Drevesa lahko predstavljajo središče vrta; brez njih ne bi bilo gozda

Drevesa so rastline, ki v vrtu dosežejo največje dimenzije. S svojo obliko in barvo lahko drevesa predstavljajo središče vrta ali pa zgolj njegovo kuliso. Številne domačije imajo pod veliko lipo, hrastom, javorjem ali drugim drevesom mizo, kjer se v poletni senci zbira družina in prijatelji. Drevesa s svojimi krošnjami tudi ščitijo pred vročino, z listno maso pa nas varujejo pred vetrom in hrupom iz okolja.
Brez dreves pa tudi ne bi bilo gozda. Drevesa nas ne ščitijo le pred sončno pripeko, temveč z oddajanjem vode hladijo in vlažijo zrak v gozdu. Nudijo dom številnim pticam in drugim živalim, ter nas razveseljujejo s plodovi (kostanj, žir, želod).

Drevesa podiranje

Podiranje dreves ko s pravilno nego ne moremo preprečiti znakov bolezni ali umiranja

Podiranje drevja je potrebno, kadar prepozno prepoznamo znake bolezni in odmiranja, s pravilno nego pa tega ni mogoče več omiliti. Ali pa je drevo postalo preveliko ali celo nevarno za določeno okolje. Med ostalimi razlogi za podiranje drevja so tudi gradnja novega objekta na mestu dreves, nova ureditev vrta, agresivne korenine posamezne drevesne vrste, npr. oreha, plitev koreninski sistem v kombinaciji z neprimerno višino (smreka), alergijske reakcije ob cvetenju (breza, jesen, javor ...).
Podiranje dreves spada med najbolj nevarna opravila, ki ga lahko opravljajo le zato usposobljeni in opremljeni sekači, ki imajo opravljen ustrezen tečaj. Tako bo poskrbljeno za varno, predvsem pa za pravilno podiranje drevja. Večje, debelejše in večjo kot ima drevo krošnjo, bolj zahtevna bo tehnika podiranja dreves.
Pravilna tehnika podiranja drevesa ne ustvarja samo varnega delovnega okolja, ampak nam omogoča, da smo pri delu tudi učinkovitejši. Katera tehnika bo najbolj ustrezna, je odvisno od velikosti drevesa in strmine, in od velikosti vaše žage. Velikost drevesa določa tudi, katero vrsto gozdarske opreme potrebujete.
V podjetju Tisa poskrbimo za kakovostno podiranje drevja, pri tem pa upoštevamo zakonske predpise v gozdarstvu. Podiranje dreves odlikuje tudi ugodna cena. Obiščite nas.

Obrezovanje dreves - redna in pravilna nega dreves zelo pomembna


Obrezovanje dreves je poseg, ki omogoča, da se drevo razraste v želeno višino in obliko, oziroma, da ta ne ogroža življenja ljudi v primerih, da je staro, strohnelo ali pa v napoto želenim spremembam. Drevesa skrbijo za ekološko ravnovesje in zagotavljajo kisik, zato je nega dreves še posebej pomembna. Končni cilj obrezovanja je varno in zdravo drevo. Da pa dosežemo ta cilj, je zelo pomembno, da obrezovanje drevja poteka na pravi način. Od pravilnega obrezovanja dreves sta namreč odvisna nadaljnja rast in razvoj drevesa, ter tudi število in kakovost plodov. Zato je obrezovanje okrasnih in sadnih dreves najbolje prepustiti strokovnjakom. V podjetju Tisa bomo poskrbeli za pravilno nego dreves.

Podiranje dreves in nega

Prodaja sadnih dreves - pester izbor sadnega drevja

Prodaja (sadnih) dreves in drevesnih sadik je v vrtnarijah in drevesnicah zelo pestra, saj je na voljo širok izbor različnih vrst in sort tako okrasnega kot sadnega drevja. V podjetju Tisa dobavljamo sadike okrasnih dreves iz ene največjih drevesnic v Evropi. Prodaja drevesnih sadik vključuje tudi velike sadike (obseg 18 cm ali več), katerih cena je lahko zelo ugodna. Takšne sadike so, odvisno od drevesne vrste, ob sadnji visoke 3 do 4 metre in nudijo takojšen učinek v prostoru.
Poleg prodaje sadnih dreves in drevesnih sadik vam v podjetju Tisa nudimo celovito storitev vključno s posekom, frezanjem štorov, dostavo zemlje, vgradnji cevi za zračenje, gnojenjem in sajenjem.
Ko se odločate za nakup drevesa, je zelo pomembno, da kupite ustrezno sadiko. Najboljšo izbiro predstavljajo mlajša drevesa. So cenejša in se zanesljiveje primejo, vendar ne naredijo takoj želenega vtisa v vrtu. Pred nakupom celotno sadiko temeljito pregledamo, da ugotovimo ali je morda poškodovana, ima bolezen ali škodljivce. Korenine in veje morajo biti dobro razvite in enakomerno razporejene.
Sadike v loncih so najprimernejše za vrste, ki ne prenašajo dobro presajanja (npr. magnolije). Listavci, ki jeseni odvržejo listje, se najpogosteje prodajajo z golo korenino. S koreninsko grudo (okoli korenin je tudi zemlja, ki je obdana z mrežo ali folijo) prodajajo predvsem zimzelene listavce, listavce večjih višin in iglavce.

VEČ O PRAVILNEM OBREZOVANJU DREVES

VEČ O DREVESIH