Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Koliko stane gradnja hiše

Gradnja hiše predstavlja za veliko ljudi dokončno rešitev stanovanjskega problema in izpolnitev življenjskih sanj. Poleg tega je gradnja hiše največji finančni zalogaj, ki ga mnogi ne zmorejo izvesti brez pomoči kreditov, subvencij ali kakšne drugačne finančne pomoči. Tako je smiselno, da se že pred začetkom del izdela konkreten finančen načrt, ki bo služil kot dobro vodilo pri načrtovanju in izvedbi gradnje, saj so v njem predvideni vsi stroški različnih gradbenih faz. Prav tako je dober načrt stroškov gradnje hiše tudi v veliko oporo pri pridobivanju finančne pomoči v bankah.

Gradnja hiše Marles

Določitev končne cene za gradnjo hiše

Natančna določitev končne cene za gradnjo hiše je odvisna od več različnih dejavnikov, med katerimi so najbolj pomembni cena parcele, uporabljeni gradbeni material in sama gradnja hiše. Na nakupno ceno parcele ne moremo kaj veliko vplivati, a že pri izbiri gradbenega materiala pride do velikega razpona kvalitete in posledično stroškov. Poleg izbire materialov je določitev tipa in končna zasnova hiše z vsemi podrobnostmi naslednji odločilni dejavnik. Razlike nastajajo glede na kvadraturo osnovne ploskve – pritlične hiše imajo večjo osnovno ploskev, zato so nekoliko dražje od nadstropnih hiš – kot tudi glede na zakompliciranost načrta hiše in količine detajlov, ki dodatno podražijo količino materiala in dolžino izvedbenih del. Prav tako je pomembno, da se že na tej stopnji načrtovanja odločimo, ali bomo investirali v nizkoenergijsko, pasivno ali ničenergijsko hišo, kar bo pomembno vplivalo na izbiro ogrevalnega sistema, tipa fasade in stavbnega materiala.

Koliko stane gradnja hiše po fazah

Gradnja hiše je razdeljena na štiri osnovne faze, peta pa predstavlja gradnjo hiše na ključ. V prvi fazi, ki predstavlja približno pet odstotkov cene, se izdela in pridobi vsa potrebna dokumentacija z gradbenim dovoljenjem, ki je pogoj za začetek del. Zemljišče se pripravi za gradnjo hiše, izkoplje se gradbena jama in označi gradbišče. V drugi fazi, ki znaša nadaljnjih petnajst odstotkov (odvisno od tipa hiše) se pripravijo temelji s kletno ploščo. Tretja faza je najbolj obširna, saj se v njej zgradi vsa gradbena konstrukcija – to pomeni vse stene, zidovi, ostrešje in streha – zato stane približno štirideset odstotkov. V četrti fazi, ki stane približno trideset odstotkov investicije, se naredijo še notranji zidovi, vgradi se stavbeno pohištvo (okna in vrata), napeljejo se inštalacije ter ogrevalni sistem, dokončajo ometi in fasada. Tako zgrajena hiša je že zadostno zaščitena pred vremenskimi vplivi, vendar še ni primerna za vselitev. Manjka ji še dokončana zadnja, peta faza, ki je osredotočena na notranjost hiše.

Stroški gradnje hiše na ključ

Čeprav nekateri zaključeno četrto fazo gradnje hiše že pojmujejo kot dokončanje gradnje na delni ključ, je za dokončno vselitev potrebno še nekaj del. Ta dodatek stane približno deset odstotkov končne cene za gradnjo hiše in zajema vsa notranja slikopleskarska dela, polaganje keramike in sanitarne opreme, kot tudi talne keramike in parketov. Pred vselitvijo je potrebno namestiti še vsa notranja vrata in stopnice. Ko so vsa ta dela zaključena in je potrebna le še montaža notranjega pohištva pred vselitvijo, lahko trdimo, da se je gradnja hiše zares končala.

Koliko stane gradnja hiše Marles

Dodatni stroški med gradnjo hiše

Pri določanju, koliko stane gradnja hiše, lahko na osnovi postopka izdelave in uporabljenih materialov izdelamo precej natančen finančni načrt. Dobro je, da v določanje cene prištejemo še nekaj denarja za nepredvidene stroške, ki se lahko pojavijo med izvedbo gradnje, kot tudi primerno zavarovanje. Oblikovanje dobrega finančnega načrta lahko prepreči marsikatere skrbi med gradnjo, zato je smiselno, da njegovo izdelavo zaupamo strokovnjakom. Pravzaprav se je v vsakem primeru pametno odločiti za zanesljivega izvajalca, ki nas bo vodil in nam svetoval od nakupa gradbenega zemljišče pa do predaje ključev. Nekateri izvajalci so pripravljeni pri gradnji hiše narediti še korak dlje: pomagajo še pri zasnovi okolice hiše ter svetujejo pri namestitvi varnostnega sistema.