Pošlji povpraševanje

Okrasne rastline in drevesa popestrijo vsak dom

Z okrasnimi rastlinami krasimo stanovanja, balkone, terase in tudi vrtove ter parke. V zaprtih prostorih poskrbijo za odličen ambienti, istočasno pa lahko pozitivno delujejo na naše zdravje saj poskrbijo za bolj čist zrak in klimo. Zelo znana okrasna rastlina je flamingovec, ki sicer izvira iz Kolumbije, dan danes pa krasi marsikatero mizo v različnih državah po svetu. Kot okrasna rastlina se velikokrat uporabi tudi marjetica. Ta navadno raste v loncih ali pa kar v gredi. Marjetica ima rada sončno lego in zmerno klimo. Njen pogost zajedalec so listne uši. Pri nas je pogosta tudi velikonočnica. Ta okrasna rastlina potrebuje prisojno lego ter zmerno klimo. Paziti moramo da je ne napade siva plesen. V zares toplih in sončnih predelih lahko posadimo tudi bugenvilijo. Seveda pa pri okrasnih rastlinah prav tako ne smemo pozabiti na obrezovanje. Obrezovanje rastlin je ponavadi potrebno predvsem zaradi njihovega razraščanja in primankljaja prostora, istočasno pa poskrbimo za pravilno oblikovanje in zadrževanje optimalne ravni vode in vlage v rastlini in njeni okolici.

Notranje okrasne rastline

Najpogostejše okrasne rastline so cvetoče rastline, ki s svojim bujnim in dolgotrajnim cvetjem krasijo bivalne prostore.

Popestrimo zunanje površine z okrasnimi drevesi

Poleg okrasnih rastlin pa lahko na zunanje površine umestimo tudi okrasna ali sadna drevesa, ki bodo dodala občutek dobrega počutja v gozdu. Lahko se odločite za listavce ali iglavce, med sadnimi drevesi pa izberite tista, ob katerih se vam pocedijo sline ob misli na pridelek.

Ko govorimo o okrasnih iglavcih najpogosteje govorimo o grmičevju. Najpogostejši okrasni iglavec je prava cipresa. To je med dvajset in trideset metrov visoko drevo, ki izvira iz Male Azije in Sredozemlja. Ta okrasni iglavec je razširjen v dveh oblikah: vitka in vodoravna cipresa. Prva je stožčasta, ozka in vitka. Njene veje rastejo pokončno. Med okrasne iglavce štejemo tudi smreko in bor. Bor je iglasto drevo, ki je razširjeno po veliki večini severne polooble. Smreka je najbolj razširjena vrsta iglavca pri nas in lahko služi tudi kot okrasni iglavec. Zraste do 60m v višino, včasih tudi več. Za svojo rast zato potrebuje dosti prostora.

Lahko izberete tudi okrasno vrbo za rastlino, ki bo krasila naše dvorišče ali naš vrt. Okrasna vrba raste največkrat kot drevo, jo pa lahko tu in tam najdemo tudi v obliki grma. Veje okrasne vrbe so tanke in zavite. Ker so veje krhke se hitro zlomijo. Okrasna vrba pa ne ustvarja le odličnega vizualnega vtisa, pač pa ima tudi mnoge zdravilne učinke. Med drugim lahko iz vrbe pridobivamo čaj, ki služi lajšanju bolečin in pospešuje izločevanje strupenih snovi iz organizma.

Obrezovanje zunanjih okrasnih dreves

Nega rastlin in dreves

Seveda pa ob vsem veselju, ki nam ga te zelena čuda podarjajo, ne smemo pozabiti na nego, ki jo potrebujejo. Nega sobnih in zunanjih rastlin je resda precej enostavna, zaplete pa se pri negi dreves, ki zahteva precej znanja in potrpežljivosti. Obrezovanje in podiranje dreves sta opravka, ki jih je potrebno prepustiti profesionalcem, ki imajo vse potrebno znanje in opremo. Tukaj vam lahko na pomoč priskoči podjetje Tisa d.o.o. v katerem so specializirani za celotno obravnavo dreves in drugih rastlin.