Obrezovanje drevja za optimalno rast rastlin

Obrezovanje drevja ni pomembno le za bolj estetski videz rastlin in preprečevanje pretirane rasti oziroma razvejanosti, pač pa igra veliko vlogo pri optimalni rasti in zdravju rastlin. Slednje velja tako za obrezovanje grmovnic, kot tudi za obrezovanje sadnega drevja, kjer je zdrava in enakomerna rast pomembna tudi za razvoj ploda.

Obrezovanje drevja se nam na prvi pogled morda res zdi preprosto, a da rastline obrežemo na ustrezen način, je potrebnega nekaj znanja in izkušenj. Ker lahko z nepravilnim obrezovanjem rastlinam, še zlasti drevesom in grmovnicam, povzročimo tudi nekaj škode, vam podjetje Tisa svetuje, kako jih pravilno obrezati.

Za ustrezno obrezovanje drevja je treba upoštevati vrsto rastline, cikel njene rasti in letni čas; obrezovanje sadnega drevja tako denimo nikoli ne sme potekati spomladi, sploh če ne vemo, kakšna bo končna višina drevja. Poleg sadnega drevja tudi druge rastline zahtevajo primerno skrb, denimo živa meja. Obrezovanje žive meje je denimo eno izmed najpomembnejših opravil v procesu njene rasti.

obrezovanje drevja

Obrezovanje sadnega drevja na pravilen način

Obrezovanje drevja primarno izvajamo zato, da rastlinam zagotovimo zdravo rast. Obrezovanje grmovnic, med drugim obrezovanje žive meje, je denimo posebnega pomena, saj grm na ta način obdrži lepo obliko. Obrezovanje drevja, še posebej obrezovanje sadnega drevja, pa zagotavlja zdravo rast drevesne krošnje, nenazadnje pa tudi ploda.

Če želite da bodo vaša drevesa zdrava, morate zanje skrbeti redno in na pravilen način, saj tako preprečujete tudi pojav bolezni in napad raznih škodljivcev. Pravilno obrezovanje dreves ni preprost postopek, kajti zanj potrebujemo predvsem izkušnje. Podjetje Tisa vam zato nudi nasvete, kako se tega postopka lotiti, na pomoč pa vam lahko priskoči tudi z lastnimi storitvami.

Ko gre za obrezovanje drevja, morate najprej upoštevati pravi čas. Sadno drevje, kakršno so na primer jablane in hruške, se denimo obrezuje med novembrom in aprilom, kar imenujemo zimska rez. V zimskem času takšna drevesa vse svoje hranilne snovi namreč prenesejo v korenine, spomladi pa nazaj v veje in poganjke. Obrezovanje sadnega drevja v zimskih mesecih tako naredi najmanj škode, vendar temperatura ne sme pasti pod -4 stopinje Celzija.

pravilno obrezovanje dreves

Pravilno obrezovanje dreves – na kaj moramo biti pozorni

Na pravilno obrezovanje dreves vpliva marsikateri dejavnik: vrsta rastline oziroma drevesa, čas rasti, naše izkušnje in tudi oprema. Obrezovanje drevja primarno služi boljši rasti rastline in njenega plodu, zato morate paziti, da drevesa ne poškodujete. Pri tem pomembno vlogo igra primerno orodje, ki mora preprečiti vsakršno trganje in stiskanje lesa.

Za obrezovanje drevja, kar še posebej velja za obrezovanje sadnega drevja, lahko uporabite vrtne škarje ali pa denimo enoročno akumulatorsko žago. Vsa primerna orodja najdete tudi pri podjetju Tisa, ki nudi kakovostno obrezovanje drevja in obrezovanje grmovnic, obenem pa vam zna svetovati. Poleg orodja je važen tudi sam postopek. Ko se torej lotite obrezovanja, škarje naslonite blizu brstov, zatem za zarežite približno 1–3 mm od brsta, ki štrli navzven. Rez naj bo gladek, veje pa vedno režite čim bližje osnove, a pri tem pazite, da je ne boste poškodovali.

Obrezovanje sadnega drevja vselej poteka po kosih: na ta način preprečite poškodbe in nenadzorovano padanje vej.

obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje žive meje za lepo obliko rastline

Pravilno obrezovanje dreves je nujno in potrebno za lepo ter zdravo rast rastlin, a podobno velja tudi za obrezovanje grmovnic. Semkaj uvrščamo tudi obrezovanje žive meje, ki najbrž predstavlja najbolj razširjeno obliko grmovnice, ki jo srečamo skorajda povsod. Živa meja je tako priljubljena prav zato, ker nam omogoča zasebnost, saj v marsikaterem oziru nadomešča ograjo. Za razliko od te pa gre za zeleno rastlino, ki nam daje občutek bližine narave. Tako kot pri drugih rastlinah je tudi pri grmovnicah, kakršna je živa meja, nujno obrezovanje.

Obrezovanje žive meje tej rastlini koristi, saj spodbuja zdravo rast vejevja, obenem pa ohranja njeno lepo obliko. Obrezovanje drevja denimo skrbi za lepo oblikovanost krošnje in dostopnost njenih vej, obrezovanje žive meje pa pomaga vzdrževati njeno obliko. Ta je lahko praktično kakršna koli, kar je tudi najlepše. Pri obrezovanju grmovnic, še posebej pri obrezovanju žive meje, vam Tisa svetuje redno obrezovanje; vselej tudi odrežite le 10–15 cm novih poganjkov, saj bosta tako oblika in višina lepši, ne pa deformirani.

obrezovanje žive meje

Obrezovanje grmovnic na pravilen način

Obrezovanje drevja je zahtevno opravilo, zato se ga nikakor ne lotite brez predhodnega posvetovanja s strokovnjaki. Nujno pa je tudi, da imate pri sebi ustrezno opremo in orodje, saj lahko v nasprotnem primeru ne poškodujete le drevja, temveč tudi sebe.

Obrezovanje sadnega drevja naj poteka v zimskem času, medtem ko lahko obrezovanje grmovnic izvajate tudi v drugih letnih časih. Podjetje Tisa vam pri obrezovanju žive meje in obrezovanju drugih grmovnic svetuje le, da vedno odrežete 10–15 cm novih poganjkov, da bi obdržali lepo obliko rastline in preprečili razvejanost ter deformiranost vejic. Pravilno obrezovanje dreves in rastlin nasploh tem zagotavlja optimalno rast, in sicer tako samega vejevja kot tudi morebitnih plodov.

Tisa nudi storitve obrezovanja drevja z najsodobnejšo tehnologijo in orodji za obrezovanje.

obrezovanje grmovnic,