Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Cena montažne hiše vključuje tudi modeliranje in izdelavo dinamičnih izračunov

Cena montažne hiše (na ključ) je odvisna od različnih faktorjev. Vsak kupec ima namreč svoje želje in zahteve, zato se prav vse majhne montažne hiše (in posledično cene) med seboj razlikujejo. Zato je že v fazi snovanja novega objekta potrebno poglobljeno sodelovanje arhitekta, konstrukterja in razvojnega inženirja.

majhne-lesene-montazne-hise

Le z novimi rešitvami lahko izdelamo objekt, za katerega bodo kupci pripravljeni odšteti pravo ceno. Montažne hiše že v fazi snovanja dobijo arhitekturno zasnovo in predpripravo za strojne in elektro inštalacije, ki se v fazi prefabrikacije že integrirajo v elemente zgradbe. Po montaži jih je potrebno le še medsebojno povezati.


Modeliranje majhne montažne hiše

Po tem, ko kupci povedo svoje želje ter zahteve in se dogovorijo o ceni montažne hiše (na ključ), konstrukterji začnejo pripravljati dokumentacijo za izdelavo prefabriciranih elementov. V tej fazi na nek način začnejo nastajati majhne montažne hiše, saj konstrukterji načrt objekta (PZI) s pomočjo naprednih računalniških programov spremenijo v inteligentni 3D model zgradb.

Na osnovi le-tega se definirajo vsi potrebni detajli velike ali majhne montažne hiše. Tako zagotovimo, da je konstrukcija objekta izdelana na način, da se vsi potencialni toplotni mostovi rešijo v fazi projektiranja.

cena-montazne-hise-na-kljuc


Proizvodnja prefabriciranih elementov

Vsi zbrani podatki lesenega objekta se nato s posebnim računalniškim programom prenesejo na CNC stroj, kjer se ves konstrukcijski les, ki je namenjen izdelavi prefabriciranih elementov, natančno odreže, izvedejo se konstrukcijski spoji in prevrtajo luknje za vezna sredstva. Velik delež cene montažne hiše je les, zato je pomembno, da se na koncu vsak kos obeleži tako, da je mesto, kjer se bo element vgradil, točno določeno. Posledično ne pride do napak in motenj v procesu izdelave (majhne) montažne hiše, ki bi bile posledica človeškega faktorja.

Proizvodnja prefabriciranih elementov velike ali majhne montažne hiše (zunanje in notranje stene ter strešni, stropni in škarni elementi) se prične z zunanjimi stenskimi elementi, katerih izdelava je najbolj kompleksna in raznolika, saj zahtevajo največ procesnih korakov. Ker gre za leseno montažno hišo, so le-ti izdelani iz lesene nosilne konstrukcije. Slednjo sestavljajo vertikalni leseni stebrički ter spodnji in zgornji povezovalni leseni venci.

Čeprav je lesena konstrukcija ena izmed poglavitnih sestavnih delov, od katerih je odvisna cena montažne hiše, pa so pri gradnji zelo pomembni tudi drugi elementi. Mednje spadajo toplotno izolacijske plošče, ki se nahajajo v vmesnem prostoru med leseno konstrukcijo. Ker vsebujejo paro zaporno membrano, je sta zagotovljeni zrakotesnost in difuzijsko stabilnost.

lesene-montazne-hise iz lesene nosilne konstrukcije

Seveda pa je pri vsaki leseni montažni hiši (majhni ali veliki) potrebno zagotoviti primerno potresno stabilnost. Da bo lahko prevzemala vertikalne in horizontalne obremenitve lastne teže, vetra ali celo potresa, so v leseno konstrukcijo z jeklenimi sponkami pritrjene mavčno vlaknene plošče. To pa ni tako enostavno kot se sliši, saj morajo biti za vsako steno že predhodno izdelane dinamične in statične analize, ki dimenzionirajo vezna sredstva in predpišejo kovinska sidra, s katerimi se lesena montažna hiša pritrdi na temeljno betonsko ploščo.

Ko je za varnost dokončno poskrbljeno, se je potrebno posvetiti še zadnjim delom, ki pa prav tako vplivajo na ceno montažne hiše – na zunanjo stran elementov se nalepi toplotno izolacijska fasada, ki je pred vremenskimi vplivi zaščitena z nosilnim armirnim slojem, v elemente pa se prav tako vgradijo okenske police, stavbno pohištvo in predpriprava za elektro in strojne inštalacije.

Postopek gradnje lesene montažne hiše se nadaljuje z izdelavo notranjih sten in stropnih, škarnih ter strešnih elementov. Ta faza poteka na gradbišču dokaj hitro, saj se bodisi velik ali majhen objekt sestavi po Lego principu v 2 do 3 dneh. Če je kupec plačal ceno montažne hiše na ključ, se že takoj za tem začnejo obrtniška dela na strehi in v objektu. Stopnja finalizacije je odvisna predvsem od ekonomske upravičenosti posameznih sklopov, ki jih je smotrno izvesti v proizvodnji.


Prednosti velike ali majhne lesene montažne hiše

Prednosti lesenih montažnih hiš pred zidanimi je veliko. Prva je zagotovo ta, da imajo objekti iz lesa precej manjšo maso – kar 5 do 7x! Ker so pred samo gradnjo izdelani dinamični izračuni s podatki o potresnih obtežbah za točno lokacijo, kjer bo stal objekt, je majhna montažna hiša veliko varnejša od zidane. Masa je namreč direktno povezana s potresno silo, kar pomeni, da mora nosilna konstrukcija prevzeti kar 5 do 7x manjšo silo.

lesene-montazne-hise

Druga pomembna prednost je ugodna cena montažne hiše (na ključ). Manjša obremenitev na temeljna tla posledično pomeni, da lesen okvirni objekt zahteva manjše dimenzije temeljev in betonskih plavajočih plošč. Ker so stroški temeljenja na pilotih bistveno nižji, je nižja tudi končna cena. Montažne hiše je iz tega razloga mogoče graditi tudi na zelo slabih nosilnih tleh.

Tretja prednost pa je, da imajo tovrstni leseni objekti v primerjavi z zidanimi ali betonskimi ob enaki energetski učinkovitosti do 9 % večjo neto koristno površino. Ker je toplotna izolacija vgrajena med nosilno konstrukcijo, so debeline zunanjih sten občutno tanjše kot pri gradnji z opeko in betonom. Na kratko povedano, za ceno montažne hiše dobite več udobja kot pri zidani.