Montažne hiše: tehnološko učinkovit in cenovno ugoden sistem gradnje

Pri proizvodnji montažnih hiš v podjetju Marles sledimo sodobnim arhitekturnim smernicam in najnovejšim dognanjem raziskovalnih institucij, povezanih s področjem montažne gradnje. Lesene montažne hiše so izdelane po sodobnem konceptu; izbor kvalitetnih, okolju prijaznih materialov in sistem gradnje zagotavljata dobro počutje stanovalcev v udobnem domovanju in zdravi bivalni klimi. Pri naši usmeritvi so med ključnimi še rešitve za energetsko učinkovitost objektov (nizkoenergijske hiše) ter skrb za njihovo protipotresno in protipožarno varnost.

Delo se začne s strokovnim svetovanjem, oblikovanjem načrtov in izdelavo projektov v našem arhitekturnem biroju. Za Marlesov način gradnje je značilno, da leseno konstrukcijo v celoti izdelamo v kontrolirani proizvodnji, po vnaprej pripravljenih tovarniških načrtih; nato pa se na gradbišču, pod vodstvom kvalificiranih strokovnjakov, izvede montaža industrijsko izdelanih sklopov. Hiša je zgrajena oziroma postavljena že v nekaj dneh. Faze gradnje se lahko po želji naročnika začnejo z izvedbo zemeljskih in gradbenih del, sicer pa naša ponudba storitev gradnje zajema štiri faze oziroma pakete:

montažna gradnja hiše

1) izdelavo in montažo osnovnih konstrukcijskih elementov (toplotno in zvočno izolirane zunanje in notranje stene, stropna in strešna konstrukcija) ter stavbnega pohištva in vhodnih vrat;

2) krovska in kleparska dela ter zunanja slikopleskarska dela, s katerimi je objekt končan na zunaj;

3) strojne in elektro inštalacije ter polaganje strojnih tlakov (estrihov), s čimer dobite hišo na delni ključ;

4) izvedbo notranjih slikopleskarskih del, keramike, sanitarne opreme, preostalih podov, stopnic in notranjih vrat, kar vam zagotovi hišo na polni ključ.

Nizkoenergijska hiša: varčna poraba energije

Ekološke težnje nas vodijo v uporabo naravnih materialov, lesa iz regionalnih gozdov, ki so trajnostno gospodarjeni. Les je odličen gradbeni material, z visoko stopnjo toplotne izolativnosti, kar pomeni manjše stroške ogrevanja. Razvili smo konstrukcijske sisteme, ki omogočajo velik prihranek energije. Na izbiro je več sistemov nizkoenergijskih hiš. Pri nizkoenergijskih konstrukcijskih sistemih je poraba energije za ogrevanje 30–60 kWh/m2 (3–6 litrov kurilnega olja na m2). Visokoučinkoviti nizkoenergijski konstrukcijski sistemi omogočajo porabo 25 kWh/m2 (2,5 litra/m2). Pri pasivnih konstrukcijskih sistemih pa je poraba energije do 15 kWh/m2 (1,5 litra/m2). V zadnjih letih smo se posvetili še razvoju koncepta Zero Energy Home, ki pomeni skoraj nič energijsko gradnjo in ki z izdelavo sončne elektrarne poskrbi za energetsko samozadostnost montažne hiše.

Atrijska hiša in stik z naravo

V Konfiguratorju hiš in v katalogih na naši spletni strani predstavljamo širok izbor različnih tipov montažnih hiš. Na ogled so hiše z modernim in tradicionalnim dizajnom ter modeli ekskluzivne in unikatne gradnje; v pregled smo dodali še njihove tlorise, s prikazom funkcionalne razporeditve prostorov. Denimo atrijske hiše predstavljajo priljubljeno izbiro za družine. S prehodom iz notranjosti hiše na zeleno dvorišče nas lahko v trenutku povežejo z naravo in vrtom, predstavljajo prostor za igro otrok in druženje z gosti.

atrijska montažna hiša

Hiša z ravno streho je moderna arhitekturna rešitev

Modeli Altea, Domus, Veritas, Lotus predstavljajo nekaj primerov hiš z ravno streho, enokapnico. Naklon pri njih je med 5 in 7 stopinj, s čimer se zagotovi učinkovito odvodnjavanje in prepreči zastajanje padavinske vode. To so hiše elegantnega videza, z jasnimi linijami, priljubljene v novejši arhitekturi.

Ugoden nakup hiše

Med prednostmi odločitve za montažno hišo je tudi njena cenovna dostopnost. To med drugim omogoča industrijska izdelava posameznih sestavnih delov oziroma sklopov; nekaj stroškov pa lahko prihrani tudi izbira hiše na polni ključ, saj za vsa obrtniška dela poskrbimo na enem mestu. Pri Marlesu vam poleg tega nudimo še druge ugodnosti (pridobitev kredita in nepovratnih finačnih vzpodbud Slovenskega okoljskega sklada, ugodnosti pri sklenitvi zavarovanj ter ugodnosti pri zunanji ureditvi in opremljanju hiše). Nenazadnje pa kvalitetno izdelana in energetsko varčna hiša omogoča tudi nizke nadaljnje stroške pri vzdrževanju objekta ter prihranek pri energiji za ogrevanje.

CENA MONTAŽNE HIŠE