Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Klasična nizkoenergijska gradnja izkorišča naravne vire energije

Klasična nizkoenergijska gradnja je koncept, ki ga je leta 1991 razvil dr. Wolfgang Feist, ki je v bližini Frankfurta postavil prvi pilotni objekt. Ta je bil tako dobro narejen, da je omenjena gradnja postala v zahodnih državah vedno bolj priljubljena.

Mnogi so za pasivne hiše že slišali, a vseeno ne vedo natančno, kaj so njene prednosti. V nadaljevanju vam bomo razkrili, kaj je nizkoenergijska hiša in kaj je zanjo značilno. Če vas zanimajo podrobnosti o nizkoenergijskih hišah, porabi in ostalih lastnostih, vabljeni k branju.

Klasična nizkoenergijska gradnja

Kaj je nizkoenergijska hiša?

Kaj je nizkoenergijska hiša, sicer pove že samo ime – objekt, ki porabi malo energije. A kaj točno to pomeni? Za klasično nizkoenergijsko gradnjo je značilno, da izkorišča obnovljive vire energije in da v celotnem življenjskem ciklu zaradi ekološke neoporečnosti ne obremenjuje okolja. V Marlesu se zavedajo pomembnosti neokrnjene narave, zato so oblikovali pasivno hišo, ki je v celoti narejena iz ekoloških materialov.

Zahvaljujoč odlični izolaciji, je življenje v njej zelo prijetno. Temperatura je bolj konstantna od temperature v zidanih objektih, zato se v njej dobro počutijo tudi tisti, ki jih pogosto zebe. Prav to je najpomembnejša lastnost nizkoenergijske hiše Poraba je majhna, saj za delovanje porabi malo energije, le-to pa proizvede na učinkovit način.

Kaj je nizkoenergijska hiša

Kakšne so prednosti klasične nizkoenergijske gradnje? Kaj pa nizkoenergijska hiša poraba?

Zdaj, ko je malo bolj jasno, kaj je nizkoenergijska hiša, pa se lahko posvetimo njenim prednostim. Le-te navdušujejo številne kupce po vsem svetu, zato sploh ni presenetljivo, da vedno več potrošnikov opusti idejo o zidanem objektu in se raje odloči za nizkoenergijsko hišo Poraba in ostale funkcionalne lastnosti se z zidano gradnjo ne morejo kosati.

Klasična nizkoenergijska gradnja zagotavlja odlično toplotno in zvočno izolacijo

Izolaciji objekta se je potrebno posvetiti že tekom projektiranja in izdelave konstrukcijskih načrtov. V podjetju Marles temu posvečajo še posebno pozornost. Vsi njihovi objekti so izdelani tako, da ne prihaja do toplotnih mostov. Elementi se namreč tesno prilegajo in po potrebi zatesnijo s posebnimi trakovi, tako je sloj izolacije neprekinjen.

To pa ni edina pozitivna lastnost, s katero se ponaša nizkoenergijska hiša Poraba je zelo nizka tudi zato, ker je konstrukcijski element zasnovan tako, da je možno uporabiti katerokoli naravno izolacijo v razsutem stanju. To so lahko lesena vlakna, konoplja, lan, kokos, celulozna vlakna ali kaj drugega. Življenje v takšnem objektu je zato zelo prijetno, tako iz toplotnega vidika, kot tudi zvočne zaščite.

Nizkoenergijska hiša poraba

Hitra vselitev je pomemben razlog, zakaj je nizkoenergijska hiša tako priljubljena

Klasična nizkoenergijska gradnja je med kupci vedno bolj priljubljena tudi zaradi hitre postavitve objekta, saj je zgrajena v zelo kratkem času. Montažni elementi so izdelani in vnaprej pripravljeni v Marlesovi proizvodnji, kar pomeni, da sestavljanje na gradbišču poteka hitro.

KAJ JE NIZKOENERGIJSKA HIŠA PORABA

Gradbeni elementi se med seboj tesno prilegajo, saj so izdelani izjemno natančno in kakovostno. Vnaprejšnje načrtovanje na podlagi projektne in tehnične dokumentacije se obrestuje, saj izvedba teče gladko, brez prekinitev.

Drug razlog, zakaj je izvedba tako hitra, pa so uporabljeni materiali. Glavni del konstrukcije je les, kar pomeni, da ni potrebe po dolgotrajnem sušenju gradbenih materialov, kot je to značilno za zidane objekte. Celoten projekt tako poteka hitro in nemoteno, hiša pa je pripravljena za bivanje takoj po zaključku izdelave.

Klasična nizkoenergijska gradnja

In najpomembnejša prednost nizkoenergijske hiše? Poraba, ki je izjemno nizka.

Pri razmisleku o tem koliko ste pripravljeni plačati za objekt, je potrebno upoštevati tudi dolgoročni vidik. Klasična nizkoenergijska gradnja namreč omogoča zelo nizke potrebe po ogrevanju in hlajenju. Dobra izolacija ter prilagojenost lokaciji, terenu, osenčenosti in meteorološkim posebnostim se izražajo v izjemno nizki porabi. Meritve kažejo, da je ogrevanje potrebno le, ko se zunanje temperature gibljejo med 0 in -5 °C.

Ko so temperature nižje, zadostujejo že sončni dobitki. Če se še vedno sprašujete, kaj je nizkoenergijska hiša, vam lahko koncept pojasnimo tudi z razlago o načinu ogrevanja. Pasiven objekt pod 10 kWh/m2 se najpogosteje ogreva toplozračno. To pomeni, da se zrak, ki se s prezračevalno napravo dodaja v bivalne prostore, v hladnih dneh le dogreje. Klasično ogrevanje ni potrebno, saj zadostuje že rekuperacija in drugi sistemi, ki izkoriščajo obnovljive in notranje vire energije.

Kaj je nizkoenergijska hiša

Kaj zahteva zasnova nizkoenergijske hiše?

Poraba pasivnega objekta bo nizka le, če bo gradnja pravilno in kakovostno izvedena. Poleg dobre izolacije tal, oboda in strehe, je potreben tudi prilagojen sistem ogrevanja, rekuperacija z vračanjem toplote odpadnega zraka (> 75 %), primerna zaščita steklenih površin, vgradnja učinkovitih oken, pravilna razporeditev prostorov ter stavbnega pohištva in podobno.

Pri pasivni gradnji sicer ni pomembna le arhitekturna zasnova, temveč moramo objekt prilagoditi določeni mikrolokaciji. Le s prilagoditvijo terenu, osenčenosti in vegetaciji v okolici bomo lahko uživali v prej omenjenih prednostih. Pasivni objekti so zaradi uporabe naravnih materialov in izkoriščanja naravnih virov prijazni do okolja, kar pomeni, da boste z nakupom zmanjšali svoj ogljični odtis in naredili nekaj dobrega za naš planet.

vir: https://www.marles.com/