Arboristika - veda o gojenju drevja in razumevanje drevesne biologije v urbanih naseljih

Arboristika je nepogrešljiva za obstoj zelenja v urbanih naseljih. Drevesa, parke in zelenice jemljemo kot samoumevne in se ne zavedamo, da zelenje v mestnih krajinah izboljšuje kakovost bivanja prebivalcev. V prvi vrsti zaradi svoje estetske funkcije, znano pa je, da drevesa doprinašajo tudi h kakovostnejšemu zraku, zato arboristike nikakor ne gre zanemariti.

Arboristični elaborat naj izdela profesionalni arborist z licenco

Arboristika v podjetju Tisa

Arboristika temelji na razumevanju drevesne biologije in skrbi za ohranjanje ter nego dreves v urbanem okolju. Tovrstnega znanja nima vsak, zato je pomembno, da smo kritični do izvajalcev, ki drevesa negujejo nestrokovno ter da damo prednost arboristu z licenco. V podjetju Tisa smo edini z opravljenim izpitom za oceno tveganja za drevo, imamo pa tudi največjo ekipo, ki jo sestavljajo posamezni arboristi

 z mednarodno licenco in dolgoletnimi izkušnjami na področju arboristike. Zato smo tudi pravi naslov za izdelavo strokovnega arborističnega elaborata. Arboristični elaborat, ki ga izdela naša ekipa, zajema popis dreves, oceno zdravstvenega stanja teh, pa tudi strokovno svetovanje pri projektiranju in strokovni nadzor. Poskrbimo tudi za sajenje velikih dreves in obrezovanje okrasnih dreves.

Licenca za nego dreves ni obvezna, a jo pred pripravo arborističnega elaborata raje zahtevajte

obrezovanje dreves v urbanem naselju

Drevesa, posebno v vročih dneh predstavljajo zavetje pred direktnimi sončnimi žarki tako prebivalcem betonskih blokovskih naselij, kakor tudi pticam in nekaterim drugim živalim. Ko iščemo senco, se pomena le te dobro zavedamo, takoj ko je ne potrebujemo več, pa na vse skupaj pozabimo. Zato tudi nismo kritični pri izbiri izvajalcev arboristike. Ker licenca pri nas ni zakonsko predpisana, lahko neusposobljeni izvajalci, ki znanja arboristike nimajo, drevo nestrokovno obrežejo in povzročijo škodo, ki vpliva na dolgoročno vitalnost drevesa in posredno tudi na naše dobro počutje. Pred poseganjem oziroma urejanjem dreves v okolici se posvetujte z arboristom v primeru zahtevnejših posegov pa naročite arboristični elaborat. Tega naj izdela arborist z licenco po temeljitem in strokovnem pregledu terena. Če se zavedate skrbi za okolje v katerem živite, se obrnite na Tisine strokovnjake, ki bodo poskrbeli za zdravo in varno rast dreves v vašem kraju.

NUDIMO TUDI DROBLJENJE KAMNA