Kaj moramo vedeti, preden se lotimo obrezovanja dreves?

Prihaja pomlad – čas obrezovanja dreves. Če si želimo, da bo naše sadno drevje dobro rodilo, pa moramo vedeti, kako se obrezovanja sploh lotiti, saj lahko v nasprotnem primeru drevo poškodujemo. Seveda pa se ne lotevamo zgolj obrezovanja sadnega drevja, pač pa je na vrtu nujno tudi obrezovanje grmovnic, obrezovanje okrasnih dreves, nikakor pa ne smemo pozabiti na obrezovanje žive meje. Res pa je, da moramo biti pri obrezovanju sadnega drevja še posebej pozorni na to, kako drevo obrežemo, da bo le-to dobro rodilo.

Obrezovanje sadnega drevja

Preberite več

Zakaj je potrebno drevesa sploh obrezovati?

Obrezovanje dreves je zagotovo najpomembnejše opravilo v vsakem vrtu ali sadovnjaku. Z obrezovanjem namreč usmerjamo rast dreves in izboljšujemo kakovost pridelka, napačno pa je mišljenje, da obrezovanje povečuje količino sadežev, ki bodo zrasli na drevesu. Ravno nasprotno. Zaradi obrezovanja začnejo drevesa roditi kasneje, pridelek pa je manjši. Seveda se na tem mestu dokaj hitro pojavi vprašanje o tem, zakaj bi sploh obrezovali drevo, če bo potem rodilo manj. Zavedati se je potrebno, da bi, v primeru, ko drevesa dolgo časa ne bi obrezali, le-to razvilo veliko in gosto krošnjo, katere značilnost bi bile tanke veje, ki ne bi zmogle držati težkih plodov, zaradi zelo gostega listja, pa bi se širile razne bolezni. Sadežev bi bilo veliko, vendar pa bi bili majhni in veliko bi jih bilo poškodovanih. Obrezovanje nam bo tako pomagalo do lepih in sočnih sadežev, ki jih bo drevo rodilo.

S pravilnim obrezovanjem drevesa bomo poskrbeli za to, da bodo veje drevesa močne in bodo tako lahko nosile težo sadežev, ki bodo zrasli na njej. Poleg tega bomo z obrezovanjem preprečili rast v višino in omogočili razvoj rodnih vej nizko pri tleh, kar močno olajša obiranje sadja in nego dreves. Z obrezovanjem bomo poskrbeli tudi, da bo krošnja redkejša ter bodo sončni žarki tako segali do vseh listov na drevesu, drevo pa bo tako bolje uspevalo.

Pred obrezovanjem sadnega drevja moramo poskrbeti tudi za varnost

Preden se lotimo obrezovanja dreves pa se moramo zavedati, da gre za relativno zahtevno opravilo, pri katerem je potrebno natančno vedeti, kaj počnemo, saj lahko poškodujemo tako sami sebe kot tudi drevo, ki tako ne bo rodilo več bogato, kot prej. Poleg tega pa se je potrebno zavedati, da z obrezovanjem ne bomo mogli delati čudežev. Če smo kupili visoko rastoče drevo ne moremo pričakovati, da bomo s pomočjo obrezovanja drevo obdržali čisto nizko. Tudi, če smo drevesa posadili preveč skupaj, bodo rasla hitreje in jih z obrezovanjem ne bomo mogli zadržati pri tleh, saj se bodo drevesa borila za svetlobo, ki jo nujno potrebujejo za svoj obstoj.

Obrezovanje dreves

Je potrebno tudi obrezovanje okrasnih dreves, grmovnic in žive meje?

Pomlad je čas obrezovanja sadnega drevja, obrezovanja grmovnic, pa tudi obrezovanja žive meje, vendar je priporočljivo, da preden se lotimo obrezovanja preberemo nekaj člankov ali kakšno knjigo, lahko pa si ogledamo tudi kak video, ki nas bo podučil o pravilnem obrezovanju sadnega drevja. Vsekakor pa največ pomenijo prav lastne praktične izkušnje.

Preberite več

Storitve obrezovanja sadnega drevja ponujamo tudi v podjetju Tisa

Obrezovanje sadnega drevja pa ponujamo tudi v podjetju Tisa, kjer bomo poskrbeli, da bodo vsa vaša drevesa obrezana profesionalno, njihova rodnost bo visoka, poleg tega pa bomo poskrbeli še za varnost pri delu. Poleg sadnih dreves pa se ukvarjamo tudi z obrezovanjem okrasnih dreves, grmovnic, žive meje in drugih rastlin, ki obrezovanje potrebujejo. Za vsa dodatna pojasnila smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem pomagali z odgovori na vprašanja, ki se vam še zastavljajo.