Sanjska hiša – sodobna hiša po vaši meri

Sanjska hiša naših staršev in starih staršev, je bila dom za vsaj dve generaciji. Pogosto so gradili sami, s pomočjo sorodnikov ali prijateljev. Stroški za hišo so bili zaradi bolj preprostih načinov gradnje manjši, a kljub temu je bila takšna gradnja precejšen podvig. Tudi dandanes je gradnja lastne hiše velik projekt, ki pa je z leti, zaradi novih tehnologij gradnje postal le še kompleksnejši. V gradnjo je navadno vključenih okoli 50 izvajalcev, redkokdo se odloči graditi sam, saj le redko premore zadostno mero posebnih znanj, ki bi omogočila doseg današnjih standardov. Ker pa je gradnja hiše nekaj, kar večina tistih, ki se zanjo odloči, naredi le enkrat v življenju, je pameten izbor izvajalcev stvar ki nikakor ni zanemarljiva. Načrtovanje sanjske hiše, je nekaj kar nas bo kasneje spremljalo celo življenje.

Sanjska atrijska hiša

Pritlična hiša

To je hiša, ki ima eno samo, pritlično etažo. Njen tloris je nekoliko večji od tlorisa večnadstropne hiše, zato je cena nakupa malce višja. Velika prednost pritlične hiše je odsotnost stopnic, kar se izkaže za zelo praktično pri starejših parih, ali mlajših družinah z otroci. Ker so vsi njeni prostori v pritličju, je hiša, če seveda ne živimo v gosteje naseljenih mestih, kjer bolj težimo k zasebnosti bivališča kot njegovi odprtosti, lahko v zelo tesnem stiku z zunanjo okolico. S steklenimi vrati jo lahko odpremo in omogočimo izhod v praktično vsakem prostoru. V sami osnovi ima hiša možnost pohodnega poda, nad pritličjem, ki lahko služi za uporabno podstrešje, lahko pa si tudi izdelate mansardno stanovanje, brez posegov v konstrukcijo hiše.

Preberite tudi: Načrti za atrijske hiše

Atrijska hiša

Atrijske hiše omogočajo veliko mero zasebnost tudi v mestih. To so pritlične hiše, zidane v obliki črke C ali L, ki s svojo zasnovo ustvarjajo atrij, ali notranje dvorišče, ki lahko združuje tako zasebnost, kot odprtost in povezanost bivalne notranjosti hiše z okolico. Atrij je umeščen v osrednji del tlorisa hiše, povezuje vse njene prostore in je lahko odkrit ali pokrit. Če želimo, ga lahko spremenimo v teraso ali vrt, ki nam bo nudil obilico sprostitve. Pomembno je, da tloris hiše čim bolj izkoristi obliko in velikost parcele ter z atrijem omogoči, da se notranji prostori neovirano zlivajo in prehajajo v zunanjost. Tudi za atrijske hiše je potrebna nekoliko večja parcela, kot za večnadstropne. Ker imajo, glede na njihov tloris, več zunanjih površin, je priporočljivo skrbno izbrati kakovostne gradbene materiale, ki bodo poskrbeli za primerno toplotno zaščito celotnega objekta. Take hiše so na voljo v klasični izvedbi gradnje, ali kot montažne hiše, njihova streha pa je lahko dvokapna ali ravna.

Atrijska sodobna hiša

Sodobna in tradicionalna hiša

Razvoj sodobne hiše, je šel v korak s časom, ki več ne dovoli sanj o ogromnih, večnadstropnih gradnjah, ki so dandanes postale nepotreben luksuz. Ljudje imamo veliko aktivnosti in zaposlitev, ki se dogajajo večinoma izven doma, zato ni več potrebe po ogromnih bivalnih površinah. Postajamo vedno bolj ekonomični, realnejši, sodoben, urban način življenja pa nam narekuje načrtovanje funkcionalnega prostora, kjer vsak kvadratni meter bivalne površine predstavlja dodaten strošek za vzdrževanje, ki si ga marsikdo težko privošči. Sodobna hiša je navadno grajena v približni velikosti štirisobnega stanovanja, s potrebnimi dodatki, kot so WC in kopalnica, utility ter garderoba.

Pri tradicionalnih hišah je bila včasih klet prostor za shrambo, hiše pa so imele v kletnih prostorih tudi kurilnico, ki je bila v primerjavi z današnjimi ogromna. Dandanes je le-ta zaradi vgradnje toplotnih črpalk, ki porabijo znatno manj prostora od ogrevalnih naprav preteklosti, minimalizirana na nekaj kvadratnih metrov, zato jo lahko brez večjih  težav umestimo v sam tloris hiše. Tudi shrambe, kamor shranjujemo smuči, kolesa ali vrtnarske pripomočke, ki so bile nekdaj pogosto del kleti hiše, so danes v obliki zunanjih shramb, ki so del garaže ali nadstreška, oziroma samostojno stojijo ob hiši, kar je poleg ostalega, pozitivno z ekonomskega vidika, saj gradnja in izolacija kleti stane neprimerno več od gradnje shrambnih prostorov.