Kakovostne sadike dreves za parke pri nas po ugodni ceni

Drevesa so nepogrešljiv del parkov, saj dajo okolici novo identiteto in obenem krepijo kakovost življenja. Drevesa so še posebej pomembna v mestnih središčih, saj pomagajo pri čiščenju zraka in absorbirajo onesnaževalne pline in vonjave. Ob poletnih mesecih imajo ključno vlogo, saj hladijo ulice in mesta ter dajejo senco v vročih poletnih. Predstavljajo tudi glaven vir kisika, obenem pa zagotavljajo prostor različnim živalim, kot so ptice ali veverice in tako še dodatno poživijo podobo parka.

Drevesa za parke

Zasaditve dreves pa ponujajo tudi odlično priložnost za sodelovanje in razvijanje vloge skupnosti. K sajenju dreves lahko povabimo posameznike različnih starosti in razlik ter tako na dober način spodbudimo združevanje različnih skupin ljudi.

Različne vrste sadik za parke

Če bomo izbirali drevesa oz. sadike dreves za parke, bomo najverjetneje izbirali predvsem med okrasnimi drevesi in drugimi okrasnimi rastlinami. Najpogosteje sadike dreves za parke so sadike smreke, bora, javorja in tise. Med primerne sadikame spada tudi leska, gre pravzaprav za grm, močne rasti, ki se razveja. Če so tla parka precej vodnata in vlažna, pa se kot sadika drevesa za park lahko uporabi tudi črna jelša. Gre za zelo vodnato rastlino, ki korenine, nemalokrat požene v strugah rek. Tudi dren razveseljuje z močno rastjo, čudovitimi cvetovi in hkrati z užitnimi plodovi.

Drevesne sadike je potrebno pazljivo izbrati

Drevje za parkeKer bodo drevesa dolgo dolgo časa rastla na mestu, kjer jih bomo posadili (izjemoma bodo lego spremenila, če jih bomo presadili), je treba pazljivo izbrati mesto, kamor bomo drevesno sadiko posadili. Mesto, kamor bomo drevesno sadiko posadili mora namreč izpolnjevati vse zahteve rastline. Ko izbiramo drevesne sadike se pogosteje odločamo za manjša drevesa, saj se skoraj zagotovo primejo, so pa tudi cenejša. Ko izbiramo drevesne sadike lahko izberemo med:

  • drevesnimi sadikami v loncih: te so najprimernejše za vrste, ki slabo prenašajo presajanje,
  • drevesne sadike z golo korenino: tako se najpogosteje prodajajo listavci, ki jeseni odvržejo liste,
  • drevesne sadike s koreninsko grudo: tako se v večini prodajajo zimzeleni listavci, večja drevesa in iglavci.

Obrezovanje okrasnih dreves ni potrebno

Obrezovanje okrasnih dreves, z izjemo nekaterih vrst, ni potrebno. Za obrezovanje okrasnega drevja se ponavadi odločimo le zaradi premalo prostora. Ko drevo nima več prostora izoblikovati krošnje, je čas da mu ta prostor zagotovimo. Ker obrezovanje za drevo predstavlja velik stres, se v primeru, da drevo moramo obrezati, poskušamo držati načel obrezovanja okrasnih dreves. Najboljše zagotovilo za dobro opravljeno obrezovanje okrasnih dreves je pravilna izbira strokovno usposobljenega izvajalca. Več o nas si preberite na naši spletni strani: www.tisa.si

PREVERITE TUDI PODIRANJE DREVES!