg samega vrta je pomembna tudi obroba vaše okolice hiše. Dandanes se ograjo lahko izdela na več načinov. Nekateri se odločijo za lesene, kamnite ali železne ograje. Lahko pa se odločite tudi za t.i. zeleno ograjo. Zeleno ograje v Sloveniji največkrat vidimo v verziji žive meje ali togi posaditi Cipresnic. Pa ni potrebno da je tako. Izberete lahko tudi druge grmovnice in tudi druge iglavce ali listavce. Najbolj zanimiva zelena ograja pa bo narejena iz mešanih rastlin. Pri izbiri pazite le na lego (sončna, senčna) ter na potrebno pogostost sajenja in obrezovanja.


Ureditev vrta in okolice hiše po ugodni ceni

Tudi pri ureditvi vrta in okolice hiše moramo premisliti o približni finančni vsoti, ki smo jo pripravljeni vložiti v samo ureditev. Ureditev vrta in okolice hiše od nas zahteva določen prostor, zato moramo razmisliti tudi o tem, koliko prostora imamo dejansko na voljo in se temu primerno odločiti tudi glede izbire sadik in okrasnih izdelkov. O izbiri primernih sadik za ureditev okolice lahko povprašate tudi naše izkušene strokovnjake, ki vas bodo seznanili z ugodno ceno ureditve okolice hiše.

VEČ O ODKUPU HLODOVINE


Ureditev okolice - načrtovanje in izvedba

Ureditev vrta in okolice doma

Ureditev okolice z uspešnim rezultatom se običajno prične s seznanitvijo z lastnimi željami in pripravo primernega načrta, sledi pa seveda izvedba ureditve okolice. Zunanja ureditev vrta običajno vključuje posaditev okrasnih rastlin in namestitev okrasnih elementov, pogosto pa je pred samim pričetkom urejanja potrebno odstraniti tudi drevesne panje. Tudi v tem primeru se lahko obrnete na podjetje Tisa, v katerem imamo na voljo vse potrebne pripomočke za ureditev okolice. Več na naši spletni strani: http://www.tisa.si/obzagovanje-drevja-2/