Sekalnik omogoča, da po žaganju dreves izdelamo sekance za ogrevanje

Sekalnik je naprava, s katero je mogoče pripraviti sekance različnih granulacij in dimenzij, ki se nato uporabijo kot kurivo za ogrevanje, za proizvodnjo električne energije v termoelektrarnah ali kot zastirka na vrtovih. Poleg tega pride sekalnik v poštev takrat, ko želimo izdelati sekance, ki se nato vgrajujejo v biološke filtre. Še preden pa pride na vrsto sekalnik, moramo seveda priti do lesa oz. biomase za predelavo. Običajno to pomeni žaganje dreves, pri čemer pa pridejo za nadaljnje sekanje s pomočjo sekalnika v poštev predvsem tisti deli slabše kakovosti, ki bi sicer najverjetneje ostali neuporabljeni.

Sekalnik vej

Žaganje dreves je opravilo, ki zahteva veliko znanja in primerno opremo

Za pravilno in varno žaganje dreves potrebujemo ogromno izkušenj ter znanja, hkrati pa moramo imeti na voljo ustrezne pripomočke. S tem mislimo tako na različno orodje oziroma naprave za žaganje dreves kot na zaščitno opremo, s katero poskrbimo za lastno varnost. Na žalost mnogi še vedno podcenjujejo zahtevnost tega opravila, zato se dela lotijo sami, čeprav za to niso usposobljeni. Posledica je pogosto negativen vpliv na kakovost lesa, v skrajnih primerih pa so možne hude delovne nezgode. Vse to pomeni, da je žaganje dreves zagotovo mnogo pametneje prepustiti strokovnjakom za gozdarska dela, kar je eno izmed glavnih področij, za katera smo specializirani v podjetju Tisa (med dodatne storitve, ki vam jih ponujajo, pa denimo sodijo še urejanje okolice, frezanje grmovja in štorov ter drobljenje kamnov z gozdarskimi mulčerji). Naši zaposleni, ki se ponašajo z dolgoletnimi izkušnjami s posekom, pri delu uporabljajo najsodobnejšo opremo, s čimer se zagotovita optimalna stopnja varnosti med žaganjem dreves in najvišja možna kakovost lesa.

Več o žaganju dreves

Ena izmed možnosti je še strojna sečnja z bagrom

Za tiste najtežje dostopne terene pride v poštev predvsem strojna sečnja, saj tam klasično žaganje dreves oziroma odstranjevanje moteče vegetacije ne bi bilo možno ali praktično. V tem primeru uporabimo bager s posebnimi kleščami. Strojna sečnja omogoča, da v relativno kratkem času počistimo površine, ki bi sicer zahtevale ogromno truda in časa, če bi jih želeli pripraviti na nadaljnjo obdelavo. V Tisi vam ponujamo možnost brezplačnega ogleda na terenu, ki je osnova za to, da vam lahko svetujemo, katere metode oz. kombinacije metod bi bile najprimernejše v konkretni situaciji. Če se želite dogovoriti za ogled na terenu, obiščite našo spletno stran, kjer boste našli vse potrebne kontaktne podatke.

Žaganje vseh dreves

Za hitro sekanje lesa je potreben zmogljiv sekalnik

Les, ki je predviden za nadaljnje sekanje oz. za pripravo sekancev, nato prepeljemo v naš center za predelavo biomase, ki se nahaja v Ljubljani. Tam imamo na voljo pravi sekalnik za najrazličnejše potrebe. Profesionalni sekalnik poskrbi, da je delo končano v zelo kratkem času, obenem pa je možno poljubno prilagajanje granulacije, odvisno od načrtovanega namena uporabe. Sekalnik je primeren tako za pripravo sekancev, ki vsebujejo izredno nizek odstotek vlage in ki so s tem še posebej praktični za ogrevanje, kot sekancev za zastirke, vgrajevanje v biofiltre ipd. Po tem, ko sekalnik opravi svoje delo, je možno še drobljenje in/ali sejanje, da bo granulacija zares popolnoma ustrezala vašim željam. Za osnovno predstavo o tem, kako deluje sekalnik (pa tudi druge naprave v našem predelovalnem centru), vas na naši spletni strani čaka nekaj informativnih videoposnetkov.

Več o sekanju

Žamanje – pogosta osnova za izdelavo sekancev

Omenili smo, da za sekalnik običajno namenimo les slabše kvalitete. Velikokrat je to denimo žamanje. Gre za kose podolgovatih oblik, ki nastanejo pri razrezu lesa oziroma med t. i. robljenjem. Naš zmogljiv sekalnik žamanje hitro predela v sekance želenih dimenzij. Za sekalnik se lahko uporabijo tudi tisti deli, ki ostanejo v gozdu, ko je žaganje dreves zaključeno, npr. drobne veje in podobni ostanki. Sekalnik torej omogoča, da poiščemo nove, koristne možnosti uporabe za tisto, kar bi bilo sicer morda dojeto kot neuporaben odpadek.