Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Pošlji povpraševanje

Modularne hiše: hiše, ki so hitro vseljive ter hkrati varčne, varne in lepe

Modularne hiše so v bistvu montažne hiše. Modularna gradnja se od klasične razlikuje predvsem po tem, da je hiša izdelana v notranjih reguliranih prostorih. Stavba se namreč na lokacijo, kjer bo prišlo do postavitve modularne hiše, pripelje zgrajena vsaj do določene faze.

modularne hiše

Modularna gradnja in njena zgodovina

Postavitev modularnih hiš ima dolgo zgodovino. Prve modularne hiše smo namreč poznali že v 18. stoletju. Takšne, ki so bližje današnjim, pa so se začele graditi približno sto let kasneje.

Zelo velik vpliv na razvoj modularnih hiš so imele premične prikolice, ki so jih v prvi polovici 20. stoletja začeli izdelovati ameriški priseljenci. Od takrat te le še napredujejo in že zelo dolgo ne veljajo le za hiše, ki se jih postavi hitro in enostavno, temveč so tudi izredno kakovostne, varčne in atraktivne.

Nekoč je veljalo, da Slovenija ni primeren kraj za modularno gradnjo. Ravno zaradi tega na tržišču niti ni bilo velikega nabora tovrstne gradnje. A časi se spreminjajo in tudi v Sloveniji so modularne hiše postale precej popularne. V zadnjih desetletjih je velik napredek na tem področju naredilo podjetje Marles, ki ponuja lesene modularne hiše različnih tipov.

Marles ima sicer zelo širok nabor raznolikih lesenih modularnih hiš, ki so tudi varčne. Poleg tega jih lahko s pomočjo njihovih strokovnjakov kaj hitro spremenite v pametne hiše. Te pa so intuitivne, udobne in varčne.

modularna gradnja

Postavitev modularne hiše: na kaj moramo biti pozorni?

Postavitev modularne hiše je zagotovo enostavnejša in hitrejša, kot gradnja klasične. A tako kot klasične, potrebuje tudi modularna hiša gradbeno dovoljenje. Prav zaradi tega se načrtovanje modularne hiše začne že z iskanjem prave parcele.

Modularna hiša: gradbeno dovoljenje je tudi tukaj neizogibno

Parcela, kamor želite postaviti modularno hišo, mora biti najprej zazidljiva. Tudi za modularno hišo gradbeno dovoljenje pridobite na isti način kot za klasično gradnjo. Prav tako mora imeti vse komunalne priključke, oziroma vsaj možnost, da jih boste priključili naknadno.

Ko boste preverjali parcelo, ki jo boste želeli kupiti, preverite tako mikro kot makro lokacijo. Z mikro lokacijo boste ugotovili, kakšna so tla parcele, ki jo želite kupiti. Ali so v bližini hudourniki, kakšen je naklon terena, kdo so vaši sosedi in katere stavbe se nahajajo v vaši okolici.

S preverjanjem makro lokacije pa boste ugotovili, če vam bivanje tam sploh odgovarja. Izvedeli boste namreč, kje se nahajata šola in vrtec, ali je v bližini kakšna trgovina, kje je najbližji priključek na avtocesto, pa tudi kje se nahaja prva možnost za zdravstveno oskrbo. Vse to je izrednega pomena za kakovost vašega življenja in bivanja.

Drugi koraki pri postavitvi modularne hiše

Ko bost vedeli vse o lokaciji, kamor želite vašo novo hišo postaviti, sledi izbira same modularne hiše. Podjetje Marles vam ponuja veliko tipov lesenih modularnih hiš, ki se med seboj razlikujejo tako po arhitekturni zasnovi kot po velikosti in ceni. Ko boste izbrali svojo, sledi podpis pogodbe.

Po podpisu pogodbe dela še ni konec. Za svojo modularno hišo boste potrebovali tudi vsa dovoljenja in ostalo dokumentacijo. Pri tem vam lahko znatno pomagajo biroji, kjer boste podpisali pogodbo za nakup vašega novega doma. Tudi v podjetju Marles bodo znali poskrbeti za vse to in še več. Ker so modularne hiše pogosto tudi zelo varčne, lahko zaprosite tudi za eko subvencijo. Tako bo financiranje vašega novega doma še lažje.

Ko je urejena vsa dokumentacija, sledi modularna gradnja in postavitev hiše. Ker se objekt izdeluje v zaprtih prostorih, je proizvodnja neodvisna od vremena in zato občutno hitrejša. Vaša modularna hiša z gradbenim dovoljenjem je lahko vseljiva tudi prej kot v pol leta.

modularna hiša gradbeno dovoljenje

Kaj pa, ko enkrat v montažni hiši živite?

Ko je modularna gradnja zaključena, vaša modularna hiša pa stoji, namenite pozornost tudi vzdrževanju. Čeprav imajo tovrstni objekti vedno daljšo življenjsko dobo, vseeno potrebujejo nekaj truda z vaše strani.

Nekoliko več pozornosti je potrebno nameniti strehi, žlebovom in lesenim elementom, ki so nenehno izpostavljeni vremenskim razmeram. Les je pri modularnih hišah zaščiten s posebnimi premazi, a ga je vsake toliko potrebno ponovno pobrusiti in prelakirati. Pomembno je tudi, da v stene ne vrtate, saj jih s tem lahko poškodujete. Morebitne druge poškodbe sten je potrebno nemudoma sanirati.

Prostore je treba redno prezračevati, da ne pride do nastanka plesni ali kakšnih drugih težav. K sreči je modularna gradnja pogosto že zasnovana tako, da je za zračenje poskrbljeno.

postavitev modularne hiše

Ali so modularne hiše varne?

Zagotovo so. Pred potresom so pravzaprav še bolj varne, kot klasično grajene hiše. Predvsem zaradi tega, ker so lažje, to pa pomeni, da je tudi sila, ki med potresom vpliva na hišo, manjša, kot sicer. Les se ponaša še z dodatno prožnostjo v primerjavi z betonom, zaradi česar je bolj odporen na tresljaje.

Modularne hiše so varne tudi, ko pride do požara, saj so običajno narejene iz ognjevarnih materialov. Vseeno pa velikega požara, kot vsaka druga hiša, ne bi preživele. Edina slabost so poplave, ki lahko na modularne hiše vplivajo močneje in povzročijo več škode, kot na betonu. A je hkrati sanacija toliko hitrejša in lažja.