Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Lesene hiše na ključ predstavljajo kakovost in tradicijo

Lesene hiše na ključ so danes med novimi investitorji čedalje popularnejša izbira, saj jih odlikuje hitra gradnja in čudovit izgled. Vsi večji kosi so predhodno izdelani v tovarni, nato pa so na lokaciji samo še sestavljeni skupaj. Montaža je izjemno hitra, navadno nekaj tednov, kar zmanjša stroške dela.

Poleg hitre gradnje hiše na ključ pa je čedalje bolj pomemben tudi ekološki vidik. Gradnja objekta iz lesa je ekološko bolj prijazna kot klasična gradnja (opeka ali celo beton in jeklo), saj je les naravni material, ki se razgradi in raste brez večjega človekovega vmešavanja. Če se zanimate za ekološko gradnjo, ki je hkrati energijsko učinkovita, ste na pravem mestu.

Lesene hiše na ključ

Vodilni ponudnik Marles z ugodnimi cenami montažnih hiš na ključ

Marles kot vodilni, največji in najstarejši proizvajalec lesenih montažnih objektov pri nas, je v skoraj osmih desetletjih svojega obstoja zgradil več kot 27.000 individualnih domov in 380 vrtcev in drugih javnih objektov. Njihove objekte cenijo tako na domačem kot na tujih trgih, kjer je prepoznana njihova kompetentnost in strokovnost. Zadnja leta tako doma kot v tujini največ uspeha dosegajo z individualno zasnovanimi objekti, torej z objekti, ki so prilagojeni vsakemu kupcu posebej.

»Naša ponudba temelji na individualno zasnovanih domovih, ki so, skonstruirane in zgrajene povsem po željah naših kupcev,« pravi direktor Bogdan Božac in dodaja, da tipsko zasnovana domovanja predstavljajo le še manjši del prodaje. »Praktično je vsak objekt, ki ga izdelamo, unikat,« pravi sogovornik in dodaja, da se zadnja leta izjemno povečuje tudi število lesenih hiš na ključ, s čimer kupcem zagotovijo optimalne cene in pogoje za popolno izvedbo njihovega doma.


Energijsko in ekološko učinkovita gradnja hiše na ključ

V Marlesu poudarjajo, da gredo svetovni trendi v smer popolne energetske samozadostnosti večine objektov. Ta se dosega z dodatnimi ukrepi na področju zmanjšanja energetskih izgub na eni ter z implementacijo naprav za pridobivanje energije iz okolja na drugi strani. Pri izolaciji objekta in njegovi zrakotesnosti so tehnološko že blizu optimalnim rešitvam, pri katerih je pomembno razmerje med vloženo ceno in doseženim učinkom pri uporabi posameznih oblik izolacij in materialov, ki zagotavljajo zrakotesnost objekta.

Več novosti pa je pričakovati na področju tehnologij, ki bodo omogočale izkoriščanje virov iz okolja, pri čemer se bo izboljšala učinkovitost sedanjih toplotnih črpalk in sodobnih sistemov prezračevanja. Veliko možnosti je še pri razvoju sistemov, ki bodo omogočali izrabo energije sonca in vetra ter tudi padavin, ki jih je prav tako treba izkoristiti pri obratovanju objekta.


Marles tako v objekte vgrajuje tudi predpripravo za vgradnjo fotovoltaike in polnilne enote za električni avtomobil. V prihodnosti je namreč pričakovati, da bo električni avtomobil stalnica, prav tako izraba sončne energije ali celo vetrne za proizvajanje elektrike. Cena montažne hiše na ključ je kljub vsem prednostim konkurenčna na trgu in navadno cenejša kot klasična gradnja.

pasivna nizkoenergijska hiša

Zagotavljanje toplotne izolacije pri lesenih hišah na ključ

Lesena montažna domovanja so zelo priljubljena zaradi privlačnega izgleda in hkrati tudi ozira na trajnost. S tem pa so seveda povezane tudi toplotne izgube, ki se lahko pojavijo ob nepravilni vgradnji toplotne izolacije. Če objekt ni dobro toplotno izoliran, je potrebno v ogrevanje vložiti veliko več energije, kar pa na koncu pomeni večji strošek za investitorja.

Tudi če se v prvi fazi zdi, da se z vgradnjo manjše plasti toplotne izolacije privarčuje, se na dolgi rok to ne splača, saj boste še več denarja porabili vsako zimo za ogrevanje objekta. Najboljši način za zagotavljanje kvalitetne toplotne izolacije in ugodne cene montažne hiše na ključ je z uporabo visoko kakovostnih izolacijskih materialov.

Med najpogostejšimi so steklena volna, mineralna volna, celulozna izolacija (naravni materiali) in ekspandirana polistirenska pena (EPS), ekstrudirana polistirenska pena (XPS) in poliuretanska pena (PUR) (umetni materiali), stalno pa se razvijajo novi boljši materiali, ali odkrivajo stari, npr. slama, ovčja volna ipd. Vsak od teh materialov ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete pravega.

