Drobljenje kamenja na njivi s frezo za kamenje

Kamenje na njivah mnogim kmetom povzroča težave pri obdelavi zemlje in strojnih delih. V podjetju Tisa imamo rešitev - frezo za kamenje AHWI. Gre za večnamenski stroj za drobljenje kamenja, ki obdela zgornjo plast zemlje in pri tem zdrobi vse debelejše kamne ter manjše drevesne štore. Pretirano kamnita tla tako postanejo obdelovalna zemlja za vinograd, drevesni nasad, travnik ali pašnik. Tako obdelano zemljišče postane bolj homogeno, zadržuje vlago dalj časa in omogoča enakomerno razrast rastlin. Pri drobljenju kamenja se sproščajo minerali, ki zemljo dodatno obogatijo.

Dobljenje kamenja na njiviFrezana zemlja na njivi

Freza za kamenje AHWI

S frezo AHWI drobimo kamenje do globine 30 cm. Freza za kamenje ima delovno širino 2300 mm in pri hitrosti vrtenja 1000 obratov/minuto melje oziroma drobi kamenje. Zdrobljeni kamni so v povprečju velikosti od 0 do 3 cm. Za drobljenje kamnov na enem hektarju zemlje potrebujemo med 10 in 15 strojnih ur. Število ur je odvisno od globine drobljenja, ki jo lahko nastavimo po želji oziroma po potrebah naročnika. S traktorjem s 320 konjskimi močmi lahko drobimo tudi velike in trde prodne kamne.

Drobljenje kamenja v gradbeništvu

Freza za kamenje lahko zdrobi neuporabni material z gradbišč, ki ga potem lahko uporabimo kot posipni material za makadamske ceste ali gozdne poti. Ponovno uporabljen material prinaša prihranek, obenem pa tudi razbremenitev okolja, saj ga ni potrebno prevažati na smetišče. Makadamske ceste, teh je v Sloveniji kar precej, je potrebno ves čas vzdrževati, saj so zaradi vožnje z vozili in po vsakem večjem deževju razrite. Enako velja za kmečke poti, ki se jih vzdržuje med obdelovalnimi površinami in pri gozdnih cestah. S strojem za drobljenje kamenja lahko poti in ceste iz makadama dobro in hitro popravimo. S traktorskim drobilcem večkrat obdelamo površino ceste, tako da dobimo željeno strukturo materiala. Tako pripravljeno pot z grederjem poravnamo, zavaljamo in s tem utrdimo.

Vas zanima drobljenje kamenja na vaše kmetijskem zemljišču, vrtu ali na dovozni poti? Obiščite nas v naši poslovalnici ali na naši spletni strani.

Vabljeni