Kaj je frezanje in kje se postopek sploh uporablja?

Frezanje štorov Frezanje je postopek, ki je v gozdarstvu in kmetijstvu izjemno razširjen. Najpogosteje se ukvarjamo s frezanjem zemlje oz. frezanjem štorov. Poleg tega pa se lahko s pomočjo frezanja znebimo tudi nadležnega kamenja in tako poskrbimo, da bo prst pripravljena na novo setev, pridelek pa bo bogat. Predvsem kamenje na njivah mnogim kmetom povzroča težave pri obdelavi zemlje in strojnih delih. Za to lahko enostavno poskrbimo z različnimi vrstami frez. Ko kamenje zdrobimo, je le to v povprečju veliko od 0 do 3 cm. Za frezanje s ciljem drobljenja kamnov na enem hektarju zemlje je navadno potrebnih med 10 in 15 strojnih ur. Število ur je odvisno predvsem od globine drobljenja, ki jo lahko nastavimo po želji oziroma po potrebah naročnika.

Kako se je najbolje lotiti nakupa freze za zemljo?

Dan danes je na trgu veliko različnih frez za zemljo, med katerimi se lahko odločamo. Najbolje je, da se o ponudbi prepričamo že pred odhodom v trgovino, saj bomo tako prodajalcem lažje povedali, kaj pravzaprav potrebujemo, pa tudi svetovati nam bo enostavneje.

Pri čiščenju gozda je uporabno tudi frezanje štorov in mulčenje

Frezanje pa je izjemno učinkovito tudi pri odstranjevanju štorov oz. panjev iz zemlje. Ko podremo kakšno drevo – pa naj bo to v okolici naše hiše ali pa v domačem gozdu, za drevesom ostane panj, ki nas velikokrat ovira pri nadaljnjem delu. Prav zato se ga moramo znebiti. To najenostavneje naredimo s frezanjem štorov. Seveda veliko ljudi pomisli tudi na izkop, vendar je v primerjavi z izkopom frezanje štorov cenovno bolj ugodno, poleg tega pa ni potrebe po razkopavanju terena z bagrom.

Če se poleg samega štora soočamo tudi z odpadnimi vejami drevesa lahko uporabimo tudi mulčer, ki bo učinkovito počistil gozdna ali dvoriščna tla, lesni odpad pa bo zmlel v majhne koščke, ki bodo služili kot gnojilo, tla pa bodo posledično postala še veliko bolj rodna, kot so bila prej.

Frezanje zemlje