Pošlji povpraševanje

Kako urediti okolico hiše brez večjega stresa

urejanje okolice hiše

Urejanje okolice hiše se zdi dosti preprosto opravilo. Največkrat kupimo to, kar nam je všeč in postavimo tja, kamor smo to namenili. Naj gre za drevo, grmovje, rože, kamne ali kipce. Ste med nakupom pomislili na morebitne zaplete, kot so košnja trave, sajenje drevja, rast drevja, obrezovanje drevja in na korenine drevja? Verjetno ne.

Vsi se zavedamo, da so drevesa vir življenja. Proizvajalec kisika. Zavedati pa se moramo, da ni vsako okrasno drevje primerno za dano lokacijo in vsaka lokacija ni primerna za rast okrasnega drevja.  Pri urejanju okolice hiše nas pogosto zavede misel, da smo lahko sam svoj mojster. Pa vendar ni tako. Če se odločimo za strokovno ureditev okolice hiše, so šibke veje, ki bi v primeru močnega vetra ali naliva povzročale nevarnost, odstranjene. Poskrbljeno je tudi, da so drevesa pravilno obrezana ter da so korenine stabilne. Vaša drevesa bodo imela daljšo življenjsko dobo in bodo lepša na pogled. Pri urejanju okolice hiše je izredno pomembno tudi to, da vse elemente razporedimo tako, da so vidni. Če so skriti pogledu, se zna zgoditi, da zanje ne bomo dobro skrbeli, ker bomo nanje pozabili. Pri urejanju okolice hiše je izrednega pomena načrt le te. Urejanje okolice  hiše ni le sajenje dreves, rož in grmovnic. Upoštevati moramo tudi razgled iz hiše, saj si lahko z napačno saditvijo drevesa zastremo razgled.

Zakaj je potrebno odstraniti korenine, če se okrasno drevje posuši?

Ko se drevo posuši, ga navadno želimo nadomestiti z novim. Koreninski sistem drevesa je precej kompleksen in razvejan. Drevesa namreč razvijejo raznolike koreninske sisteme, odvisne od vrste, rastnih razmer in tal. Navadno korenine segajo v širino toliko, kolikor je obseg krošnje. Na isto mesto ni priporočljivo saditi enake vrste drevesa, saj so tla izčrpana in bi sadika slabo uspevala. Če nimamo prostora in smo primorani posaditi drevo na isto mesto, je priporočljivo, da odkopljemo zemljo in pripeljemo vsaj štiri samokolnice nove. Posušeno drevo moramo tako izruvati in odkopati s čim večji delež korenin, saj so le te lahko vir koreninske gnilobe za nove sadike. Preden se korenine odkopljejo moramo določiti starost drevesa, ki nam pomaga ugotoviti, kje so korenine.

KAKO SKRBETI ZA OKRASNO DREVJE

Mulčerji

Mulčer, je stroj, s katerim mulčimo (meljemo) rastlinske ostanke v sadjarstvu, poljedelstvu ter mulčimo vejevje, grmovno rastlinstvo in drobimo panje. Mulčerje delimo na univerzalne, poljedelske, bočne, travniške, vinogradniško-sadjarski, gozdarske ter mulčer za šparglje. Z univerzalnim mulčerjem mulčimo ostanke v poljedelstvu, kot so slama, sončnice, koruznico in krompirjeve cime. Poljedelski mulčerji so izjemno robustni in vsestransko uporabni. Najboljša lastnost travniških mulčerjem je predvsem v efektivnem mulčenju travne mase v parkih, na pašnikih, sadovnjakih in vinogradi. Vinogradniško-sadjarski mulčerji so, že po imenu sodeč, namenjeni uporabi v sadjarstvu in uporabi v vinogradništvu. Gozdarski mulčerji so namenjeni čiščenju površin v gozdovih, saj so namenjeni vsem vrst lesa, podrastja in dračja. Uporaba mulčerja za šparglje je preprosta. Je praktičen, zanesljiv, priročen in zagotavlja kakovostne rezultate pri mulčenju. Mulč s senčenjem tal ustvarja dobre pogoje za rast, saj so tla senčna in vlažna. Izboljša tudi mikro življenje, pretvori odpadke v hranila, kar zmanjša potrebo po gnojenju in poveča plast humusa.

gozdarski mulčer

Okrasni iglavci

Okrasno drevje popestri ureditev okolice našega doma in poskrbi za estetski čar. Da bi naš vrt bil nadvse zelen skozi celo leto, so pravi nakup okrasni iglavci, ki poskrbijo za odličen pogled nanj. Poleg tega, da so izjemo lepi in razgibani, so idealna drevesa za obrezovanje zaradi goste košnje. Okrasni iglavci so zimzelena drevesa z veliko vode in smole, ki oddajajo močne vonjave. Okrasni iglavci lahko zelo lepo obogatijo naše okolje, če imamo za to ustrezne pogoje. Velika površina je le eden izmed njih. Iglavce običajno sadimo spomladi in jeseni, luknjo pa izkopljemo teden ali dva pred sajenjem, da se zemlja uleže. Luknja mora biti dvakrat širša, kot so koreninske grude. Sadiko vzamemo iz lonca, jo postavimo v luknji in tretjino le te napolnimo z zemljo. To tlačimo, dokler ni zapolnjena in vsaka luknja ni zapolnjena. Zadnji plasti dodamo gnojilo za iglavce in na koncu sadiko zalijemo. Iglavci so preprosto okrasno drevje za vzdrževanje, skrbno nego potrebujejo le v prvih nekaj mesecih, preden se dodobra ne ukoreninijo. Iglavci so občudovani predvsem zaradi različnih oblik, barvne pestrosti, strukture vej, okrasnih storžev in vsestranske rabe. Ker želimo, da je vaša okolica urejena točno tako kot ste si zamislili, vam nudimo celovito storitev vključno z obrezovanjem dreves, posekom, frezanjem, vgradnjo cevi za zračenje, dostavo zemlje, gnojenjem in sajenjem.

okrasni iglavci

Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem podali strokovno mnenje, svetovanje in strokovni nadzor pri projektiranju objektov, analiza rastnih razmer, statično oceno dreves, ocena zdravstvenega stanja dreves, popis dreves in vzpostavljanje GIS katastra.