Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Pasivna hiša na ključ predstavlja najnovejši standard trajnostne gradnje


Pasivna hiša je najnovejši standard gradnje, ki ga vse pogosteje zasledimo tudi v Sloveniji. Koncept je nastal v Darmstadtu leta 1991, zasnoval pa ga je dr. Wolfgang Feist. Nizkoenergijska in pasivna gradnja za delovanje izkoriščata naravne, obnovljive vire, kot je sončna energija.

S učinkovitim delovanjem in z minimalnimi toplotnimi izgubami zagotavljata optimalno temperaturo ne glede na vremenske razmere ter nižje letne stroške. Pasivna hiša je zgrajena po strogo določenem standardu, ki postavlja visoke zahteve gradnje in uporabljenih komponent.

Ključen je temeljit načrt, ki komponente smiselno združi. Načrt mora upoštevati še pozidanost v neposredni bližini ter izbrano lokacijo parcele. Skrbno zasnovana gradnja zagotovi racionalnejšo porabo energije in ničelne toplotne izgube.

pasivna hiša na ključ


Pasivna hiša na ključ - Brez zapletov pri gradnji in brez skrbi

Vse pogosteje izbrana gradnja je pasivna hiša na ključ. Z njo se naročnik izogne številnim neznankam, ki pogostokrat spremljajo gradnjo - zapleti z gradbenim materialom, dodatni stroški, podaljšano časovno obdobje itd. Zgrajena je v roku petih mesecev od začetka gradnje. Takšnja gradnja naročniku prihrani mnogo nepotrebnega stresa, saj za vse poskrbi izvajalec. Optimalnejše bivanjske pogoje po gradnji pasivne hiše zagotavljajo njene specifične vrednosti.

Te velevajo, da mora biti letna potrebna toplota za ogrevanje <= 15 kWh/(m2a), zrakotesnost n50 < 0,6 h-1, letna poraba električne energije <= 18 kWh/(m2a), skupna letna poraba primarne energije <= 120 kWh/(m2a), največje toplotne izgube pa <= 10 W/m2. Pasivna ali nizkoenergijska hiša je primerna za vse, ki si želijo trajnostnega, okolju prijaznega in energetsko učinkovitega doma.

pasivna ali nizkoenergijska hiša

Kako se razlikujeta nizkoenergijska in pasivna gradnja?

Pasivna ali nizkoenergijska hiša? Pogosto vprašanje mnogih, ki razmišljajo o pasivni gradnji. Standardi, ki določajo, ali je hiša nizkoenergijska ali pasivna se malce razlikujejo. Skupno jima je to, da sta grajeni tako, da v čim večji meri izkoriščata obnovljive vire (sonce, voda, zemlja, veter), omogočata minimalne ali ničelne toplotne izgube, sta zgrajeni kompaktno ter imata velike zastekljene površine usmerjenje na jug.

Največjo razliko predstavljata izolacija ter vgradnja oken. Naročnik se mora odpovedati prostorom, ki povzročajo toplotne izgube - klet, garaža, balkon. Skoraj nič-energijska hiša lahko vse te prostore ima - seveda z ustrezno zastavljeno izolacijo. Zgornja meja letne potrebne toplote za ogrevanje nizkoenergijske hiše je namreč 50 kWh/m2a, pri čemer mora pridobiti približno 25% energije iz obnovljivih virov.

Med gradbenimi materiali nizkoenergijske in pasivne hiše ni večjih razlik, le da se pri pasivni gradnji uporabljajo večje debeline slojev. Tako nizkoenergijska kot pasivna hiša imata visokoenergetsko učinkovitost, nizke stroške ogrevanja ter nudita udobno, ekonomično življenje.

nizkoenergijska in pasivna gradnja

Gradbene faze nizkoenergijske in pasivne gradnje zahtevajo skrbno načrtovanje

Nizkoenergijska in pasivna gradnja zahtevata precizno načrtovanje ter natančno izvedbo. S standardi strogo določena gradnja zahteva sistematičen pristop ter strokovno znanje. Pasivna hiša na ključ poteka v gradbenih fazah, ki so jih v podjetju Marles d.d. združili v celostne pakete, ki se med seboj razlikujejo po zaključeni gradbeni stopnji:

  • Paket S

Paket S zajema izdelavo in montažo osnovnih konstrukcijskih elementov. Pasivne montažne hiše paketa S imajo zgrajene vse notranje in zunanje stene ter strešno in stropno konstrukcijo skupaj z zvočno in toplotno izolacijo. Prav tako so montirana vhodna vrata in stavbno pohištvo. V paket je vključena organizacija gradbišča ter transport vsega navedenega.

  • Paket M

Hiša, zgrajena po paketu M, je zunaj dokončan objekt. Vključuje vse v paketu S dodatno pa so izvedena še zunanja slikopleskarska dela (zaključni sloj fasade) ter krovsko kleparska dela s strešno kritino in žlebovi.

  • Paket L

Marles hiša na delni ključ je zajeta v paketu L. Slednji poleg vsega v paketih S in M zajema še strojne tlake (estrihi), elektro in strojne inštalacije (ogrevanje in vodovodne inštalacije).

  • Paket XL

Pasivna hiša na ključ je zajeta v paketu XL. Paket vključuje vse inštalacije iz paketov S, M in L poleg tega pa še zajema keramiko, sanitarno opremo, notranja slikopleskarska dela, stopnice, notranja vrata ter pode (parket in talna keramika).

pasivna gradnja

Kako do Marles pasivne ali nizkoenergijske hiše?

Si tudi vi želite vrhunsko izdelano, prilagojeno ter sodobno zasnovano pasivno ali nizkoenergijsko hišo? Podjetje Marles d.d. naročnikom olajša zapleten proces gradnje sanjskega doma. Prodajni svetovalci vam bodo predstavili različne gradnje, energetske nivoje, konstrukcijske sisteme in tipe ter vam pri tem odgovorili na vsa vprašanja. Nakup pasivne hiše se bo začel z zasnovo in iskanjem najboljših arhitekturnih rešitev.

Svojo sanjsko hišo lahko najdete med različnimi arhitekturnimi slogi v katalogu ali poiščete optimalno rešitev za svoj dom skupaj z arhitekti podjetja Marles d.d. Zasnovi, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam, in željam sledita priprava ponudbe z izbiro faze dokončanja projekta ter podpis pogodbe.

Vam največje skrbi povzroča dokumentacija? Nikar. Strokovnjaki v podjetju Marles d.d. bodo za vas pripravili vso dokumentacijo (idejna zasnova, gradbeno dovoljenje, dokumentacija za izvedbo gradnje, uporabno dovoljenje) ter poskrbeli, da ustreza vsem zakonskim zahtevam.

Temu sledita proizvodnja Marlesove hiše v nadzorovanih pogojih ter gradnja. Slednja se začne s pripravo terena in temeljne plošče, na kateri bo stala pasivna hiša. Naslednja faza je montaža hiše, ki ji sledi primopredaja objekta, kjer naročnik skupaj z vodjo gradbišča pregleda objekt in dokončane storitve. Vse, kar preostane, je še vselitev!

nizkoenergijska hiša