Obrezovanje sadnega drevja in drugih vrst vegetacije zaupajte strokovnjakom

Obrezovanje cipres ali obrezovanje žive meje se običajno lotevamo predvsem zato, ker želimo doseči določen dekorativni oz. estetski učinek. Nekoliko drugače pa je, ko gre za obrezovanje sadnega drevja. V tem primeru gre namreč za opravilo, ki ima velik vpliv na to, kakšni bodo sadeži – oziroma na to, kako močne bodo veje in ali bodo te sploh lahko nosile plodove. Obrezovanje sadnega drevja tako zahteva še posebej veliko znanja in izkušenj, sicer se hitro pojavijo težave.

Obrezovanje drevesa

Osnovna navodila za pravilno obrezovanje sadnega drevja

Ključno načelo, ki ga je treba upoštevati, ko gre za obrezovanje sadnega drevja, je načelo zlate sredine. To v praksi pomeni, da ne smemo odrezati preveč, vendar pa po drugi strani količina odrezanega vejevja ne sme biti premajhna. To, kolikšen del krošnje je treba odstraniti za optimalen učinek, se mora določiti na podlagi stanja posameznega drevesa, občutek za to pa običajno dobimo prav z izkušnjami. Obenem je treba paziti na to, da se izbere primeren čas za to opravilo. Načeloma se lahko obrezovanje sadnega drevja izvede kadar koli, vendar pa določena obdobja kljub temu niso najboljša izbira, kar velja še posebej za obdobje ob koncu zime/začetku pomladi. Precej primernejši čas za obrezovanje sadnega drevja sta poletje ali zima. Poleti namreč drevesa hitro ustvarijo zaščitno tkivo na območju, kjer je bil narejen rez, zima pa je dobra izbira zato, ker je oblika krošnje takrat najbolj izrazita, posledično pa je mnogo lažje opaziti napake, kar močno olajša delo. Izjemno pomembno pa je seveda tudi to, da pri delu poskrbimo za varnost in za izbiro prave tehnike, sicer hitro poškodujemo drevo ali celo sami sebe.

Obrezovanje

Profesionalno obrezovanje sadnega drevja poskrbi za kakovosten pridelek

Pretirano razraščanje krošnje bi povzročilo, da bi bilo vej sicer veliko, vendar pa bi bile te izredno tanke in krhke, posledično pa bi se zlahka zlomile pod težo plodov. Čeprav bi bilo sadežev morda precej, bi bila njihova kvaliteta najverjetneje zelo slaba. Poleg tega bi pretirano gosto posejani listi olajšali širjenje bolezni, zaradi gostote same krošnje pa bi bil otežen dostop sončnih žarkov do posameznih listov. Vse to je mogoče preprečiti, če skrbimo za redno in pravilno obrezovanje sadnega drevja, ki obenem pomaga pri tem, da se najbolj rodovitne veje razvijejo bližje tlom, kar pomeni, da bo obiranje mnogo lažje. Gre za storitev, ki vam jo ponujamo tudi pri Tisi, kjer imamo ogromno izkušenj s tem opravilom, kar zagotavlja resnično kakovostno izvedbo.

Več o obrezovanju žive meje

Obrezovanje grmovnic in vseh vrst dreves v skladu z arborističnimi načeli

Podjetje Tisa je prava izbira tudi v primeru, da se zanimate za profesionalno obrezovanje grmovnic in katerih koli vrst dreves. Pri svojem delu sledimo najsodobnejšim arborističnim smernicam, kar zagotavlja odlične končne rezultate. Pred začetkom del vam nudimo brezplačen ogled na terenu, analizo oz. strokovno oceno stanja in svetovanje glede najbolj smiselnih ukrepov. Tako za obrezovanje grmovnic kot za tista najvišja drevesa imamo na voljo potrebno opremo, ki omogoča kakovostno in varno izvedbo del. Možnost kombiniranja plezalne tehnike in rabe avtodvigal zagotavlja najvišjo možno kakovost storitve,  hkrati pa ugodno ceno.

Izvajamo še obrezovanje cipres in žive meje ter frezanje vegetacije

Vam pogosto zmanjkuje časa za urejanje okolice vašega doma? V podjetju Tisa poskrbimo za obrezovanje žive meje, cipres in za številna druga opravila, ki jih zahteva urejanje okolice. Med drugim smo vam na voljo za odstranjevanje motečih štorov s pomočjo freze, ki ne zahteva razkopavanja zelenice. Nudimo pa vam še storitve, kot je denimo mulčenje oziroma frezanje vejevja, štorov in kamenja na večjih površinah, ki so morda zaraščene ali katerih obdelovanje je oteženo. Zmogljiv gozdarski mulčer bo kos celo najzahtevnejšim nalogam, ki bi bile neizvedljive s klasičnimi napravami za domačo rabo.