Kaj je arboristika in kdaj je ta veda uporabna?

Arboristika je veda, ki se ukvarja s sajenjem in vzdrževanjem (nego) dreves v urbanem okolju. Nič presenetljivega ni torej, da arboristika temelji na poznavanju drevesne biologije. Cilj arboristike je varno, zdravo in estetsko drevo, ki v svojem okolju dobro uspeva.

Dan danes veliko podjetij ponuja storitve arboristike, ki navadno obsegajo:

  • oceno vitalnosti drevesa in posvet;
  • pravilno sajenje primernih drevesnih in grmovnih vrst glede na zahteve stranke in dopustnosti okolja;
  • obrezovanje sadnega drevja;
  • fitomedicinsko reševanje problemov z insekti, glivami in drugimi patogeni obrezovanje;
  • obžagovanje dreves in drevesnih krošenj ter varno podiranje dreves, ki ogrožajo okolico podiranje dreves z dvigalom podiranje dreves s privezovanjem

Tudi v podjetju Tisa ponujamo različne storitve arboristike, predvsem pa je med njimi priljubljeno obrezovanje dreves. Obrezovanje dreves prav tako spada v sklop storitev arboristike. Za drevo je izjemnega pomena da ga pravilno obrežemo, saj to pomaga pri pravilni rasti in tudi rodnosti drevesa.


Kaj uči arboristika o obrezovanju in negi dreves?

Obrezovanje drevja je skoraj zagotovo eno izmed najpomembnejših opravil v vsakem vrtu in sadovnjaku, zato je pomembno, da drevesa obrežemo tako, da jim omogočimo zdravo in hitro rast, drevesa pa bodo tako tudi bolj bogato rodila. Če bi drevo prepustili samo sebi, bi v nekaj letih razvilo veliko in gosto krošnjo. Značilnost takšne krošnje bi bile tanke veje, ki ne bi zmogle držati težkih plodov, zaradi zelo gostega listja pa bi se hitro razširile različne bolezni, ki bi lahko drevesu škodile. Sadežev bi bilo sicer veliko, vendar bi bili ti majhni, poleg tega pa bi bilo veliko sadja tudi poškodovanega. Prav zato je pomembno, da poznamo pravila arboristike in lahko svojim drevesom tako omogočimo kvalitetno rast.

S pravilnim obrezovanjem bomo krošnjo razredčili, obenem pa bomo preprečili rast drevesa v višino. Z obrezovanjem skrbimo, da je krošnja redka, kar omogoča dostop sončnim žarkom do posameznih plodov. Ti se zato bolje razvijajo in lepše dozorijo. Deževnica iz krošnje hitreje odteče, listi se hitreje posušijo in zmanjša se pojavljanje bolezni. Redno obrezana sadna drevesa so bolj zdrava, njihovi plodovi pa večji in boljšega okusa.

Nega dreves, predvsem pa njihovo obrezovanje, je zahtevno opravilo. Dobro je, da se obrezovanja dreves lotimo pozimi, spomladi ali poleti. Pri zimskem rezu odstranimo veliko popkov rastline. Ker preostali popki dobijo več soka, kot bi ga, če drevesa ne bi obrezali, je rast poganjkov iz teh popkov bujnejša. Zavedati pa se moramo, da z zimskim rezom nikakor ne smemo pretiravati, saj bomo v nasprotnem primeru porušili razmerje med velikostjo krošnje in korenin. Z obrezovanjem sadnega drevja poleti umirjamo rast rastline.

Pri tem, ko obrezujemo sadno drevje, pa nikakor ne smemo pozabiti na pomladitveni rez. Pomlajevanje dreves poteka postopoma in se raztegne v več let, saj bi v nasprotnem primeru rastline doživele prevelik šok. Prednost pomladitvenega reza in s tem pomlajevanja dreves je v tem, da bomo z njegovo pomočjo podaljšali rodnost drevesa.

Na kaj moramo biti pozorni pri negi mladih dreves?

V arboristiko pa ne spada zgolj obrezovanje dreves, pač pa tudi nega dreves in sajenje mladih dreves. Drevesa, ki rastejo v ustreznih pogojih, ne potrebujejo veliko oskrbe. Kljub temu pa moramo biti v prvih nekaj let bolj pozorni na dogajanje z drevesom, da lahko pravočasno ukrepamo ob pojavu težav, kasneje pa je med večjimi opravili le obrezovanje, če je potrebno. Drevesa, ki na našem dvorišču uspevajo že več let pa imajo navadno dovolj razvit koreninski sistem in tako ne potrebujejo dodatnega zalivanja in posebne nege. Izjema velja na območjih s peščenimi tlemi, kjer voda hitreje odteče. V tem primeru se priporoča redno zalivanje dreves, ki že nekaj časa uspevajo na našem dvorišču. Pri negi dreves in predvsem po sajenju mladih dreves je potrebno biti pozoren na to, da iz tal odstranimo plevel in travo, da ne tekmujejo za vodo in hranilne snovi s koreninami dreves. Pri tem si pomagamo z zastiranjem z zmletim lubjem, ki tudi preprečuje pretirano segrevanje tal.

Preverite našo ponudbo storitev obrezovanja dreves