Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Pošlji povpraševanje

Nizkoenergijske hiše so gradnja prihodnosti

V podjetju Marles hiše se dobro zavedajo dvomov, ki se pri ljudeh porajajo, ko se lotijo gradnje nove hiše. Zgraditi zidano hišo ali se odločiti za montažno, je pravzaprav eno prvih vprašanj, na katero si moramo odgovoriti, ko se odločamo za gradnjo lastnega doma. Montažne hiše imajo mnogo prednosti, vendar je tradicija zidanih hiš iz opek in betona še vedno močno usidrana v prebivalce našega področja. V Sloveniji je v zadnjih letih postopoma opazen trend rasti montažnih gradenj, ki že prevladuje v Zahodni Evropi. Gradnja lesenih montažnih objektov je namreč vse bolj prepoznavna kot trajna rešitev, zagotavlja hitrost izvedbe, izjemno nizke stroške uporabe objekta ter visoko udobje bivanja.
Podjetje Marles hiše je najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih objektov, saj jih uspešno izdeluje in prodaja že 50 let. Zgradili so že več kot 27.000 individualnih objektov ter več kot 380 vrtcev in šol, kar je dobra popotnica za vse, ki iščejo zanesljivega proizvajalca svojega montažnega doma. Njihove dolgoletne izkušnje so tudi odlična referenca, da imajo vsa potrebna znanja in izkušnje o razvoju in proizvodnji sodobnih montažnih hiš. Sodelujejo z raziskovalnimi institucijami, s konkurenco ter poslovnimi partnerji na vseh tistih razvojnih področjih, ki so usmerjena v spodbujanje in razvoj montažne gradnje.

Montažna nizkoenergijska hiša

Smernice za sodobno gradnjo

Najsodobnejše trajnostne smernice v prihodnosti zapovedujejo gradnjo nizkoenergijskih hiš. Marlesov koncept Zero Energy Home je tehnološko in arhitekturno najbolj izpopolnjena verzija
nič-energijske gradnje. Hiša, zgrajena po teh načelih, postane popolnoma energetsko neodvisna in v celoti samozadostna. Marlesova svetovalna ekipa na dnevih odprtih vrat ter na individualnih srečanjih s potencialnimi kupci, predstavlja celovito ponudbo in je obiskovalcem na voljo za pojasnila v zvezi s sodobnim načinom energetske oskrbe doma, s poudarkom na ogrevanju in prezračevanju s prisilnim prezračevanjem. Kot vodilni ponudnik izvirnih rešitev na področju lesenih objektov v Sloveniji, so že 78 let zagovorniki koncepta energijske učinkovitosti, s katero zagotavljajo premišljeno uporabo naravnih virov, skrb za okolje in najvišje udobje bivanja z znatno nižjimi finančnimi vložki. Ponašajo se tudi z najzahtevnejšimi mednarodno priznanimi certifikati in preverjeno kakovostjo.

Kaj je nizkoenergijska hiša?

O nizkoenergijskih hišah je govora že več let, vendar določba, ki govori o obveznem projektiranju takšnih stavb in ima podlago v Energetskem zakonu (EZ-1), začne veljati šele 31. 12. 2020. Za vse nove stavbe javnega značaja, v lasti Republike Slovenije, pa ta določba velja že od 31. decembra 2018. Leto 2020 je torej pomembno leto za nizkoenergijske stavbe. Mednje seveda sodijo skoraj nič-energijske hiše (sNES). Osnovna definicija skoraj nič-energijskih hiš po energetskem zakonu je, da gre za stavbe z zelo visoko energetsko in energijsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov v bližini ali na kraju samem.

Čudoviti tipi nizkoenergijskih hiš

Pasivna hiša

K razvoju pasivnih hiš je največ prispeval inštitut Passivhaus iz Nemčije, ponudnik pasivnih hiš pa je tudi slovensko podjetje Marles hiše. Snovalci standarda Passivhaus so koncept pasivne hiše zastavili z vizijo, pri kateri v ospredje postavljajo uporabnika in zanj čim bolj ugodne pogoje bivanja, šele nato pa energijsko učinkovitost objekta. Pasivno hišo preprosto opišeta predvsem dve lastnosti: nadpovprečno ugodna za bivanje in energijsko izredno varčna. Po standardih, ki jih je postavil inštitut Passivhaus, pasivna hiša porabi manj kot 15 kWh m2 energije na leto. Prav tako nima toplotnih mostov, zahteva minimalno porabo energije, ki je v primerjavi s klasično grajenimi hišami lahko tudi do 80% nižja. Pasivna hiša porablja energijo sonca, pridobljeno skozi steklene površine ter notranje vire energije (od kuhanja, sušenja perila, tuširanja, likanja, dihanja,…).
Zasnova pasivne hiše je nekoliko bolj zahtevna, več je načrtovanja, gradnja in vgrajeni elementi pa so izvedeni po natančno predpisanih tehničnih merilih. To natančno začetno delo načrtovanja pasivne hiše, je predvsem skrb izvajalcev in projektanta. Zaradi specifičnega načina konstrukcije in izbire materialov, je za pasivne hiše značilno, da sta aktivna sistema za ogrevanje in hlajenje nepotrebna, kljub temu pa je temperatura v hiši idealna čez vso leto. Pasivno hišo grejejo notranji viri in sonce, čist zrak pa zagotovlja rekuperacijski prezračevalni sistem. Hiše, zgrajene po načelih pasivne gradnje, so na tržišču že okoli trideset let. V ponudbi tipskih hiš Marles je že več kot 50 različnih tipskih pasivnih hiš. Razlikujejo se glede na površino, tloris in število spalnic, tip strehe, napušč, energetski razred in seveda samo arhitekturno zasnovo.

Čudovita pasivna ali nizkoenergijska hiša

Gradnja nizkoenergijske ali pasivne hiše

Značilnosti Marlesovega načina gradnje nizkoenergijskih in pasivnih hiš je gradnja, ki poteka v zaprtih prostorih v nadzorovani klimi in je zato neodvisna od vremena ter zagotavlja možnost hitre vselitve. Vse Marlesove hiše so sodobno zasnovane, vrhunsko izdelane, prilagojene različnim namenom ter krajinskim in podnebnim razmeram. Materiali, ki jih uporabljajo v proizvodnji hiš, so najvišje kakovosti, kar potrjujejo pridobljeni certifikati o skladnosti in znaki kakovosti. Ponujajo široko paleto tipskih hiš, ki so primerne za različno velike družine in prilagojene različnim življenjskim navadam bodočih uporabnikov. So izjemno racionalno zasnovane, idealno je izkoriščen prav vsak kvadratni meter stanovanjske površine. Marles hišo pa lahko pa željah naročnika oblikujejo tudi povsem individualno.