Sekanci - ugodna cena okolju prijaznega goriva

Sekanci, katerih cena je res ugodna, so nasekana lesna biomasa v obliki koščkov z določeno velikostjo delcev. Izdelava sekancev poteka iz lesa slabše kakovosti, lesa stranskih proizvodov v lesno predelovalni industriji ter že odsluženega lesa. Vse te vire lahko z ustreznimi stroji, kot je na primer drobilec za sekance, enostavno zdrobimo, zmeljemo v sekance ali stisnemo v pelete.

Lesni sekanci se lahko pohvalijo, da je njihova cena ugodna, odlikuje pa jih tudi to, da veljajo za okolju prijazno gorivo. Ker gre za les, imajo na okolje enak vpliv kot drva. Ob izgorevanju lesa ni žveplenih ostankov, količina sproščenega ogljikovega dioksida pa je enaka njegovi količini ob naravnem trohnenju v gozdu. Sekance uporabljamo za ogrevanje individualnih stanovanjskih stavb, v toplarnah in za proizvodnjo elektrike v termoelektrarnah.

Sekanci za gorivo ali zastirko

Lesni sekanci - odkup sekancev za uporabo na vrtu

Vas zanimajo lesni sekanci? Odkup sekancev je možen tudi v podjetju Tisa d.o.o., saj proizvajamo lesne sekance in drobljence. Izdelava sekancev vključuje različne postopke sekanja, drobljenja in sejanja, zato vam lahko ponudimo sekance različnih kakovosti in granulacij. Na voljo so tudi lesni sekanci za zastirko na vrtovih. Odkup lahko dopolnjuje tudi dostava z volumensko prikolico (90 prm) ali s kontejnerji (40 ali 80 prm).

V veliki večini se lesni sekanci uporabljajo v energetske namene, za odkup sekancev pa se odločajo tudi tisti, ki sekance uporabljajo kot zastirko na vrtu. S sekanci lahko namreč preprečimo razvoj plevela, skrbimo, da se tla ne izsušujejo in zaviramo erozijo. Zastirka iz smrekovih sekancev se uporablja za posipanje po vrtovih in travnikih okrog okrasnih grmovnic za zastiranje plevela. Z njimi lahko posujemo in uredimo tudi pohodne steze in poti, označimo gredice. Les kot ekološki naravni material deluje dekorativno in okolju prijazno.

Vas zanima, kakšna je cena lesnih sekancev? Lesni sekanci med lesno biomaso še vedno veljajo za najcenejše. Cena lesnih sekancev je odvisna od vlažnosti in prevladujoče frakcije delcev. Zaradi višjih stroškov proizvodnje so praviloma sekanci z nižjo vsebnostjo vode in manjšimi delci dražji.

Izdelava sekancev iz odpadlega lesa