Drobilnik vej – dve muhi na mah, ko govorimo o hitrosti in efektivnosti

Pri opravilih v sadovnjaku in vrtu, nam manjše vejice lahko povzročajo precej nevšečnosti, njihovo ročno rezanje pa je naporno in dolgotrajno. Drobilnik vej je v ta namen zelo praktičen, saj z njim manjše veje hitreje pospravimo, iz njih pa pridobimo nasekljane koščke, ki se hitreje razgradijo.

Drobilec lesa na delu

Pred nakupom drobilnika je pomembno vedeti v kakšni meri in kako pogosto bo le-ta uporabljan, oziroma za kašne veje ga bomo uporabljali. Za občasno domačo uporabo so najbolj priporočljivi električni drobilniki, ki imajo različno dolge električne kable. Med delom z njimi vedno uporabljamo zaščitno opremo, kot so zaščitna očala, rokavice in čepki za zaščito ušes proti hrupu.

Na prodaj sta dve vrsti, taka ki veje seka z rezilom in taka, ki ima v ta namen posebne valje z ostrimi zobniki. Tiste z rezilom so načeloma glasnejše, veje je vanje potrebno potiskati, pri čemer lahko pride do povratnega udara, zato pozornost ne bo odveč. Primerne so za manjše količine vej, med tem ko imajo kvalitetnejše več rezil in poseben nastavek za polnjenje, ki nam naše delo močno olajša. Tiste z valji pa so tišje in veje vlečejo v notranjost, brez potiskanja. Uporabne so za drobljenje večjih vej, a se bolj pogosto zamašijo. Pomemben je enostaven dostop do notranjosti drobilnika in širina med valjema, ki jo je moč regulirati. Drobilniki z valji so večji od tistih z rezili in težji za prestavljanje.

POGLEJTE SI RAZLIČNE VRSTE DROBILCEV

Nepisano pravilo drobljenja vej, ki nam delo še olajša, nam veli, naj drobimo čimprej po obrezovanju, saj je svež les mehkejši za drobljenje, lažje pa ga bo tudi kompostirati. Da bi se izognili nevšečnostim, je vredno vedeti tudi, da se veje v drobilec vstavljajo z debelejšim koncem naprej. S polnjenjem ne pretiravamo, da pa bi preprečili zamašitev valjev oz. rezil, lahko trd les kombiniramo z mehkejšim zelenjem. Če bo vanj zašlo kamenje, bo le-to poškodovalo rezila, drobilnik zamašilo, lahko pa celo letelo na vse naokrog. Po vsaki uporabi ga izključimo iz električne napetosti in skrbno očistimo.

Drobilci lesa so zmogljivejše različice drobilnikov vej. Ogrevanje na lesno biomaso se je v zadnjem času izkazalo za nadvse primerno, zato se je izdelava sekancev, ki so stranski produkt drobljenja lesa, pri nas v zadnjih letih zelo razširila. Stroji za izdelavo sekancev, oziroma drobilci lesa, so lahko naše sredstvo pristopa k avtomatiziranemu ogrevanju na lesno biomaso. Uporabljamo jih lahko tudi za drobljenje lesnih ostankov in odpada v gozdarstvu ali za drobljenje odpadnega starega lesa, ki ga v industriji ni mogoče uporabiti za izdelavo izdelkov višje kakovosti.

Drobljenje kamnov

Kamenje povzroča veliko nevšečnosti pri obdelavi zemlje in strojnih delih, na mnogih kmetijskih in obdelovalnih površinah. Za reševanje takih problemov so na tržišču posebne freze, tako za površinsko drobljenje manjših kamnov, kakor tudi velikih in trdih prodnih kamnov. Po drobljenju so kamni v povprečju velikosti od 0 do 3 cm in tako veliko manj moteči. Drobljenje kamnov na enem hektarju zemlje nam vzame od 10 do 15 strojnih ur. Število ur je odvisno od globine drobljenja, ki je nastavljiva.

Drobilec kamenja na delu

Drobljenje odpadkov

Obstajajo vrste drobilnikov, ki nam poleg drobljenja lesa omogočajo tudi storitve granuliranja lesa, plastike ter več vrst odpadkov. Ker lahko s takim drobilcem drobimo tudi gradbene odpadke nam je le-ta pogosto v veliko pomoč pri čiščenju parcel po končani gradnji. Gradbeni odpadki predstavljajo mešanico različnih materialov, ki nastanejo pri gradbenih ali rušitvenih delih. Lahko pa nastanejo tudi pri različnih naravnih nesrečah.

Drobilec za sekance

To je pravzaprav drobilec lesa, ki se uporablja za predelavo lesenih odpadkov v lesne sekance, nepravilno oblikovane koščke zmletega lesa, primerne dimenzije za samostojno dovajanje v kotel peči. Takšni drobilci imajo lahko opcijo nastavitve velikosti sekancev, ali pa izdelujejo sekance, ki so približno enakih velikosti. Razlikujemo jih glede na mobilnost. Obstajajo vgrajeni sekalniki lesa, kamor je les treba pripeljati in premični, ki jih lahko premikamo ter prevažamo. Lahko jih poganja traktor, ali pa so opremljeni z lastnim motorjem. Po sami sestavi so zelo podobni drobilnikom vej.

PREBERITE SI VEČ O DROBILCIH ZA LES