Drevesa in nega dreves: obrezovanje drevja, sekanje in podiranje

Drevesa so živa bitja, ki nam nudijo nego, nas varujejo in hranijo ter nam omogočajo življenje. Drevesa, ki so del naše izjemne narave, porabljajo ogljikov dioksid, ter proizvajajo kisik, ki nam omogoča dihanje - torej življenje. Poleg kisika, pa so drevesa vir lesa, katerega lahko uporabimo na različne načine: Lahko ga uporabimo v lesni industriji za pohištvo, kot gradbeni material za naše domove, kot vir energije ter kot hrano s svojimi plodovi in grozdnim sladkorjem.

Drevesa so vir življenja

Kako poteka nega dreves?

Večina dreves, predvsem v gozdovih je prilagojena na pogoje, ki jih ima za rast in podnebje v katerem živijo, vendar moramo tudi gozd gledati kot celoto, zato ga moramo ustrezno negovati in ga zaščititi pred posameznimi vplivi, da ostane zdrav. Sadna in okrasna drevesa v bližini našega doma pogosteje potrebujejo našo nego, predvsem v mladosti. Njihova nega je različna. V določenih pogojih jih je potrebno zaščititi pred vremenskimi vplivi in nezaželjenimi živalskimi vsiljivci, negovati z zalivanjem in ustreznim gnojenjem. Z obrezovanjem drevja spodbudimo cvetenje, kar poveča rodnost in pripomore k oblikovanju ter spodbudo rasti v določeno smer. Z obrezovanjem skrbimo za razvoj vitalnega in zdravega rodnega lesa.

Sekanje in podiranje drevja

Sekanje in podiranje dreves je pomembno zaradi varnosti in nege ekosistema. Drevesa, ki so zrasla preblizu objekta, predstavljajo nevarnost, da se podrejo nanj, zato je pomembno strokovno podiranje dreves, saj je lahko v nasprotnem primeru sečnja zelo nevarna.
Sekanje drevja in podiranje je pomembno tudi v primeru neurja, ki poškoduje drevesa - le ta potrebujejo nego in obrezovanje poškodovanih vej ali celo podiranje drevja z namenom, da zaščitimo drevo in našo okolico pred padcem.

Zavedati se morate, da je podiranje dreves najbolj nevarna dejavnost v gozdarstvu in pomembno je, da se tega ne lotevate sami ampak najamete ljudi, ki se s tem ukvarjajo profesionalno in imajo na voljo vso potrebno opremo.

Sekanje in podiranje dreves