Pošlji povpraševanje

Načrtovanje in izvedba novogradnje

Novogradnja je danes zaradi različnih zahtev, kot so varovanje okolja in gradbeni standardi skoraj popolnoma različna od novogradnje pred deset leti. Če se nam zdi, da nam bo internet olajšal pomembne odločitve, ni tako. Na njem lahko sicer preberemo o novogradnji, vendar so informacije velikokrat kontradiktorne. Zato je bolje, da se posvetujemo s strokovnjaki v gradbeništvu. Kar je pri novogradnji najbolj pomembno, je načrtovanje le te. Ko se odločamo za novogradnjo, moramo premisliti, kaj nam je najbolj pomembno. Je to velika kuhinja, kjer se bomo družili? Večja garderoba? Zelena streha? Zavedati se moramo tudi stroškov, ki bodo nastali. Večja, kot bo hiša, večji bodo stroški gradnje. Prav tako bodo višji tudi stroški ogrevanja in vzdrževanja.

Gradbene faze olajšajo novogradnjo

Da je izvedba novogradnje lažja, se v gradbeništvu uporabljajo gradbene faze, znotraj katerih morajo biti zaključena določena gradbena dela. Prva faza v gradbeništvu je začetek gradnje in vanjo so zajeta zemeljska dela, kot je priprava terene, izkop gradbene jame, izdelava temeljev objekta. Drugo gradbeno fazo predstavlja postavitev kletne plošče. Tretjo gradbeno fazo sestavljajo zidarska, tesarska, krovska in kleparska dela.

Četrta gradbena faza v gradbeništvu vključuje postavitev predelnih sten v notranjosti objekta, postavitev masivnih stopnišč, izdelavo izolacije objekta, ključavničarska dela itd. Peto, zadnjo, gradbeno fazo v gradbeništvu pa sestavljajo zaključna gradbena dela, kot so slikopleskarska in steklarska dela.


Gradnja nove hiše poteka v večih gradbenih fazahPo pripravi okolice za gradnja se izdelajo temelji in kletKOnstrukcijska dela, postavitev sten in strehe spadajo pod tretjo gradbeno fazo

Streha nad glavo - kako pomembno je vzdrževanje

Če je bilo včasih pomembno le, da imamo “streho nad glavo” temu ni več tako. V gradbeništvu je vse poudarek na namembnosti strehe. Streha ni več le nekaj, kar pokriva naš dom in nam daje zavetje pred muhastim vremenom. Dandanes streha predstavlja del celote in je zelo pomembno, kako se vizualno sklada z našo novogradnjo.

Čeprav krovstvo obsega različna krovska dela, vse od začetnih meritev do prekrivanja objekta s strešno kritino, je izrednega pomena za izdelavo strehe tudi tesarstvo.

Tesarstvo, kot ena izmed najstarejših obrti, se ukvarja z obdelavo lesa in postavitvijo različnih lesenih objektov. Tesarstvo nam zagotavlja stabilna lesna ostrešja, ki jih izdelajo tesarji. Ko se tesarska dela zaključijo, pride na vrsto krovstvo. Ker je kritina najbolj izpostavljena vremenskim razmeram, mora biti kakovostna in varna. Izbiramo lahko med opečnatimi, vlaknocementnimi, jeklenimi, pločevinastimi in betonskimi.

Čeprav so sanacije pomemben del gradbeništva, so pogosto popolnoma nepotrebne. Ko je naša novogradnja končana, ne pomeni, da je ni treba pregledovati in vzdrževati. V krovstvu velja pravilo, da je treba, odvisno od kritine, pregledati streho vsaj enkrat letno, da preprečimo večje poškodbe. Če so se te že pojavile, lahko pokličemo tesarstvo in krovstvo, ki nam bo s strokovnjaki priskočilo na pomoč. Tako večje sanacije ne bodo potrebne, mi pa bomo prihranili denar, ki bi ga namenili za sanacije.

Prikaži več ... Prikaži manj ...
Pokaži vse >
2. gradbena faza
2. gradbena faza

Po zaključeni 1. gradbeni fazi novogradnje, ko sta pripravljena gradbišče in zemljišče, ... Več >

Pošlji povpraševanje