Gradnja hiše po preudarnem premisleku

Gradnja hiše je kompleksen projekt, zato se ga je dobro lotevati po korakih. Najprej se je treba odločiti, kakšen način gradnje nam najbolj ustreza. Preveriti je treba naše finančne zmožnosti in določiti zgornjo mejo pri stroških. Pri gradnji zidane hiše je treba vse, kar se da, pripraviti že vnaprej, od priprave načrtov do iskanja izvajalcev. Pri tej gradnji hiše je treba zelo paziti na izvedbo, da je gradnja brezhibno izvedena in ne prihaja do toplotnih mostov. Zavedati se moramo tudi, da je poleg dobrih lastnosti te gradnje slaba lastnost ta, da zahteva daljši čas do vselitve. Pri montažni gradnji so deli konstrukcije narejeni industrijsko do milimetra natančno in zato ne prihaja do napak. Vselitev je možna v zelo kratkem roku. Poleg tega so montažne hiše energijsko varčne in dosegajo standard nizkoenergijske in pasivne hiše, za še večji izkoristek energije vanje vgradijo rekuperacijo, to je sistem za prezračevanje, in fotovoltaiko.   

Dobro izolirana hiša

Rekuperacija za zdravo in energijsko učinkovito bivanje

Rekuperacija je sistem prezračevanja, ki poteka prek cevi po celotni hiši brez prekinitve. Tak sistem zagotavlja v notranjih prostorih vedno svež zrak, hkrati pa prostore razvlaži in zadrži delce onesnaženega zraka ter cvetni prah, ki bi prišli v hišo z zunanjim zrakom. Sistem rekuperacije je lahko lokalni oziroma decentralni in centralni. Centralni je s cevmi razpeljan po celotni hiši in te cevi je treba vgraditi ob gradnji hiše, kasneje je poseg prevelik. Po ceveh kroži zrak, ki ga poganjajo ventilatorji. Hladen zrak pride v hišo in se počasi ogreva, najprej gre v manj obremenjene prostore, potem pa čez bolj obremenjene skozi rekuperator zapusti stavbo. Pri tem ogreje hladen zrak, ki prihaja v hišo. Lokalni rekuperator je namenjen za delovanje v enem prostoru. Ta rešitev je idealna, če ob gradnji  hiše nismo namestili sistema z razpeljanimi cevmi. Učinkovitost je malo manjša, ampak še vedno zelo visoka. Sistem rekuperacije je razvit za nizkoenergijske hiše, ker z dovodom svežega zraka notranjosti ne ohlajamo, kot se to dogaja pri direktnem prezračevanju, in s tem prihranimo energijo in stroške.

Fotovoltaika ogreva z energijo Sonca  

Fotovoltaika je v bistvu sončna elektrarna. V solarnih celicah se sončno sevanje pretvarja v električno energijo. Vse več energije želimo pridobivati iz obnovljivih virov, zato je proizvodnja sončnih celic močno narasla. Solarne celice oziroma moduli se nameščajo na strehe stavb ali kot solarni parki, v zadnjem času pa jih ob gradnji hiš že vdelajo v stene ali strehe objektov. Da dobimo iz sončnih celic kar največji izkoristek, morajo biti čim dlje obsevane s sončno energijo in obrnjene čim bolj pravokotno na Sonce. V okviru fotovoltaike so na voljo klasični solarni moduli, ki so lahko monokristalni, to pomeni, da jih sestavlja ena celica silicija in so črne barve, ali pa polikristalni, iz več celic silicija, ki so svetlo ali temno modri. Če vgradimo sončne celice v svoj dom, si lahko zagotovimo net-metering, kar pomeni neto meritev in obračun električne energije, pri katerem je dovoljena moč sončne elektrarne 11 kVA, kar je dovolj za eno gospodinjstvo. Podnevi oddajamo elektriko v omrežje, ponoči jo porabljamo, prihranki pri stroških za elektriko so veliki.

Več informacij o fotovoltaiki

 Izolacija hiše toploto uspešno zadrži

Izolacija hiše uravnava temperaturo, poleti vročine ne sme spustiti noter, pozimi pa toplote ne ven. Izolirati je treba stene, temeljno ploščo in vse izpostavljene dele, kot so balkoni, terase, vogali, da ne nastajajo toplotni mostovi. Pri montažni gradnji v Marlesu, ki ima pri gradnji montažnih hiš pri nas najdaljšo tradicijo, ne prihaja do nastanka toplotnih mostov, to preprečijo z natančno industrijsko izdelavo gradbenih elementov, narejenih po ustreznih načrtih. V Marlesu izolaciji hiš posvečajo posebno pozornost, za izolacijo pa uporabljajo celulozo, kameno volno kakovosti DP5 in neopor. Učinkovito so izolirane Marlesove nizkoenergijske in pasivne hiše, na leto za ogrevanje porabijo le 14,5 oziroma 15,5 kWh/m2.