Hiša so naše sanje po bolj izpolnjenem življenju

Hiša daje bivanju novo razsežnost. Postavimo jo, da nekaj ustvarimo zase in za udobje ter višjo kakovost bivanja vse družine. Hiša nam da možnost, da sami določimo in izberemo lokacijo, ki nam je pri srcu, notranjost pa razporedimo po naših predstavah in načinu življenja. Povezanost zunanjega in notranjega prostora je posebna kvaliteta, ki nam daje občutek širine, ko se počutimo v zaprtih prostorih utesnjeni. Na vrtu pridelamo svojo zdravo zelenjavo ali pa samo uživamo v naravi in gostimo prijatelje ob prigrizku. Če se lotimo gradnje hiše, bo ta ena naših največjih naložb v življenju. A nam daje dober občutek, da smo ustvarili nekaj res svojega, da je v hiši vse novo in da izraža naša hotenja.

Lesena hiša

Gradnja hiše je življenjski projekt  

Pri odločitvi za lastno hišo imamo na voljo več možnosti, kako jo postaviti. Lahko se odločimo za klasično gradnjo z zidaki, lahko izberemo hitrejšo in manj naporno možnost – montažno hišo. Cenik za vsako od možnosti bo imel pri odločitvi svojo vlogo in bo morda pretehtal na eno ali drugo stran. Najbolj odločilne pa so seveda prednosti vsake od postavitev. Klasična gradnja z zidaki je najbolj priljubljena in takšne hiše veljajo za trdne in imajo pri nas tradicijo, imajo pa nekaj pomanjkljivosti. Gradnja zidane hiše poteka počasneje, lažje pride do napak pri postavitvi, pri slabši izvedbi lahko nastanejo toplotni mostovi in imeti moramo res zanesljive izvajalce, da je vse tako, kot mora biti. Montažne hiše so postavljene v kratkem roku, narejene so iz vrhunskih naravnih materialov in so energijsko varčne. Lesene hiše so lahko hitro postavljene, imajo tradicijo in bivanje v njih je prijetno. Cenik se pravilom nahaja na spletnih straneh pri posameznih izvajalcih.

Pozanimajte se za cenik lesene hiše

Tipski načrti za gradnjo hiše so cenejši in udobnejši

Če želimo pri načrtovanju notranje razporeditve v hiši privarčevati, se odločimo za tipski načrt. Posamezna podjetja ponujajo že pripravljene tipske načrte, ki se jih da do neke mere prilagoditi. Tipski načrti upoštevajo splošne potrebe, ki se največkrat pojavljajo med lastniki hiš, in vsebujejo vso osnovno ureditev, ki je potrebna za udobno bivanje. Če se naše želje zelo razlikujejo od te ponudbe, je morda bolj smiselno najeti arhitekta, saj večji popravki tipskih načrtov niso možni ali pa jih bomo morali dodatno plačati. Tipski načrti so odlična izbira tudi, ko se nam mudi in se ne želimo še dodatno ukvarjati z načrtovanjem hiše, ali pa, ko nimamo posebnih želja in potreb glede notranje ureditve naše hiše. Pri tipskem načrtu tudi lažje vidimo, kakšen bo končen videz hiše.

Končana lesena hiša

Cena gradnje hiše je odvisna od več dejavnikov

Na ceno gradnje hiše vpliva več dejavnikov. Prvi je izbira načina gradnje, ali bo hiša zidana ali montažna, drugi pa so, kako veliko hišo želimo, koliko bo različnih dodatkov, kot so izvlečki, balkoni in podobno, za kakšne materiale se bomo odločili, kakšne izvajalce bomo najeli, ali bomo izbrali tipski načrt za hišo. Če nočemo naknadnih presenečenj, je treba začeti zbirati potrebne podatke že pred gradnjo in vse predvideti vnaprej. Vse, kar se med gradnjo zgodi nepredvidenega, prinese dodatne stroške. Najbolje je najeti zanesljivega izvajalca in z njim podpisati pogodbo s fiksno ceno. Zidane hiše so priljubljene, ker zdržijo dolgo vrsto let in uspešno kljubujejo vremenskim razmeram.  Gradnja traja dalj časa in postopoma, kar ves čas od nas zahteva angažiranost. Montažna hiša ima prednost, da je hitro postavljena, udobna za bivanje in energijsko varčna. Za montažne hiše, najdaljšo tradicijo pri nas imajo Marlesove, si je treba priskrbeti cenik, da lažje uskladimo ponudbo z našim predvidenim cenovnim načrtom.

Več o tipskih načrtih