Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Pošlji povpraševanje

Sanjska hiša – sodobna hiša po vaši meri

Pritlična hiša je z današnjega pogleda precej novodobna invencija, vendar je v času pred 2. svetovno vojno na slovenskem območju prevladovala. Sanjska hiša naših staršev in starih staršev, prebivalstva, ki je odraščala v drugem političnem in socialnem sistemu, je bila dom za vsaj dve generaciji. Pogosto so gradili sami ali s pomočjo sorodnikov in prijateljev, usposobljene delavce se je najelo zgolj za bolj specifična dela. Stroški za hišo so bili zaradi enostavnejše gradnje manjši, a kljub temu je bila takšna gradnja precejšen podvig- tako finančno kot tudi časovno. Tudi dandanes je gradnja lastne hiše velik projekt, ki pa je z leti, zaradi novih tehnologij gradnje, postal le še zahtevnejši. V gradnjo je navadno vključenih okoli 50 izvajalcev- redkokdo se odloči graditi sam, saj nihče ne premore zadostno mero posebnih znanj, ki bi omogočila doseg standardov sodobne hiše. Ker pa je gradnja hiše nekaj, kar navadno narediš samo enkrat v življenju, je pameten izbor izvajalcev začetni korak, ki vsekakor potrebuje poglobljen premislek. Samo načrtovanje sanjske hiše je ključen element, ki bo krojil naš vsakdan zajeten del življenja, zato je potrebno izbrati zgolj najboljše.

Sanjska atrijska pritlična hiša

Pritlična hiša

Velika prednost pritlične hiše je odsotnost stopnic, kar se izkaže za zelo praktično pri starejših parih, ali mlajših družinah z otroci. Druga pozitivna lastnost je nepotrebno izgubljanje prostora v vsaki etaži za stopnice, ki lahko ob nepravilni vgradnji prenašajo udarni zvok (npr. hoja po stopnicah). Ker so vsi njeni prostori v pritličju, ste lahko v hiši v zelo tesnem stiku z zunanjo okolico. Z velikimi steklenimi drsnimi vrati lahko odpremo celotno steno in omogočimo izhod v praktično vsakem prostoru. V sami osnovi ima pritlična hiša možnost pohodnega poda nad pritličjem, ki lahko služi za uporabno podstrešje brez večjih posegov v konstrukcijo hiše. Pri pritlični hiši gradimo po horizontali in ne vertikali, zato je običajno potrebna večja parcela, kot pri gradnji večnadstropne hiše.

Preberite tudi: Načrti za atrijske hiše


Atrijska hiša

Atrijske hiše omogočajo veliko mero zasebnost tudi v gosto naseljenih predelih mest in vasi. To so načeloma pritlične hiše, zidane v obliki črke C ali L, ki s svojo zasnovo ustvarjajo atrij ali notranje dvorišče. Atrijske hiše tako povezujejo notranjost z zunanjostjo na zelo preprost in eleganten način, ko v resnici nikoli čisto zagotovo ne vemo ali smo notri ali zunaj. Atrij je umeščen v osrednji del tlorisa hiše, povezuje vse njene prostore in je lahko odkrit ali pokrit. Če želimo, ga lahko spremenimo v teraso ali vrt, ki nam bo v poletnih dneh nudil obilico sprostitve. Pomembno je, da tloris hiše čim bolj izkoristi obliko in velikost parcele ter z atrijem omogoči, da se notranji prostori neovirano zlivajo in prehajajo v zunanjost. Ker imajo, glede na njihov tloris, več zunanjih površin, je priporočljivo skrbno izbrati kakovostne gradbene materiale, ki bodo poskrbeli za primerno toplotno zaščito celotnega objekta. Namreč več kot imamo zunanjih sten, večje toplotne izgube lahko dosežemo z izbiro nepravilnih gradbenih materialov. Take hiše so na voljo kot montažne hiše, njihova streha pa je lahko dvokapna, večkapna ali enokapna.

Atrijska sodobna hiša

Sodobna in tradicionalna hiša

Razvoj sodobne hiše in arhitekture nasploh se je seveda razvijal sočasno z razvojem družbe. Ljudje imamo veliko aktivnosti in zaposlitev, ki se dogajajo večinoma izven doma, zato ni več potrebe po ogromnih bivalnih površinah. Hkrati pa smo bili v zadnjih dveh letih soočeni s preživljanjem ogromno časa doma- od doma smo se šolali, od doma delali, od doma trenirali … Vse to je pripeljalo k načrtovanje funkcionalnega prostora, kjer vsak kvadratni meter bivalne površine predstavlja dodaten strošek za vzdrževanje, ki si ga marsikdo težko privošči. Vsak kotiček je danes namenjen več različnim opravilom ob različnih delih dneva, pohištvo pa je spremenljivo in modularno.

Sodobna hiša je navadno grajena v približni velikosti štirisobnega stanovanja s potrebnimi dodatki, kot so WC in kopalnica, utility ter garderoba. Sodobne hiše so primerne za vse vrste družinskih enot- tričlanska družina, upokojenski par s psom, mati samohranilka, večgeneracijske družine … Velikokrat laično ločimo tradicionalno hišo od sodobne po obliki strehe, kar pa ni vedno obvezen kriterij- tudi sodobne hiše imajo lahko v svojo zasnovo lepo vpeljano navezavo na dvokapno streho.

Pri tradicionalnih hišah je bila navadno klet prostor za shrambo, hiše pa so imele v kletnih prostorih tudi kurilnico, ki je bila v primerjavi z današnjimi ogromna. Dandanes je le-ta zaradi vgradnje toplotnih črpalk, ki porabijo znatno manj prostora od ogrevalnih naprav preteklosti, minimalizirana na nekaj kvadratnih metrov, zato jo lahko brez večjih težav umestimo v sam tloris hiše. Tudi shrambe, kamor shranjujemo smuči, kolesa ali vrtnarske pripomočke, so bile nekdaj pogosto del kleti hiše. Danes se te pojavljajo v obliki zunanjih shramb, ki so del garaže ali nadstreška, oziroma samostojno stojijo ob hiši. Iz finančnega vidika je ta rešitev vsekakor boljša, saj je klet velik strošek pri izolaciji, izkopu in ogrevanju. Kleti so velikokrat neprimerno izkoriščene, zato predstavljajo zgolj toplotno izgubo. Tudi zaradi teh sprememb je danes pritlična hiša čedalje bolj zaželena.

Sodobna tradicionalna hiša


Sanjska hiša danes

Kaj je torej sanjska hiša sodobnosti? Vsak si na to vprašanje lahko odgovori po svoje, kljub vsemu pa je moč potegniti določene vzporednice in zaključke najnovejših trendov. V zadnjih letih je možno opaziti trend uporabe bolj trajnostnih materialov, torej lesa in opeke. Montažne hiše so za dosego trajnosti primerne, saj so zgrajene iz lesa, postavljene pa so izredno hitro. Drug cilj mnogih novogradenj je povezovanje notranjosti z zunanjosti. Z razvojem vse bolj kvalitetnih okenskih stekel je danes možno tudi v našem prostoru in podnebju odpreti celotne stene proti zunanjosti in tako na primer atrijsko hišo popolnoma povezati z zunanjostjo. Tretji zaključek zadnjih nekaj let je uporaba prostora na najrazličnejše načine. Z modularno in fleksibilno zasnovo notranjih prostorov lahko v kratkem časovnem obdobju in praktično brez stroškov spremenite uporabo in izgled notranjosti pritlične hiše.