Pošlji povpraševanje

Kakovostne sadike dreves za parke pri nas po ugodni ceni

V duhu okoljskih sprememb in vse večjem globalnem segrevanju se vsi zavedamo velikega pomena, ki ga imajo drevesa za naš planet. Seveda pa drevesa niso pomembna zgolj z vidika ohranjanja našega planeta zelenega, pač pa so sestavni del vsakega habitata in poleg funkcije čiščenja zraka ponujajo tudi estetsko funkcijo.

Okrasna drevesa so nepogrešljiv del parkov, saj dajo okolici novo identiteto in obenem krepijo kakovost življenja. Drevesa so še posebej pomembna v mestnih središčih, saj pomagajo pri čiščenju zraka in absorbirajo onesnaževalne pline in vonjave. Ob poletnih mesecih imajo ključno vlogo, saj hladijo ulice in mesta ter dajejo senco v vročih poletnih. Predstavljajo tudi glavni vir kisika, obenem pa zagotavljajo prostor različnim živalim, kot so ptice ali veverice in tako še dodatno poživijo podobo parka.

Drevesa za parke

Zasaditve okrasnih dreves pa ponujajo tudi odlično priložnost za sodelovanje in razvijanje vloge skupnosti. K sajenju dreves lahko povabimo posameznike različnih starosti in razlik ter tako na dober način spodbudimo združevanje različnih skupin ljudi.

Nakup sadik sadnega drevja za domače vrtove

Za sajenje dreves se ljudje odločajo tako na domačih vrtovih kot tudi drugod. Kljub vsemu pa je potrebno – preden nabavimo sadiko, razmisliti o številnih zadevah, na katere morda sprva ne bomo niti pomislili. Preden se odločimo za nakup drevesa – pa naj si gre za sadiko sadnega drevja ali za sadiko okrasnega drevja, moramo razmisliti o tem, kakšne pogoje moramo drevesu zagotoviti, da bo le-to uspevalo. Pogoji za rast, ki jih bo imela izbrana rastlina, vključujejo:

  • Podatke o tem, koliko svetlobe bo imelo drevo na voljo, koliko bo obsijano s soncem oziroma koliko bo v senci.
  • Podatke o vetru. Drevesa, ki zrastejo zelo visoko ter imajo manjši obseg debla, na primer niso primerna za zelo vetrovna območja, pa tudi na drugih odprtih in zato prepišnih krajih je treba razmisliti o nagibu med rastjo.
  • Informacije o prsti oziroma podlagi za rast. Prav tako ni vseeno, ali bo drevo raslo na ravnini ali na strmem bregu. Seveda vam ni treba narediti zapletene analize tal. Dovolj bo že, da se podrobneje seznanite s področjem, kjer bivate in informacije predate drevesnici, kjer boste drevo kupili.
  • Podatke o tem, s kakšnimi ovirami se bo drevo soočilo med rastjo. Tako višina kot obseg krošnje sta lahko težava, če drevo zasadimo preblizu hiše ali drugih objektov – sem sodijo tudi drogovi z različnimi napeljavami. Pomisliti je treba tudi na podzemne ovire, na primer kanalizacijske in druge cevi.
  • Še ena pomembna informacija je količina vode, ki bo drevesu na voljo za njegovo rast. Je vode malo in vas skrbita zalivanje ter suša, ali je v okolici vašega doma že sicer mokro?
  • Prav tako pomembna pa je tudi okolica doma. V kvalitetni drevesnici boste dobili nasvet o tem, katero sadiko sadnega drevesa izbrati, da se bo le-to lepo podalo v obstoječo okolico, kar je pomembno predvsem v strnjenih naseljih. Zasaditev z nenavadnimi primerki je lahko namreč prav moteča.

Različne vrste sadik za parke

Če bomo izbirali drevesa oz. sadike dreves za parke, bomo najverjetneje izbirali predvsem med okrasnimi drevesi in drugimi okrasnimi rastlinami. Najpogosteje sadike dreves za parke so sadike smreke, bora, javorja in tise. Med primerne sadikame spada tudi leska, gre pravzaprav za grm, močne rasti, ki se razveja. Če so tla parka precej vodnata in vlažna, pa se kot sadika okrasnega drevesa za park lahko uporabi tudi črna jelša. Gre za zelo vodnato rastlino, ki korenine, nemalokrat požene v strugah rek. Tudi dren razveseljuje z močno rastjo, čudovitimi cvetovi in hkrati z užitnimi plodovi.

Drevesne sadike je potrebno pazljivo izbrati

Drevje za parkeKer bodo drevesa dolgo dolgo časa rastla na mestu, kjer jih bomo posadili (izjemoma bodo lego spremenila, če jih bomo presadili), je treba pazljivo izbrati mesto, kamor bomo drevesno sadiko posadili. Mesto, kamor bomo drevesno sadiko posadili mora namreč izpolnjevati vse zahteve rastline. Ko izbiramo drevesne sadike se pogosteje odločamo za manjša okrasna drevesa, saj se skoraj zagotovo primejo, so pa tudi cenejša. Ko izbiramo drevesne sadike lahko izberemo med:

  • drevesnimi sadikami v loncih: te so najprimernejše za vrste, ki slabo prenašajo presajanje,
  • drevesne sadike z golo korenino: tako se najpogosteje prodajajo listavci, ki jeseni odvržejo liste,
  • drevesne sadike s koreninsko grudo: tako se v večini prodajajo zimzeleni listavci, večja drevesa in iglavci.

Obrezovanje okrasnih dreves ni potrebno

Obrezovanje okrasnih dreves, z izjemo nekaterih vrst, ni potrebno. Za obrezovanje okrasnega drevja se ponavadi odločimo le zaradi premalo prostora. Ko drevo nima več prostora izoblikovati krošnje, je čas da mu ta prostor zagotovimo. Ker obrezovanje za drevo predstavlja velik stres, se v primeru, da drevo moramo obrezati, poskušamo držati načel obrezovanja okrasnih dreves. Najboljše zagotovilo za dobro opravljeno obrezovanje okrasnih dreves je pravilna izbira strokovno usposobljenega izvajalca. Več o nas si preberite na naši spletni strani: www.tisa.si

PREVERITE TUDI PODIRANJE DREVES!