Pošlji povpraševanje

Urejanje okolice hiše in vrta je za lahko zahtevno opravilo

Urejanje okolice oz. urejanje vrta je pogosto bolj pomembno, kot se zdi na prvi vtis, saj se naš dom le na tak način lahko izrazi kot urejena enota. Če urejanje okolice hiše zanemarimo, tudi lična fasada, streha, okna in vrata ne pomagajo, da celota ne bi delovala zanemarjeno. Urejen objekt z visoko estetsko vrednostjo, namreč potrebuje urejeno okolico skozi katero se lahko izrazi in na tak način dobi svojo končno podobo.

urejanje okolice hiše oz. urejanje vrta

Če smo se pravkar vselili v novo hišo in se odločamo kako bomo uredili okolico le te in vrt, najprej dobro spoznajmo okolje v katerem se nahajamo. Izkusimo, kam najrajši zavijemo, ko zapustimo notranjost in poskusimo čim bolj občutiti zunanje okolje, kar bo pripomoglo k lažji odločitvi kako se lotiti urejanja vrta – kje bo lokacija zelenjavnega vrta, kam bomo postavili morebiten kamin, mize, stole, klopi, otroška igrala, ribnik ipd. Urejanje okolice naj poteka sistematično in po predhodnem načrtu

Če želimo urejanje vrta in okolice hiše izvesti na kar se da visokem nivoju, se je smiselno obrniti na profesionalce, ki nam bodo pri tem pomagali, saj tak podvig zahteva primerno načrtovanje in temeljit premislek. Mnogo lastnikov nepremičnin se urejanja okolice loteva postopno, v skladu s časom in lastnim navdihom, vendar pa so njihovi rezultati zelo pogosto neuravnoteženi. V nasprotju s tem, bo profesionalec, ki se poglobi v prostor ter se temeljito pogovori z naročnikom, na podlagi svojega znanja in bogatih izkušenj, lahko postregel z rešitvami, ki bodo pisane na kožo posameznemu naročniku ter se lotil urejanja okolice hiše v skladu z željami posamezne stranke. Profesionalec vam bo uredil celotno okolico vašega doma, vi pa se boste lahko ob prostem času ukvarjali z zelebavnim vrtom ali cvetličnimi gredicami.

Urejanje vrtov in ureditev okolice hiše, bloka ali poslovnega objekta sta dejavnosti, ki jih za vas strokovno opravi podjetje Tisa iz Ljubljane. Za vas bodo opravili strokovno urejanje okolice, ki zajema odstranjevanje poškodovanih, nestabilnih in suhih dreves ter odstranjevanje štorov (s pomočjo freze). Svoje storitve nudijo tako fizičnim osebam, javnim ustanovam, kakor tudi podjetjem. Podjetje se že dolga leta ukvarja z urejanjem vrtov, javnih površin, parkov ipd ter spričo bogatih izkušenj in strokovnega znanja stranke navdušuje z opravljenimi storitvami.

Urejanje okolice - urejen vrt z okrasnim drevjem

Urejanje vrtov in prodaja sadik sadnega drevja

Prodaja drevesnih sadik v Sloveniji ni pretirano razširjena, kar pri malce bolj specifičnih željah pogosto pomeni težavo. Podjetje Tisa d. o. o. se poleg urejanja okolice hiš in drugih objektov, ukvarja tudi s prodajo sadnega drevja, ki ga lahko nato zasadijo v naš vrt. Njihova izbira je zelo velika, saj sadike uvažajo iz ene največjih drevesnic v Evropi. V primeru potrebe opravijo tudi izkop, menjavo zemlje in poskrbijo za zasaditev izbranih dreves, ki jih znajo estetsko vključiti v urejeno okolico, zasajeno z različnimi grmovnicami, cvetočimi rastlinami in drevjem.

K urejanju okolice sodi tudi rezanje sadnega drevja

K urejanju vrtov sodi tudi vzdrževanje krošenj sadnega drevja, ki je pogosto zasajeno ob hišah in drugih objektih. Drevesa so rastline z olesenelim steblom, ki ga imenujemo deblo. Med seboj se razlikujejo po lubju, listih in plodovih, njihov les pa po barvi, trdoti in gostoti.

sadno drevo

Če mladega drevesa ne oblikujemo z rezjo (obrezovanju v prvih štirih letih pravimo gojitvena rez), bo raslo proti vrhu, neoskrbovana krošnja se bo v spodnjem delu slabše obrasla, poganjki pa bodo preveč navpični in lomljivi pod težo pridelka ali snega. V naslednjih letih bo krošnja pregosta, pridelek slabši, prostora, ki smo mu ga namenili, pa ne bomo ustrezno izkoristili. Poleg tega pri obrezovanju veje tudi upogibamo, kar povzroči, da drevo prej vstopi v rodnost. Če se lotimo urejanja okolice hiše, je to eno izmed opravil, za katero moramo v začetku leta najprej poskrbeti.

Začetek obrezovanja moramo zastaviti po posameznih sadnih vrstah in številu dreves. V večjem nasadu smo zimsko rez prisiljeni ob primernem vremenu začeti takoj po obiranju ali po novem letu. Na domačem vrtu, kjer imamo le nekaj dreves, pa je najbolje, da režemo oz. okolico urejamo šele, ko se narava prebudi, sneg stali, delo pa postane prijetno. Drevo je takrat že v soku, kar pomeni, da se hrana že pretaka po njem. Z rezjo dosežemo bolj umirjeno rast in lepšo krošnjo, ki se bo čudovito vključila v okolico.


Kako si porazdeliti delo pri urejanju vrtov in sadovnjakov? Obrezovanje sadnega drevja si porazdelimo tako, da v začetku marca začnemo z breskvijo, nadaljujemo z jablano, hruško, slivo, v suhem vremenu in tik pred brstenjem pa obrežemo tudi marelico. Pri češnji, breskvi in marelici je priporočljivo delo razdeliti na dva dela. Najprej, po obiranju, z obrezovanjem presvetlimo notranjost krošnje, drugi del pa je zimska rez (takšen je strokovni izraz, režemo pa večinoma spomladi), s katero naredimo osnovno želeno obliko. Takrat tudi upogibamo, zažagujemo, obročkamo in podobno. Če začnemo z urejanjem okolice hiše dovolj zgodaj, bo delo potekalo prijetno, brez stresa in naglice ter bo dobro vplivalo na naše počutje.

Podjetje Tisa d. o. o. urejanje vrtov in obrezovanje izvaja v skladu s sodobnimi arborističnimi načeli. Ker se ponašajo z izjemnim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami, svoje delo opravljajo natančno in kvalitetno. Obrezujejo s pomočjo plezalne tehnike, pomagajo pa si tudi z avto-dvigali. Urejanje okolice hiš in vrtov jim je v veselje in ponos, zadovoljstvo strank pa jim je motivacija za naprej.