Okrasne rastline popestrijo vsak dom

Z okrasnimi rastlinami krasimo stanovanja, balkone, terase in tudi vrtove ter parke. Najpogostejše okrasne rastline so cvetoče rastline, ki s svojim bujnim in dolgotrajnim cvetjem krasijo bivalne prostore. Zelo znana okrasna rastlina je flamingovec, ki sicer izvira iz Kolumbije, dan danes pa krasi marsikatero mizo v različnih državah po svetu. Kot okrasna rastlina se velikokrat uporabi tudi marjetica. Ta navadno raste v loncih ali pa kar v gredi. Marjetica ima rada sončno lego in zmerno klimo. Njen pogost zajedalec so listne uši. Pri nas je pogosta tudi velikonočnica. Ta okrasna rastlina potrebuje prisojno lego ter zmerno klimo. Paziti moramo da je ne napade siva plesen. V zares toplih in sončnih predelih lahko posadimo tudi bugenvilijo. Seveda pa pri okrasnih rastlinah prav tako ne smemo pozabiti na obrezovanje. Obrezovanje dreves je ponavadi potrebno predvsem zaradi njihovega razraščanja. S tem jim začne primanjkovati prostora. Če za to nimamo časa pa lahko sajenje okrasnih rastlin ali obrezovanje dreves v Ljubljani tudi naročimo. V primeru, ko okrasne rastline krasijo parke, drevorede ali druge javne površine pa se lahko na njihovi podlagi ustvari tudi arboristično mnenje ali arboristična ocena.

Več o arboristiki >>> 

Okrasne rastline

Najpogostejši okrasni iglavci so ciprese

Ko govorimo o okrasnih iglavcih najpogosteje govorimo o grmičevju. Najpogostejši okrasni iglavec je prava cipresa. To je med dvajset in trideset metrov visoko drevo, ki izvira iz Male Azije in Sredozemlja. Ta okrasni iglavec je razširjen v dveh oblikah: vitka in vodoravna cipresa. Prva je stožčasta, ozka in vitka. Njene veje rastejo pokončno. Med okrasne iglavce štejemo tudi smreko in bor. Bor je iglasto drevo, ki je razširjeno po veliki večini severne polooble. Smreka je najbolj razširjena vrsta iglavca pri nas in lahko služi tudi kot okrasni iglavec. Zraste do 60m v višino, včasih tudi več. Za svojo rast zato potrebuje dosti prostora.

okrasne ratline drevesa

Okrasna vrba je lahko kot drevo ali grm

Tudi okrasna vrba je lahko rastlina, ki bo krasila naše dvorišče ali naš vrt. Okrasna vrba raste največkrat kot drevo, jo pa lahko tu in tam najdemo tudi v obliki grma. Veje okrasne vrbe so tanke in zavite. Ker so veje krhke se hitro zlomijo. Okrasna vrba pa ne ustvarja le odličnega vizualnega vtisa, pač pa ima tudi mnoge zdravilne učinke. Med drugim lahko iz vrbe pridobivamo čaj, ki služi lajšanju bolečin in pospešuje izločevanje strupenih snovi iz organizma.

NUDIMO TUDI ODSTRANJEVANJE DREVESNIH ŠTOROV!