Poleg izolacije sten, tal in strehe pa je pomembno tudi preprečevanje toplotnih mostov, kar povzroča izgubo toplote in prepih. Pri gradnji hiše na ključ je potrebno zagotoviti kvalitetno tesnjenje, tako konstrukcijskih elementov kot tudi okenskih okvirjev, ki se jih vgrajuje po RAL tehniki. Ta zagotavlja, da bodo okna dobro tesnila in skozi »okna ne bo pihalo«, kot pogosto rečemo za okna v starejših objektih.


Gradnja hiše na ključ s kolegialnim kolektivom

»Zaradi znanja, ki ga je v podjetju ogromno in je plod več desetletnega razvoja, smo v vseh obdobjih ohranjali tehnično jedro, ki je danes sposobno slediti vsem trendom, ki jih postavlja trg in izpolniti sleherne še tako zahtevne želje kupcev,« pravi Božac.

Dodaja, da je zanimivo spremljati delo zaposlenih v proizvodnji, ki so se skozi leta naučili zaznavati in prepoznavati najmanjše anomalije in napake v lesu in ga obdelovati tako dolgo, da doseže mejo popolnosti. »Tak pristop prepoznavajo tudi naši kupci iz tujine, kjer se je že večkrat zgodilo, da so bili tudi ljudje iz stroke presenečeni nad natančnostjo obdelave materialov in izvedbe detajlov, ki so jo videli v naši proizvodnji.«

V Marlesu stremijo k temu, da poglede iz različnih zornih kotov, ki jih imajo posamezni oddelki, izkoristijo za to, da se dopolnjujejo in izboljšujejo. »Neprecenljive so zahteve naših prodajalcev, ki vztrajajo in zahtevajo nove in nove izboljšave naših izdelkov ter narekovanje trendov, s katerimi imajo konkurenčno prednost na trgu.

Neprecenljive so tudi zahteve tehničnega sektorja, ki zahteva boljše, natančnejše in polnejše vhodne podatke, ki omogočajo optimalno izvedbo objektov. Seveda pa svoj delež pri občutenju našega podjetja prispevajo tudi zaposleni, ki so pred upokojitvijo ali so se že upokojili in jim je bil Marles vse življenje edini delodajalec. Gre za izkušnje ljudi, ki jih danes skoraj ni več mogoče zaslediti,« poudarja sogovornik, ki ceni hiše na ključ, ki so skrbno in kvalitetno izdelane.

gradnja hiše na ključ

Faze gradnje hiše na ključ

Vsak posameznik, ki gradi svoje lastno domovanje, si seveda želi, da bi bilo to ustvarjeno po njegovih željah in potrebah. Ravno zaradi tega pa je na voljo več različnih paketov, ki omogočajo, da se montaža izvede samo do določene faze. Nekaterim ustreza, da v domovanje vnesejo še nekaj svojega pota in polagajo keramiko, napeljejo elektro inštalacije, drugi pa si želijo, da je dom že pripravljen na vselitev. Paketi po ugodni ceni montažne hiše na ključ so:

1. Paket S (osnovni elementi z montažo):

 • konstrukcijski elementi - zunanje stene z vgrajeno toplotno in zvočno izolacijo, notranje stene, elementi stropne konstrukcije, strešna konstrukcija z vgrajeno toplotno in zvočno izolacijo,
 • stavbno pohištvo,
 • vhodna vrata,
 • organizacija gradbišča,
 • transport vseh elementov in strojev za montažo konstrukcijskih elementov.


2. Paket M (zunaj dokončan objekt):

 • vse, kar je zajeto v paketu S,
 • strešna kritina in žlebovi,
 • zaključni sloj fasade,


3. Paket L (delno):

 • vse, kar je zajeto v paketu M,
 • strojne inštalacije,
 • elektro inštalacije,
 • tlaki (estrih).


4. Paket XL (polno):

 • vse, kar je zajeto v paketu L,
 • notranja slikopleskarska dela,
 • polaganje keramike,
 • sanitarna oprema,
 • stopnice,
 • notranja vrata.


Vodilni proizvajalec lesenih hiš na ključ doma in po svetu

Marles je od svojih začetkov gradil objekte po vsem svetu. Po razpadu jugoslovanskega trga so se usmerili predvsem na najzahtevnejše trge zahodne Evrope. Največjo prodajo dosegajo na trgih Avstrije in Nemčije, kamor so pred desetletjem prodali tudi že več kot 90 odstotkov svoje celotne proizvodnje.

»Za nas je samoumevno posedovanje vseh najpomembnejših certifikatov kakovosti na trgih, na katerih se pojavljamo, hkrati pa to pomeni tudi uporabo zgolj certificiranih in preverjenih materialov najvišje kakovosti, ki izpolnjujejo najstrožje zahteve na območju celotne EU in s katerimi se zagotavlja maksimalna potresno, požarno in poplavno varna gradnja,« pravi Božac.

V Marlesu se danes več kot 70 odstotkov objektov izvozi in prav rast izvoza najbolj zaznamuje izjemno pozitivno poslovanje v preteklih letih. Njihov največji izvozni trgi so Nemčija, Avstrija, Švica in Italija, kjer je Marles močno uveljavljen in prepoznaven ter velja za izjemno kakovostnega ponudnika, ki investitorje prepriča z vrhunsko kakovostjo, fleksibilnostjo in tudi sprejemljivo ceno montažne hiše na ključ.

proizvajalec lesenih hiš