Podiranje drevja - kdaj je potrebno podreti drevo

obžagovanje drevesPodiranje drevja je potrebno, kadar prepozno prepoznamo znake bolezni in odmiranja, s pravilno nego pa tega ni mogoče več omiliti. Ali pa je drevo postalo preveliko ali celo nevarno za določeno okolje. Med ostalimi razlogi za podiranje drevja so tudi gradnja novega objekta na mestu dreves, nova ureditev vrta, agresivne korenine posamezne drevesne vrste, npr. oreha, plitev koreninski sistem v kombinaciji z neprimerno višino (smreka), alergijske reakcije ob cvetenju (breza, jesen, javor ...).
Podiranje drevja spada med najbolj nevarna opravila, ki ga lahko opravljajo le zato usposobljeni in opremljeni sekači, ki imajo opravljen ustrezen tečaj. Tako bo poskrbljeno za varno, predvsem pa za pravilno podiranje drevja. Večje, debelejše in večjo kot ima drevo krošnjo, bolj zahtevna bo tehnika podiranja dreves.


Pravilna tehnika podiranja dreves bistvenega pomena


podiranje drevesPravilna tehnika podiranja drevesa ne ustvarja samo varnega delovnega okolja, ampak nam omogoča, da smo pri delu tudi učinkovitejši. Vsako podiranje pa se začne z ustrezno pripravo, ki vključuje pregled terena in postavitev opozorilnih tabel. Sledi določitev smeri podiranja s skrbnim preučevanjem drevesa. Kako izgledajo veje in kako rastejo? Prav tako je treba upoštevati smer vetra. Okoli drevesa in v nameravani smeri podiranja je treba očistiti in odstraniti ovire. Ko je to narejeno, z obrezovanjem debla odstranimo vse veje in vejice, ki bi lahko bila napoti pri podiralnem rezu. Ko je deblo brez vejic do višine ramen, se podiranje drevja lahko začne. Katera tehnika podiranja dreves bo najbolj ustrezna, je odvisno od velikosti drevesa in strmine, in od velikosti vaše žage. Velikost drevesa določa tudi, katero vrsto gozdarske opreme potrebujete. Obstaja več orodij za sečnjo, ki jih lahko izberete. Za najmanjša drevesa običajno ne potrebujete dodatnega orodja. Dovolj je že ročna sila, po možnosti s pomočjo dolge palice. V skrajnih primerih lahko uporabite vrv in vitel, ki je najvarnejši in najbolj učinkovit način za podiranje drevesa.


V podjetju Tisa poskrbimo za kakovostno podiranje drevja, pri tem pa upoštevamo zakonske predpise v gozdarstvu. Podiranje dreves odlikuje tudi ugodna cena. Obiščite nas. Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani: www.tisa.si!

PRODAJAMO TUDI LESENE PILOTE! VEČ TUKAJ!