Pošlji povpraševanje

Urejanje vrta in okolice hiše zaupajte profesionalcem - arboristom

Ko se odločimo za urejanje vrta ter ostale okolice hiše, zelenice, zelenjavnega ali zeliščnega vrta, kotička za sproščanje idr, je priporočljivo najprej dobro razmisliti in pripraviti grobi načrt, kako se zadeve sploh lotiti. Treba je vedeti, kaj sploh želimo in kaj bi v ureditev vrta vključili. Za urejanje vrta moramo najprej dobro poznati tloris tal, na katerih želimo urediti vrt. Poznavanje tlorisa nam bo pripomoglo k razporeditvi elementov, ko bomo začeli z urejanjem celotne okolice hiše. S tem bomo dobili osnovno predstavo o tem, kako bo naš vrt videti pa tudi kaj bo vseboval. Ko poznamo tloris (dobro je uporabiti papir in svinčnik), se je potrebno lotiti natančnejšega plana ureditve okolice hiše.

Pri urejanju vrta je zelo pomembno, da se odločimo, katere rastline bomo posadili in tudi kam jih bomo posadili. Vsaka rastlina ima namreč svojo “priljubljeno lego” in različne potrebe. Nekatere imajo rade vroče sonce, določena rastline bojo bolje uspevale v senci, spet druge ljubijo bolj peščena tla. Istočasno pa moramo pri urejanju vrta paziti, da bo po končanem delu celotna ureditev okolice hiše videti skladno – kot zaključena celota. Obstaja veliko različnih možnosti, saj so tudi okusi ljudi različni, zato je priporočljivo vključiti profesionalce, ki se ukvarjajo z krajinsko arhitekturo, morda arboristiko…, seveda pa je vse odvisno od tega, kakšne so želje posameznika. Po končani ureditvi vrta je potrebno pričeti s skrbjo za zasajene rastline ter pri tem vztrajati tudi vnaprej, jih negovati, obrezovati, gnojiti…

Ureditev okolice hiše dopolnite z grmovnicami

Estetska ureditev okolice hiše po določenih pravilih

Tudi pri ureditvi okolice hiše se moramo najprej spopasti s podrobnim načrtom, le-ta pa mora vsebovati več kot le ideje kam bi zasadili cvetoče rastline. V prvi vrsti je treba določiti, kje bodo postavljene grede zelenjavnega oz. zeliščnega vrta, kakšno lego te potrebujejo, mogoče jih je namestiti polovico v bolj senčni predel dvorišča in drugo polovico na sonce – odvisno od zasaditve in pogojev, ki jih potrebuje določena zelenjava. Dogovoriti se moramo, kateri del dvorišča bo tlakovan in kateri del bo pokrit s travo, kje bomo imeli teraso za druženje, igrala za otroke, kam bomo postavili kamin, morda se pri ljudeh, ki obvladajo arboristiko pozanimati kakšna drevesa bi zasadili in tako ustvarili naraven senčni prostor del gredic…

Pri ureditvi okolice hiše moramo biti pozorni tudi na razgibanost terena. Urejanju vrta namreč običajno poteka na ravni površini, pri ureditvi celotne okolice hiše pa je površina tal lahko zelo dinamična. Z klancem okoli hiše pa se pojavijo tudi preglavice kot so plazenje, kar se najbolj pokaže v primeru, če v so v ureditev vključeni prodniki, ki radi drsijo navzdol. Kadar urejamo okolico hiše katere dvorišče je hribovito, je pametno, da klance zasadimo z drevesi ali grmički, ki imajo močne korenine in bodo tako lahko zadrževali plazenje tal. Nižje rastline in rože je pametno posaditi na ravni površini ali jih vključiti h grmovnicam. Pri urejanju vrta in dvorišča moramo paziti tudi na vlažnost tal in na sončno lego. Ne marajo vse rastline sončnih žarkov. Spet druge rastline imajo raje sušna območja kar je pri zasaditvi dvorišča nujno upoštevati.

Urejanje okolice hiše in arboristika

Pri zasaditvi dreves naj vam bo v pomoč arboristika

Kaj sploh je arboristika in kdo jo obvlada? Arboristika je veda o gojenju drevja, ki jo obvladajo profesionalci – arboristi. Če se bomo pri urejanju vrta in okolice hiše odločili za zasaditev različnih drevesnih vrst, se je dobro obrniti nanje, saj poznajo kaj posamezna drevesa potrebujejo za rast in razvoj, poleg tega izdelujejo arboristična mnenja, analizirajo njihove rastne razmere, ocenjujejo in popisujejo zdravstveno stanje dreves ter opravljajo še druga dela povezana z njimi. Ne nazadnje je pomembno, da pri urejanju vrta zasadite drevo, ki ne bo čez nekaj let previsoko ali celo nevarno. Bolje je izbrati počasneje rastoče vrste, ki bodo lepo sovpadale z ostalo ureditvijo okolice hiše, kot hitrorastoče, ki bodo zahtevale vsakoletno obrezovanje.

V podjetju Tisa d. o. o. lahko najamete tako ljudi, ki se ukvarjajo z arboristiko, kot krajinske arhitekte, ki bodo do potankosti zasnovali, načrtovali in uredili vaš vrt ter smiselno uredili celotno zasaditev. Nanje lahko računate tudi kasneje, ko bo potrebno grmovnice, drevesa in ostale rastline obrezati, gnojiti, prezračiti travo, po potrebi škropiti in opraviti ostala dela, katerih morda niste vešči. Urejanje vrta in okolice hiše je prijetno opravilo, ki ga naši zaposleni opravljajo s srcem in z ljubeznijo do narave. Če želite koristiti naše storitve, nas pokličite ali nam pošljite povpraševanje. Radi vam bomo svetovali.

VEČ O ARBORISTIKI IN UREJANJU VRTA TUKAJ!