Kakovostne sadike dreves za parke pri nas ugodno


drevesne sadikeČe bomo izbirali drevesa oz. sadike dreves za parke, bomo najverjetneje izbirali predvsem med okrasnimi drevesi in drugimi okrasnimi rastlinami. Sadike dreves za parke se največkrat izbirajo izmed smrek, borov, javorjev in tis. Tudi leska je primerna sadika drevesa za parke. Gre pravzaprav za grm, močne rasti, ki se razveja. Če so tla parka precej vodnata in vlažna, se kot sadika drevesa za park lahko uporabi tudi črna jelša. Gre za zelo vodnato rastlino, ki korenine, nemalokrat požene v strugah rek. Tudi dren razveseljuje z močno rastjo, čudovitimi cvetovi in hkrati z užitnimi plodovi. Tako lahko za sadiko drevesa za park uporabimo tudi tega.


Drevesne sadike je potrebno pazljivo izbrati


Ker bodo drevesa dolgo dolgo časa rastla na mestu, kjer jih bomo posadili (izjemoma bodo lego spremenila, če jih bomo presadili), je treba pazljivo izbrati mesto, kamor bomo drevesno sadiko posadili. Mesto, kamor bomo drevesno sadiko posadili mora namreč izpolnjevati vse zahteve rastline. Ko izbiramo drevesne sadike se pogosteje odločamo za manjša drevesa, saj se skoraj zagotovo primejo, so pa tudi cenejša. Ko izbiramo drevesne sadike lahko izberemo med:

  • drevesnimi sadikami v loncih: te so najpriernejše za vrste, ki slabo prenašajo presananje,
  • drevesne sadike z golo korenino: tako se najpogosteje prodajajo listavci, ki jeseni odvržejo liste,
  • drevesne sadike s koreninsko grudo: tako se v večini prodajajo zimzeleni listavci, večja drevesa in iglavci.


Obrezovanje okrasnih dreves ni potrebno


Obrezovanje okrasnih dreves, z izjemo nekaterih vrst, ni potrebno. Za obrezovanje okrasnega drevja se ponavadi odločimo le zaradi premalo prostora. Ko drevo nima več prostora izoblikovati krošnje, je čas da mu ta prostor zagotovimo. Ker obrezovanje za drevo predstavlja velik stres, se v primeru, da drevo moramo obrezati, poskušamo držati načel obrezovanja okrasnih dreves. Najboljše zagotovilo za dobro opravljeno obrezovanje okrasnih dreves je pravilna izbira strokovno usposobljenega izvajalca. Več o nas si preberite na naši spletni strani: www.tisa.si

PREVERITE TUDI PODIRANJE DREVES!

obrezovanje drevessadike dreves za parke