Pošlji povpraševanje

Urejanje okolice in vrta - obrezovanje grmovnic, rezanje sadnega drevja...

Jesen je letni čas, ki velja za najbogatejšega in čas, ko je potrebno pripraviti vrt in rastline za naslednje leto. Pri urejanju okolice in vrta vas čaka veliko dela, zato je najbolje, da se ga kar lotite ali poiščete nekoga, ki vam bo pri tem pomagal, saj ni vsakdo vešč rezanja sadnega drevja, obrezovanja grmovnic, priprave zemlje na novo sezono ter drugih opravil. Mnogo opravil pa je takih, ki jih lahko opravite sami, zato je priporočljivo dobro izkoristiti sončne dni, v tem letnem času. Če imate na vrtu veliko sadnega drevja je pred vami trgatev, zato si priskrbite zabojčke, teleskopski obiralec plodov in lestev, ki ne bo dotrajana ali celo polomljena. Nikar ne mislite, da pri urejanju okolice na domačem vrtu ne more priti do nesreče.

Čas trgatve se razlikuje od posameznih sort sadja, določene si lahko pustite za kasneje. Poškodovane sadeže takoj izločite in jih skladiščite ločeno od zdravih, da se ne bo gnitje preneslo tudi nanje, prav tako pa ločite posamezne sorte med seboj. Ko boste začeli z urejanjem okolice, še pred rezanjem sadnega drevja, iz krošnje odstranite vse posušene sadeže, ki ste jih nameravali pustiti kot hrano živalim, saj so na drevesu odličen predpogoj za nastanek bolezni. Bolje, da jih nekam odložite, živali jih bodo zagotovo našle.

Pri rezanju sadnega drevja, se vam bo verjetno nabral kar zajeten kupček vej in drugih ostankov, zato si priskrbite kakovosten drobilec vej, ki vam bo v veliko pomoč. V podjetju Tisa d. o. o. lahko drobilec vej tudi najamete, in to po zelo ugodni ceni. Ko boste urejali okolico in vrt, ne pozabite poskrbeti za rastline, katere mraza ne prenašajo dobro. Nekaterim je potrebno pokriti deblo, jih prekriti z zemljo, listjem, smrekovimi vejami… Pri urejanju vrta in okolice je v jesenskem času potrebno tudi odstraniti morebitne škodljivce, ki so se odločili pri vas prezimiti.

Zimzelene grmovniceSajenje okrasnih dreves in obrezovanje

Obrezovanje grmovnic je opravilo, ki zahteva znanje in natančnost

Grmovnice in drevesa vrt nekako uokvirjajo, zato morajo biti sajene zelo premišljeno. Načrtovanje igra veliko vlogo pri urejanju okolice in vrta ter zahteva dobro poznavanje posameznih lastnosti rastlin, zato je bolje poklicati profesionalce. Pogosto so drevesa ali večji grmi razlog za spore med sosedi, zato jih ni priporočljivo saditi blizu meje, še posebej če so ta hitro rastoča in razvejana. Če pa so tam že zasajena, jim je treba nameniti dovolj pozornosti in se pravočasno lotiti obrezovanja grmovnic in rezanja sadnega drevja, da ta ne bodo prerasla meje in silila k sosedom. Tudi velika višina drevja ni najboljši prijatelj gosto naseljenih področij, sploh v zadnjih časih ko se srečujemo s pogostimi in hudimi neurji. Kamorkoli bo drevo padlo, bo naredilo škodo ali pa bo celo nevarno za zdravje in življenje ljudi. Nujno je vzdrževati primerno višino in se pravočasno lotiti obrezovanja tako sadnega kot okrasnega drevja, pa tudi obrezovanje grmovnic in okrasnih rastlin si postavite za prioriteto.

K urejanju okolice in vrta sodijo namreč tudi takšna opravila, ki igrajo veliko vlogo pri medsosedskih odnosih. Vedeti morate, da lahko drevo, ki je posajeno na meji, sosed obira prav tako kot vi, ne glede na to, da je v vaši lasti. Vsak trenutek lahko tudi zahteva njegovo odstranitev. Korenine marsikdaj povzročajo težave, kar se največkrat opazi ko je škoda že narejena, zato je potrebno res paziti kaj in kam saditi ter dobro načrtovati urejanje okolice in vrta še pred sajenjem rastlin. Če imate na meji posajene grmovnice ali živo mejo, jih je potrebno vestno in redno obrezovati, še preden te segajo k sosedom in kazijo njihovo okolico ali jih celo motijo pri bivanju. Pri obrezovanju grmovnic mnogi uživajo in izživljajo svoje skrite talente, vendar tako kot pri obrezovanju sadnega drevja, tudi pri obrezovanju grmovnic obstajajo določena pravila. Ta je še posebej potrebno upoštevati pri zahtevnejših rastlinah.

