Ureditev vrta je za dobro počutje izjemno pomembna

Spet je tukaj poletje, čas, ko se družabno življenje iz udobja dnevne sobe preseli kar na domač vrt. Da bo bivanje tam še bolj prijetno, moramo poskrbeti za premišljeno in celostno ureditev okolice vrta. Dobra ureditev vrta in okolice hiše lahko zunaj doma ustvari pravo oazo v kateri se lahko sproščamo in uživamo skupaj z našimi najdražjimi, ali pa v senci dreves zgolj preberemo najljubšo knjigo. Vendar ureditev vrta ni enostavna naloga. Ko se ureditve vrta lotimo moramo dobro premisliti o sami postavitvi tako rastlin kot tudi vrtnega pohištva, pa tudi razsvetljave in vodnih inštalacij.

VEČ O UREDITVI OKOLICE HIŠE

Kaj vrt pravzaprav sploh je in kako se je najbolje lotiti zunanje ureditve vrta?

Mnogi se tega sicer ne zavedajo, vendar ureditev vrta zahteva prav toliko premisleka in priprav, kot jih zahteva ureditev notranjosti doma. Vrtove ob hiši praviloma sestavljata predvrt in bivalni vrt, ki se jim lahko priključijo še zelenjavni, zeliščni in sadni vrt. Dan danes si večina ljudi pod besedo vrt predstavlja zgolj zelenjavni vrt, vendar se za besedo vrt skriva veliko širši pomen. Beseda vrt označuje celoten zunanji bivalni prostor ob hiši, posledično pa, ko govorimo o ureditvi vrta, govorimo o ureditvi celotne bivalne okolice hiše. Seveda ima vsak od sestavnih delov svoje specifične značilnosti, vendar moramo pri ureditvi vrta paziti, da vse dele učinkovito in logično povežemo v celoto. Ob ureditvi vrta oz. njegovih različnih delov je potrebno narediti analizo osončenosti ter tako določiti kje je najbolj sončen del vrta, kje je senca dopoldne in kje popoldne. Prav tako je treba pogledati, kako je umeščena hiša, kje je cesta, ali je zraven gozd. Vsemu temu je nato potrebno prilagoditi rastlinje in prostor za druženje.

Ureditev vrtov in okoliceUreditev vrta in okolice hiše

Pri ureditvi vrta pa se moramo držati nekaj smernic. Zelenjavni vrt navadno namestimo na sončno stran dvorišča, da bodo rastline, ki jih bomo na vrtu posadili, dobro uspevale V sklopu zelenjavnega vrta je dobro predvidevati še pipo z vodo in korito, lahko pa tudi delovni pult in klop. Cvetlične grede je dobro namestiti na mesta, ki so vidna in kjer preživljamo največ časa, saj cvetlice popestrijo okolico, jo naredijo prijaznejšo in lepšo. Vrtne elemente in in hišo med seboj povežemo s potmi, ki morajo biti lično urejene. Umeščene morajo biti tako, da so funkcionalno in oblikovno smiselne. Običajno jih predvidimo ob robu vrta, kjer prostor zaokrožijo, mnogokrat predstavljajo mejo med trato in zasaditvijo.

Pri ureditvi vrta je dobro puščati prostor nekoliko bolj odprt, saj je prav to čar vrta, v katerem uživamo. Če je travna površina neprekinjena predstavlja neko celoto, v kateri lažje delujemo, poleg tega pa je tudi bolj odprta, vrt pa tako “diha”. Okrasne grmovnice in trajnice je najbolje nasaditi v skupinah in ob robu parcele. Lahko jih sadimo linijsko ali v mehkih obronkih, da bodo uokvirjale trato.

Ureditev vrta in okolice hiše ponujamo tudi v podjetju Tisa d.o.o.

Tudi v podjetju Tisa d.o.o. ponujamo ureditev vrta. Z okrasnim drevjem za vrt bomo poskrbeli, da bo vaš vrt pomladi zacvetel, vi pa boste lahko s prijatelji in družino uživali ob piknikih in večernih druženjih. Poleg ureditve vrtov lahko poskrbimo tudi za posaditev sadnih dreves, ki bodo bujno rodila. Cenik urejanja vrtov je dostopen na naši spletni strani, kjer si lahko preberete tudi več o urejanju vrta in okolice hiše. Za dodatna vprašanja o ureditvi vrta in o drugih storitvah, ki jih ponujamo smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam pred ureditvijo vrta še zastavljajo.