Pošlji povpraševanje

Vse, kar morate vedeti za uspešno sajenje dreves

Sajenje sadnih dreves zagotovo ni mali zalogaj, saj je potrebno poznati številne dejavnike, ki pomembno vplivajo na uspešnost sajenja in rast. Sajenja dreves se je treba lotiti z zadostno predhodno pripravo in redno nego, da naša sadna drevesa zacvetijo in obrodijo sadove.

Vsaka okolice je lepša, ne glede na to, ali smo sredi mesta ali v naravi, ko jo krasijo drevesa. S svojimi košatimi krošnjami nudijo senco in hlad ter zaščito pred soncem v poletnem času, nudijo zavetje pticam ali nas zgolj razveselijo s svojo podobo.

sajenje dreves spomladi

Da pa lahko drevesa dosežejo svojo čudovito podobo in nas razveseljujejo dan za dnem, pa potrebujejo ustrezno oskrbo. V nadaljevanju boste našli nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri letošnjem sajenju dreves.  

Sajenje dreves spomladi ali jeseni – kdaj je najprimernejši čas?

Marsikdo včasih najprej pomisli, da je najprimernejši čas za sajenje dreves spomladi, saj takrat sadimo tudi druge sadike in zelenjavo, vendar pri sadnem drevju slednje ne drži. Sajenje dreves spomladi je pogosto bolj neugodno, saj sadno drevje potrebuje kar nekaj časa, da se ukorenini, preden lahko začne uspešno rasti. Zato je sajenje sadnih dreves najbolj uspešno jeseni ali v skrajnem primeru konec zime oziroma zgodaj spomladi, saj ima le tako drevje dovolj časa za ukoreninjenje. Poleg tega drevje v zimskem času dobi dovolj vode, da ga nato spomladi ne doleti pretirana suša, temveč ima že potrebne zaloge. Če se vseeno odločite za sajenje dreves spomladi, vedite, da se bodo le-ta kasneje razvila kakor drevesa, sajena jeseni.

Katere vrste dreves obstajajo?

Sajenje dreves- nasveti za pripravo

Pri sajenju sadnih dreves je potrebno upoštevati več dejavnikov. Slednji so odvisni tudi od tega, za katero vrsto sadnega drevja se odločite. Nekatere vrste sadja, kot so jablane in hruške, bodo potrebovala globlja in s snovmi bogatejša tla, kakor na primer, slive.

Sajenje sadnih dreves spomladi

Načeloma pa za sajenje dreves ne želimo izbirati vrst drevja, ki so zelo občutljive na mraz oziroma niso prilagojene podnebju naše regije, saj zelo verjetno ne bodo uspele preživeti zime. Na splošno večini drevja bolj ustreza nevtralna ali kisla zemlja, medtem ko bazične ne prenašajo pretirano dobro. Če nismo prepričani, kakšno zemljo imamo na vrtu, se lahko odločimo tudi za kemijsko analizo tal, da bomo vedeli, koliko gnojila ali kremenčevega peska bi bilo dobro dodati zemlji in jo s tem prilagoditi drevju. Slednjemu želimo zagotoviti tudi dovolj svetlobe, zato ne izbiramo območij, ki so večinoma v senci.

Več o sajenju okrasnih dreves

V povprečju je za sajenje sadnih dreves potrebna 50 cm globoka luknja v zemlji, ki jo pripravimo že en mesec ali najmanj 14 dni pred sajenjem drevesa. Jama je navadno širša, torej od 60-70 cm, lahko tudi več. Pred sajenjem sadnega drevesa sadiko za nekaj minut postavimo v mešanico vode, ilovice in hlevskega gnoja. Zemljo mečemo v jamo v nasprotni smeri izkopa – torej najprej tisto plast, ki smo jo najprej izkopali, medtem ko po zasutju korenin vmes dodajamo še hlevski gnoj ali kompost. Na koncu sajenja drevesa sadiko privežemo na količek in sadiko zalijemo z vodo.

sajenje dreves spomladi v različnih okoljihStrokovno sajenje sadnih dreves

Če imate dvome glede sajenja dreves, vam lahko pri tem pomagamo tudi mi. Pri podjetju TISA se z gozdarstvom ukvarjamo že preko 40 let. Pri nas najdete širok izbor sadik različnih velikosti iz ene največjih drevesnic v Evropi.

Če niste prepričani, kako se lotiti sajenja sadnih dreves, vam lahko pri tem strokovno pomagamo. Pri nas lahko pridobite strokovno arboristično mnenje glede dreves in rastnih razmer, svetujemo vam glede obrezovanja dreves, nudimo vam pa tudi celotno storitev obdelovanja dreves, ki vključuje posek starih dreves, frezanje štora, dostavo zemlje, gnojenje, dobavo in sajenje dreves.

Specializirani smo za posek dreves v ekstremnih situacijah kot so poseki ob avtocestah in daljnovodih - za nas ni nobena naloga pretežka.

Po potrebi vgradimo tudi cevi za zračenje. Pri nas je možen tudi prevzem lesnih odpadkov, ki jih spreminjamo v biomaso.