Se sprašujete kako urediti okolico hiše ali kako se lotiti urejanja vrta?

Vrt je v toplih mesecih podaljšek stanovanja, ki ga večina ljudi s pridom izkorišča. Na njem se zadržujejo v sončnih in deževnih dneh, se družijo z družinskimi člani in prijatelji ali pa uživajo mirne trenutke samote, obdani z okrasnimi grmi, cvetličnimi gredicami in negovano zelenico. Seveda, pa je potrebno za urejen vrt in okolico hiše nekaj storiti in se vsake toliko časa lotiti urejanja vrta, kamor spada košnja trave, obrezovanje okrasnih grmov, sajenje cvetlic, tudi nepriljubljeno puljenje plevela je delo, ki ga je treba opraviti. Za lepo in estetsko urejeno okolico hiše je treba imeti nekaj volje do dela in nekaj čuta za estetiko ter si pred začetkom urejanja dobro zamisliti in planirati kako urediti okolico hiše, da bo ta estetska in funkcionalna.

Če ste se sedanje zasaditve (okrasnih dreves za vrt, grmov in grmičkov…) naveličali in bi jo želeli v celoti spremeniti ter razmišljate o tem kako urediti okolico hiše povsem na novo, vam ponujamo odlično rešitev. Pokličite nas. V našem podjetju se že dolga leta ukvarjamo z najrazličnejšimi opravili, ki zajemajo vse od sajenja okrasnih dreves za vrtove, okrasnih grmov mestne zasaditve, obrezovanje sadnega drevja, sekanje visokih dreves, kar zahteva posebno tehniko in izjemno previdnost, opravljamo najrazličnejša gozdarska dela tudi na težko dostopnih lokacijah, prodajamo rabljene mulčerje ali nas najamete za mulčenje, prav tako odkupujemo star odpadni les, stavbno pohištvo, ukvarjamo s prodajo sadnega drevja, okrasnih grmov, parkovnih dreves… Na voljo smo vam za vse kar se tiče urejanja vrtov in okolic hiš. Spekter naših dejavnosti je izjemno širok, saj smo se združili ljudje, ki smo že od nekdaj povezani z naravo na takšen ali drugačen način. Poklic nam je tudi hobi, kar pa pomeni največ - delo je dobro opravljeno, rezultati pa najboljši.

Urejanje vrta in sajenje okrasnih dreves

Prodaja sadnega drevja ter ureditev vrtov in okolice hiše po ugodnih cenah

Sadike sadnega drevja je mogoče kupiti povsod, kar pa ne pomeni, da so te tiste, ki bi jih želeli zasaditi na svojem vrtu ali v sadovnjaku. Kar nekaj je stvari, na katere je potrebno polagati pozornost preden se odpravite k ponudniku, ki se ukvarja s prodajo sadnega drevja. Prvo pravilo, ki ga je dobro upoštevati je, da sadike izberete pri specializiranem trgovcu, ki se s prodajo sadnega drevja ukvarja že dlje časa in vam zna odgovoriti na vsa vprašanja. Pri njem boste skoraj zagotovo dobili zdrava in kakovostna drevesca.

Druga stvar, ki je zelo pomembna je, da veste kam boste sadili. Če je to sadovnjak kjer razpolagate z dovolj prostora, si lahko omislite tudi večje sorte. Seveda pa jih je potrebno saditi dovolj narazen, da si ne bodo delala senco in si kradla sončne žarke, kar vam bodo strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prodajo sadnega drevja podrobno razložili. Ne pozabite, da lahko drevesa hitro prerastejo premajhen prostor in da drastično obrezovanje vpliva na pridelek. Priporočljivo je izbrati sorte, ki so že v osnovi odporne na različne škodljivce in bolezni, saj boste tako zmanjšali škropljenje na minimum.

Pri prodajalcu sadnega drevja se vedno razglejte po mladih sadikah, ki jih boste lahko oblikovali po svoje. Zdrava in krepka drevesca se bodo hitro prijela in utrdila če le ne bodo poškodovana. Ne pozabite, da ima vsako sadno drevo svoje specifike in različne potrebe, zato se pri prodajalcu sadik sadnega ali okrasnega drevja za vrt pozanimajte, ali so vaši pogoji za določeno vrsto primerni ali ne.

Kako urediti okolico hiše in katere okrasne grme in okrasna drevesa za vrt vključiti

Ko razmišljate kako bi uredili okolico hiše ali kako bi se lotili urejanja vrta, je pomembno dobro načrtovanje, ki ne more biti končano kar čez noč. Načrt naj zori v vaši glavi, s pomočjo zbranih informacij pa ga spreminjajte in popravljajte dokler ne boste popolnoma zadovoljni. Pri tem ne glejte samo na lepoto rastlin, temveč bodite pozorni tudi na pogoje, ki jih določene potrebujejo za rast. Ker okrasni grmi in okrasna drevesa za vrt niso nekaj, kar bi lahko prestavljali kot dekoracije na policah v dnevni sobi, je veliko bolje, da spreminjate zasnovo dokler še lahko. Vrt je lahko urejen oz. razdeljen po različnih segmentih, obstaja namreč veliko različnih tipov, ki jih je mogoče med seboj lepo kombinirati:

  • družinski vrt je mogoče najti skoraj pri vsaki hiši in je prilagojen vsem družinskim članom. Osrednji del je prostor, namenjen posedanju, obedovanju, pitju kave ali igranju družabnih iger. Največkrat je to terasa, ki je velikokrat pokrita, da jo je mogoče koristiti tudi ob slabšem vremenu. Tudi otroci imajo dovolj prostora za igro in lahko uživajo na zelenici, obkroženi z okrasnimi grmi brez trnja (treba je misliti na varnost), cvetjem in okrasnimi drevesi primernimi za vrt, ki naj ne bodo preveliki. Zasaditi je mogoče tudi večje sorte okrasnih dreves namenjenih za vrt, vendar jih je potrebno redno »krotiti« in obrezovati, da ta ne zrastejo previsoko ter popolnoma zasenčijo okrasne grme.

Različne zasaditve okrasnih rastlin

  • zelenjavno - zeliščni vrt skoraj praviloma sodi v družinski vrt, saj mnogim pomeni odlično sprostitev in vir sveže zelenjave ter zelišč. Ne le da je praktičen, če je urejen je stanovalcem v ponos in prevzame tudi okrasno vlogo dvorišča. Poleg okrasnih grmov, je k temu delu vrta mogoče zasaditi grmovnice, ki vam bodo celo poletje zagotavljale sveže drobne sadeže za sladkanje (ribez, maline, robide, kosmulje).
  • terasasti vrt pride v poštev, če je okolica hiše strma. Takšna ureditev vključuje podporne zidove, ki jih je mogoče s pridom izkoristiti in izdelati terase za najrazličnejše zasaditve, ob robove teras je mogoče zasaditi tako okrasna drevesa za vrt kot okrasne grme, ki bodo lepo zaključili celoto.

Stilov ureditve okolice hiše je še veliko, bistveno pri vsaki zasaditvi pa je, da se ljudje ki se tam zadržujejo dobro počutijo. Če razmišljate o novi ureditvi vrta nas pokličite, da vam ljubitelji narave iz podjetja Tisa d. o. o., priskočimo na pomoč. Naše cene so konkurenčne, izkušnje pa bogate in podprte s strokovnim znanjem. Poleg prodaje sadnega drevja in okrasnih grmov ter dreves za vrt, vam lahko ponudimo tudi mnoge druge storitve ter vam olajšamo delo na domačem vrtu, gozdu ali travniku.