Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Pošlji povpraševanje

Energetsko varčne hiše imajo v Marlesu večdesetletno tradicijo

Energetsko varčne hiše so leseni montažni objekti. Podjetje Marles je vodilni, največji in najstarejši proizvajalec visoko učinkovitih nizkoenergijskih objektov, ki so jih v zadnjih letih zgradili več kot 1000, samo v lanskem letu 150. Njihovi montažni objekti so vrhunsko zasnovani, saj so prilagojeni različnim namenom ter krajinskim in podnebnim razmeram.

Zanje je tudi značilna visoka kakovost, saj sta ves sistem pasivne gradnje in tehnološki proces v skladu z mednarodnimi standardi. Nizkoenergijska in pasivna gradnja poteka v zaprtih prostorih v kontrolirani klimi, kar pomeni, da je neodvisna od vremena in zato zagotavlja možnost hitre vselitve. V podjetju pravijo, da je raven energetske varčnosti hiš, ki jih gradimo v Sloveniji, povsem primerljiva z ravnjo ostalih zahodno evropskih držav, marsikdaj pa jo celo presega.

Energetsko varčne hiše
Nizkoenergijska in pasivna gradnja je cenovno ugodna

»Na splošno v vseh državah povpraševanje po energetsko varčnih hišah raste.« pravi direktor Marlesa Bogdan Božac. Delno je to posledica veljavne zakonodaje, delno pa tudi precejšnje ozaveščenosti samih investitorjev, ki se čedalje bolj zavedajo prednosti bivanja v takšnem objektu. Danes je namreč že splošno sprejeto dejstvo, da so taki tipi gradnje trajni, gospodarni, mednarodno priznani, tehnološko preizkušeni, strogo nadzorovani in cenovno ugodni.

V podjetju Marles pri postavitvi uporabljajo izključno materiale naravnega izvora, saj želijo z uporabo obnovljivih naravnih materialov doseči energetsko varčnost hiše ter tako maksimalno udobje in zdravo bivalno okolje ob čim manjšem obremenjevanju okolja. Energetsko varčne hiše so kupcem zelo privlačne tudi zato, ker je vrednost investicije vnaprej znana. Ni nekih skritih stroškov, vselitev pa je mogoča v zelo kratkem času.

Lastnikom je takoj po zaključku gradnje zagotovljeno zdravo bivanje v novem domu. Visoko učinkovita nizkoenergijska hiša je prav tako požarno, poplavno in potresno varna, dolgoročno gledano pa prinaša znatne prihranke pri stroških energije in vzdrževanja.


Ducat različic konstrukcijske sestave stene

V Marlesu izdelujejo visoko učinkovite nizkoenergijske hiše v velikotabelnem sistemu z okvirno konstrukcijo. Gre za način postavitve objektov, ki je v zahodni in severni Evropi najbolj razširjen in hkrati cenjen, saj glede na vložena sredstva zagotavlja optimalne stroške za vzdrževanje in energetsko oskrbo objekta. S takšno izgradnjo prispevamo k zmanjšanju toplogrednih plinov.

V podjetju Marles znotraj omenjenega sistema ponujajo 12 različic konstrukcijske sestave stene in vgrajenih materialov, ki služijo kot izolacija. 4 izmed njih omogočajo gradnjo pasivnih energetsko varčnih hiš, za katere je mogoče pridobiti subvencijo Eko sklada, vsi ostali pa zagotavljajo visoko učinkovito nizkonergijsko gradnjo.

nizkoenergijska in pasivna gradnja


Pri nizkoenergijski in pasivni gradnji je les najpomembnejši naravni material

»V največji meri uporabljamo materiale naravnega izvora.« pravi Božac in dodaja, da je najpomembnejši les, ki je tudi izključni konstrukcijski material. Iz njega so narejene tako stene, stropovi, kot tudi strešni nosilci. Poleg tega je v 5 sistemih sestave stene tudi izolacijski material izključno naravnega izvora. Gre za lesena vlakna, leseno-vlaknene in izolacijske plošče ter kombinacije celuloze in fasadnih lesno-izolacijskih plošč.

V 3 sistemih kot izolacijo uporabljajo izolacijski material izključno mineralnega izvora. To je kamena volna kakovosti in gostote DP5, ki zaradi svoje gostote zagotavlja izjemno toplotno izolativnost in posledično energetsko varčnost hiše.

Ostali 4 sistemi pa so skupek izolacijskih materialov mineralnega in sintetičnega izvora, kjer kot izolacijski material na zunanji strani stene uporabljajo neopor, ki ima bistveno boljše izolativne lastnosti kot običajni stiropor. Dobra izolacija je pomembna tako z vidika energetske varčnosti hiše kot z vidika zvočne zaščite. Materiali, ki jih uporabljajo, preprečujejo prenos udarnega, prometnega in industrijskega zvoka.


Za energetsko varčnost hiše je značilna neprekinjena izolacija

Bogdan Božac poudarja, da je treba pri nizkoenergijski in pasivni gradnji lesenih montažnih objektov posebno pozornost nameniti že fazi projektiranja objekta in izdelavi konstrukcijskih načrtov, na katerih temelji industrijska proizvodnja posameznih gradbenih elementov.

»Naši leseni gradbeni elementi so načrtovani in izdelani tako, da ne prihaja do toplotnih mostov, montirajo pa se tako, da se tesno prilegajo, po potrebi pa še dodatno zatesnijo s posebnimi trakovi.« pravi sogovornik in dodaja, da s tem dosežejo, da sloj izolacije ni nikjer prekinjen. Bivanje v takšnem objektu je zelo prijetno, bivanjski pogoji pa so v primerjavi z zidano gradnjo veliko bolj optimalni.

visoko učinkovita nizkoenergijska hiša


Kakovost energetsko varčne hiše so prepoznali tudi tuji kupci

Marlesovo kakovost visoko učinkovitih nizkoenergijskih hiš cenijo tudi v tujini, kjer so lani prihodke povečali za kar 12 %. Bistveno so uspeli povečati prihodke na tradicionalnih in strateških trgih Nemčije in Avstrije, hkrati pa so nekoliko povečali svoj delež na področju individualne gradnje v Sloveniji.

»Ocenjujemo, da uresničimo vsako individualno željo naših kupcev, ne glede na njihove tehnične in arhitekturne zahteve.« pravi sogovornik in dodaja, da bodo letos povečali prihodke predvsem na trgih Švice, Avstrije in Slovenije, kjer število že sklenjenih pogodb kaže bistveno povečanje glede na preteklo leto.

Sicer pa je Marlesov srednjeročni cilj še okrepiti položaj na strateških trgih (Avstrija, Nemčija, Švica, Italija in Slovenija) ter postati vodilni ponudnik izvirnih rešitev na področju nizkoenergijske in pasivne gradnje sodobnih lesenih objektov v Evropi. So na zelo dobri poti, saj že leta sledijo trendom, ki gredo vedno bolj v smer samozadostnosti in energetske varčnosti hiš.


https://www.youtube.com/watch?v=nBWGBz9SXbU