Urejanje okolice hiše je za laika pogosto zahtevno opravilo

Urejanje vrta in okolice je pogosto bolj pomembno, kot se zdi na prvi vtis, saj se naš dom le na tak način lahko izrazi kot urejena enota. Če to dejstvo zanemarimo, tudi lična fasada, streha, okna in vrata ne pomagajo, da celota ne bi delovala zanemarjeno. Urejen objekt z visoko estetsko vrednostjo namreč potrebuje okolje skozi katerega se lahko izrazi in na tak način dobi svojo končno podobo.

urejanje okolice


Če smo se pravkar vselili v nov objekt in se odločamo kako bomo uredili njegovo okolico, najprej dobro spoznajmo okolje v katerem se nahajamo. Izkusimo, kam najrajši zavijemo, ko zapustimo notranjost in poskusimo čim bolj občutiti zunanje okolje, kar bo pripomoglo k lažji odločitvi glede lokacije zelenjavnega vrta, morebitnega kamina, mize, stolov, klopi, otroških igral, ribnika ipd.

Če želimo urejanje izvesti na kar se da visokem nivoju, se je smiselno obrniti na profesionalce, ki nam bodo pri tem pomagali, saj tak podvig zahteva primerno načrtovanje in temeljit premislek. Mnogo lastnikov nepremičnin se tega opravila loteva postopno, v skladu s časom in lastnim navdihom, vendar pa so njihovi rezultati zelo pogosto neuravnoteženi. V nasprotju s tem, bo profesionalec, ki se poglobi v prostor ter se temeljito pogovori z naročnikom, na podlagi svojega znanja in bogatih izkušenj, lahko postregel z rešitvami, ki bodo pisane na kožo posameznemu naročniku.

Urejanje vrtov in ureditev okolice hiše, blokov in poslovnih objektov sta dejavnosti, ki jih za vas strokovno opravi podjetje Tisa iz Ljubljane. Za vas bodo opravili strokovno urejanje okolice hiše, ki zajema odstranjevanje poškodovanih, nestabilnih in suhih dreves ter odstranjevanje štorov (s pomočjo freze). Svoje storitve nudijo tako fizičnim osebam, javnim ustanovam, kakor tudi podjetjem.

urejena okolica z okranim drevjem

Prodaja sadik sadnega drevja

Prodaja drevesnih sadik v Sloveniji ni pretirano razširjena, kar pri malce bolj specifičnih željah pogosto pomeni težavo. Podjetje Tisa se poleg ostalih storitev ukvarja tudi s prodajo sadnega drevja. Njihova izbira je zelo velika, saj sadike uvažajo iz ene največjih drevesnic v Evropi. V primeru potrebe opravijo tudi izkop, menjavo zemlje in poskrbijo za zasaditev izbranih dreves.

Rezanje sadnega drevja

Drevesa so rastline z olesenelim steblom, ki ga imenujemo deblo. Med seboj se razlikujejo po lubju, listih in plodovih, njihov les pa po barvi, trdoti in gostoti.

sadno drevo

Če mladega drevesa ne oblikujemo z rezjo (obrezovanju v prvih štirih letih pravimo gojitvena rez), bo raslo proti vrhu, neoskrbovana krošnja se bo v spodnjem delu slabše obrasla, poganjki pa bodo preveč navpični in lomljivi pod težo pridelka ali snega. V naslednjih letih bo krošnja pregosta, pridelek slabši, prostora, ki smo mu ga namenili, pa ne bomo ustrezno izkoristili. Poleg tega pri obrezovanju veje tudi upogibamo, kar povzroči, da drevo prej vstopi v rodnost.

Začetek obrezovanja moramo zastaviti po posameznih sadnih vrstah in številu dreves. V večjem nasadu smo zimsko rez prisiljeni ob primernem vremenu začeti takoj po obiranju ali po novem letu. Na domačem vrtu, kjer imamo le nekaj dreves, pa je najbolje, da režemo šele, ko se narava prebudi, sneg stali, delo pa postane prijetno. Drevo je takrat že v soku, kar pomeni, da se hrana že pretaka po njem. Z rezjo dosežemo bolj umirjeno rast.


Obrezovanje sadnega drevja si porazdelimo tako, da v začetku marca začnemo z breskvijo, nadaljujemo z jablano, hruško, slivo, v suhem vremenu in tik pred brstenjem pa obrežemo tudi marelico. Pri češnji, breskvi in marelici je priporočljivo delo razdeliti na dva dela. Najprej, po obiranju, z obrezovanjem presvetlimo notranjost krošnje, drugi del pa je zimska rez (tak je strokovni izraz, režemo pa večinoma spomladi), s katero naredimo osnovno želeno obliko. Takrat tudi upogibamo, zažagujemo, obročkamo in podobno. 

Podjetje Tisa d. o. o. obrezovanje izvaja v skladu s sodobnimi arbotrističnimi načeli. Ker se ponašajo z izjemnim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami, svoje delo opravljajo natančno in kvalitetno. Obrezujejo s pomočjo plezalne tehnike, pomagajo pa si tudi z avto-dvigali.