Prodaja lesa je lahko donosna z upoštevanjem pravil in strokovnosti

Kot lastniki določenega dela gozda začnemo razmišljati tudi o prodaji lesa. A ker se z gozdarstvom ne ukvarjamo profesionalno, se soočamo z vrsto problemi, ki jim sami nismo kos. Zavedamo se, da moramo zanj primerno skrbeti in z njim smotrno upravljati, če želimo, da nam bo služil še dolgo let. Prodaja lesa je zato pomemben del upravljanja z gozdovi, saj s strokovnim sekanjem dreves in odkupom poskrbimo za ureditev gozda in zagotovimo zdravo rast dreves. Seveda je prodaja lesa tudi donosna, če znamo s svojim lesom upravljati smotrno in pravilno. Pri tem je dobro, da se seznanimo s celotnim postopkom, od sekanja dreves, spravila in same prodaje lesa. Za zagotavljanje varnosti in pravilnega strokovnega postopka je dobro, da celoten postopek prepustimo strokovnemu izvajalcu, ki nas bo vodil skozi celoten projekt.

prodaja dreves

Strokovna ocenitev, sekanje dreves, prodaja lesa 

Ko se odločimo, katera drevesa želimo posekati, se ta označijo. Kupec lesa namreč pri določanju vrednosti dreves, ki jih ponujamo za odkup lesa, upošteva več dejavnikov. Najprej se mora določiti vrednost samega drevesa, pri čemer se upoštevajo lastnosti, kot je vrsta lesa, premer, dolžina hloda in kakovost. Strokovni izvajalec bo nato poskrbel za strokovno sekanje dreves in spravilo ostankov, kot so štori ali drevesni panj, saj lahko varno in pravilno to zagotovijo le s primernimi gozdarskimi stroji. Strokovnjaki po navadi svetujejo, da s prodajo lesa ne čakamo predolgo, saj je treba les prodati v optimalnem, zdravem stanju. Torej je priporočljivo, da se podučimo tudi o časovnem načrtovanju prodaje lesa. Najbolj donosno bomo prodali takrat, ko je zaloga hlodov v predelovalnih obratih nizka. Zima je zato najboljši čas za prodajo lesa, saj lahko kupci lahko ponudijo več, če imajo daljši čas za spravilo lesa.            

Prodaja lesa je priložnost za kakovostno vzdrževanje našega gozda

Prodaja lesa je tudi priložnost, da vrt ali gozd posodobimo in uredimo ter tako pripravimo za naslednje sezone. V kolikor namreč prodajamo les iz našega gozda, je dobro, če smiselno in strokovno načrtujemo tudi nadaljnje vzdrževanje, saj je pravilno načrtovanje in gospodarjenje našega gozdnega zemljiča temelj donosne prodaje lesa. Ob izbiri prefesionalnega gozdarja bomo poskrbeli, da bo naša prodaja lesa finančno uspešna in hkrati ekološko vzdržna. Gozdarjenje namreč močno posega v ekosistem gozda, ki mora ostati trajnostno vzdrževan, saj je to eden najbolj pomembnih pridelovalcev kisika, hlada in sence.

strokovni izvajalec sekanja dreves

Seznanimo se s pravilnim postopkom podiranja dreves

Mnogi razmišljamo, da lahko sami podiramo drevesa, še posebej, če so ta manjše rasti. Vendar zahteva podiranje dreves strokovno tehniko podiranja, pri čemer je varnost na prvem mestu. V kolikor želimo podirati drevje za prodajo lesa, je nujno, da se posvetujemo s strokovnim izvajalcem. Zagotavljanje optimalne varnosti je vsekakor prvo načelo, ki ga je treba upoštevati, kar zadeva gozdarstvo, podiranje dreves pa mora biti skladno tudi z zakonskimi predpisi. Če torej načrtujemo podiranje drevja, je pomoč strokovnjaka praktično nujna. Le ti bodo znali ne le strokovni podreti drevesa, ampak tudi odstraniti drevesni panj, štore in sanirati okolico poseka v našem gozdu. V kolikor želimo izvedeti več, je na spletu na voljo več virov, preko katerih lahko spremljamo podiranje dreves. Video je eden izmed najbolj iskanih virov, največ jih je objavljenih na spletni platformi Youtube.

posekano drevje

Prodaja lesa za različne namene in čiščenje ostankov po poseku

Če smo se torej odločili za prodajo lesa, kontaktirajmo strokovnega izvajalca, ki nudi odkup vseh vrst dreves. Odkup je lahko dogovorjen na kamionski cesti ali na panju. Odkup na kamionski cesti pomeni, da bo posek in spravilo do kamionske poti v naši režiji, izvajalec pa poskrbi za odvoz lesa do naših skladišč. Odkup na panju pomeni, da se bo prodaja oz odkup stoječih dreves opravil v gozdu.