Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Gradnja – montažna gradnja hiše z najboljšim ponudnikom

Gradnja hiše je lahko klasična ali montažna. Montažna gradnja je izjemno priljubljena, saj je hiša hitro postavljena in odlično toplotno izolirana, zato je izjemno stroškovno učinkovita. Montažne hiše omogočajo kakovostno in zdravo bivanje ter požarno in potresno varnost.

Vendar pa mora biti postavitev montažne hiše izvedena strokovno, upoštevaje individualne okoliščine kot tudi želje posameznika. Podjetje Marles je priznan in zaupanja vreden domači ponudnik montažnih hiš. V podjetju se ponašajo z več kot 80-letnimi izkušnjami in več kot 27 tisoč individualnimi objekti.

Pri postavitvi montažne hiše so izjemnega pomena njeni temelji, ki morajo biti po slovenski zakonodaji ali grajeni ali v obliki temeljene ploščadi, da objekt zadosti zahtevan potresne in poplavne varnosti. Če ima hiša klet oziroma prostor, ki se nahaja delno pod zemljo, mora biti ta po zakonodaji grajen.

Montažna gradnja hiše zahteva premišljeno in pravilno izvedeno temeljenje. Če je gradnja temeljev nepravilno izvedena, se v notranjosti lahko pojavijo težave, kot so: nagnjena vrata, pogrezanje in razpoke, zamakanje, potresna občutljivost … Pred temeljenjem mora ponudnik montažnih hiš upoštevati različne dejavnike:

 • nosilnost in sama vrsta zemlje, na kateri bo stala temeljna plošča
 • morebitna podtalnica, ki bi lahko povzročala preglavice
 • potresna ogroženost območja, kjer bo stala montažna gradnja

Gradnja montažne hiše - začetek

Montažna gradnja – katere so prednosti postavitve montažnih hiš

Montažna gradnja za marsikoga predstavlja izpolnitev dolgoletnih sanj o lastni hiši. Montažne hiše so sodobne, stroškovno učinkovite in dobro izolirane. Izdelane so v nadzorovanem okolju proizvodnih hal, kar omogoča visoko stopnjo natančnosti pri izdelavi. Njihova prednost je, da so postavljene v približno pol leta, medtem ko traja klasična gradnja hiše zaradi sušenja vsaj poldrugo leto.

Montažna gradnja je privlačna tudi zato, ker je postavljena v nekaj dneh, ne glede na letni čas, zato je vselitev vanjo lahko izjemno hitra. Montažne hiše pa imajo še številne druge prednosti, s katerimi so prepričale že ogromno ljudi:

 • za vsaj 50 % manj stroškov ogrevanja (v primerjavi s klasično grajenimi hišami)
 • udobni, zdravi in neoporečni ekološki materiali
 • možnosti pridobivanja subvencije ali kredita Eko sklada
 • prisotnost lesa v montažni hiši izboljša pogoje bivanja (bolj prečiščen zrak, manj vlage, dobra izolacija)
 • večja potresna varnost v primerjavi s klasično gradnjo hiše
 • negorljivi izolacijski materiali
 • možnost postavitve na slabše utrjenih zemljiščih, saj so izjemno lahke
 • večja bivalna površina (tanjši zidovi)
 • vsaj 10 % nižji stroški gradnje, ki so vnaprej znani (se ne spreminjajo)
 • ponudnik montažnih hiš ponuja več desetletij garancije

Montažna gradnja - ponudnik montažnih hiš Marles

Zakaj je temeljna plošča primerna za montažne hiše

Montažne hiše so pasivne oziroma ničenergijske, kar omogoča pravilno izvedena izolacija. Ko govorimo o temeljenju montažne hiše, je stroškovno in energijsko najbolj učinkovita izbira temeljna plošča. Ta namreč omogoča, da jo na spodnji strani popolnoma toplotno izoliramo, rezultat pa je stabilna temperatura bivalnega prostora. Tega se s pasovnimi ali linijskimi temelji ne da doseči. Odločitev za temeljno ploščo pri postavitvi montažne hiše je pomembna tudi z vidika potresne in poplavne varnosti. 

Slovenija spada med potresna območja in montažne hiše lahko kljub svoji lahkosti in fleksibilnosti ob potresu razpokajo. Če niso pravilno temeljene, lahko zdrsnejo ali spremenijo položaj, pri čemer lahko pride do poškodb inštalacij. Za čim boljšo potresno varnost v podjetju Marles uporabljajo seismic temeljno blazino ali njeno nadgradnjo antiradon, ki preprečujeta zdrse.

Seismic temeljna plošča je stabilna in izdelana iz armiranega betona. Omogoča spoj toplotne in hidroizolacije ter temeljne plošče v enoten kompozit. Odločimo se lahko za izolacijo v dveh ali treh slojih. Če je montažna hiša postavljena na območju z visoko količino radona, se uporabi temeljna blazina antiradon, ki dodatno ščiti pred omenjenim plinom. Hidroizolacija temeljne plošče poskrbi za to, da podtalnica ne vdre v hišo.

Pravilna gradnja temeljne plošče poviša tudi energetsko učinkovitost objekta. Izolacija na dnu betonske temeljne plošče preprečuje stik z zemljo in s tem akumulacijo hlada. Stroški ogrevanja montažne hiše se z gradnjo temeljne plošče zato močno znižajo, montažna gradnja pa postane energetsko varčnejša.

Montažna gradnja

Postavitev montažne hiše – izvedba temeljne plošče

Pred začetkom postavitve montažne hiše se srečamo z vprašanjem o izvedbi temeljne plošče iz armiranega betona. Če se tega lotite sami, je pomembno, da vam ob strani stoji strokovno podkovan ponudnik montažnih hiš.

V podjetju Marles nudijo strankam, ki se odločijo za gradnjo temeljne plošče v lastni režiji, vso potrebno podporo in informacije v obliki izrisov ter armaturni načrt. Poleg tega razjasnijo vsa odprta vprašanja in dileme, denimo v povezavi z izolacijo temeljne plošče. Poudarjajo, da je izbira ustrezne toplotne izolacije pogojena z individualnimi lastnostmi objekta. Preprostega recepta za pravo debelino toplotne izolacije ni – določi se jo s pomočjo posebnega izračuna. Poleg tega je treba vzeti v obzir pravne predpise, saj se teži k pasivni gradnji.

Če vas zanima montažna gradnja, se lahko obrnete na podjetje Marles, kjer vam bodo ponudili strokoven nasvet za vaše individualne želje. Postavitev montažne hiše je v primerjavi s klasično gradnjo hiše enostavnejša, a mora biti dobro zasnovana. Marles je izkušen ponudnik montažnih hiš, ki vam bo stal ob strani pri tem življenjskem projektu.

Ponudnik montažnih hiš - Marles

GRADNJA HIŠE NA KLJUČ