V našem podjetju se že dolga leta ukvarjamo z urejanjem okolice in vrtov, obrezovanjem grmovnic ter rezanjem sadnega drevja in delujemo v skladu s sodobnimi arborističnimi načeli. Prav tako našim strankam nudimo strokovno svetovanje in opravljamo tudi mnoge druge storitve. Stranke lahko pri nas najamejo ne samo delovno silo, temveč tudi različne stroje, kot je npr. drobilec vej, ki je še posebej v jesenskem času zelo dobrodošel. Najem profesionalcev za urejanje okolice in vrta, rezanje sadnega in okrasnega drevja, obrezovanje grmovnic ter drugih opravil, je zagotovo dobra odločitev, saj je delo opravljeno hitro, kvalitetno ter podprto s strokovnim znanjem in izkušnjami.

Rezanja sadnega drevja in grmovnic se je potrebno lotiti po pravilih

K urejanje vrta in okolice sodi rezanje sadnega drevja, ki je eno izmed pomembnejših opravil, če želite, da bo pridelek velik in zdrav. Da sadno drevje dobro obrodi potrebuje redno in pravilno rezanje krošnje. S pravilnim rezanjem je kakovost plodov neprimerno boljša, saj ostanejo debelejše in močne veje, ki mu nudijo dobre pogoje za rast. Brez obrezovanja bi krošnje sadnega drevja zelo hitro postale prevelike, veje bi bile predolge, pretanke ter prešibke za velike, kakovostne plodove. Velike in košate krošnje nudijo tudi odlične pogoje za razvoj različnih bolezni - mnogih se je kar težko znebiti. Če rezanje sadnega drevja ni pravilno izvedeno, lahko povzročite več škode kot koristi. Krošnja mora biti redka, da tudi notranjost dosežejo sončni žarki, rodne veje naj bodo pri tleh, zato drevo ne sme zrasti previsoko.

Če v tem niste strokovnjak prepustite rezanje sadnega drevja ljudem, ki se poklicno ukvarjajo z urejanjem vrta in okolice. Ti bodo poskrbeli za vse zasajene rastline in z drobilcem vej zmleli ostanke, za seboj očistili ter pustili okolico urejeno in čisto. Tudi če so drevesa nasajena pregosto skupaj, bodo rasla v višino proti svetlobi in rezultat ne bo zadovoljiv. V izogib takšnim in drugačnim težavam je smiselno že pred samim sajenjem najeti podjetje, ki se ukvarja z urejanjem vrta in okolice, da vam bodo zaposleni svetovali in potrebno delo opravili namesto vas. Ne pozabite, pravilno rezanje sadnega drevja je najpomembnejše za samo kvaliteto pridelkov.

Pravilno obrezano sadno drevje ima kakovostne plodove

Drobilec vej je nepogrešljivi pripomoček pri urejanju vrta, sadovnjaka, gozda…

Kaj storiti z odpadnimi vejami, vejicami in listjem po končanem obrezovanju grmovnic, dreves, rezanju sadnega drevja…? Če je odpadnega materiala veliko, pogostokrat nastopi težava – kam z odpadom? Rešitev je enostavna in elegantna. V našem podjetju posedujemo različne kakovostne drobilce vej, ki hitro in učinkovito zdrobijo manjše in večje kose odvečnega lesa ter iz njih naredijo odličen organski material, ki ga je mogoče uporabiti kot kompost ali zastirko. Drobilci vej so enostavni za upravljanje, tihi in hitri in kar je najpomembneje, varni za rokovanje, modele za domačo uporabo pa je mogoče priključiti na traktor. Drobilci vej pri urejanju okolice pridejo prav skozi vse leto, saj se lahko obrezovanja mnogih grmovnic in okrasnih dreves lotite tudi v drugih mesecih – ne nujno ravno v jeseni. Prav tako lahko drobilce vej uporabite za mletje kosovnih odpadkov, drevesnih štorov in drugih večjih kosov materiala, kar pa je seveda odvisno od zmogljivosti in lastnosti posameznega drobilca vej.

Naše podjetje lahko najamete za mnoge storitve. Poleg urejanja vrta in okolice, rezanja sadnega drevja, obrezovanja grmovnic… smo specializirani za obžagovanje visokih dreves, odstranjevanje panjev oz. štorov, za dela v gozdu, prav tako pa opravljamo tudi prevzem odpadnega lesa, stavbnega pohištva, lesene embalaže…

VSE O DROBILCIH VEJ