Pasivne oziroma nizkoenergijske hiše pridobivajo na priljubljenosti

Nizkoenergijske hiše so cenovno ugodna izbira, ki obenem prinaša visoko kvaliteto. Od navadnih se razlikujejo zlasti po svoji varčnosti in ekološki naravi, saj nam omogočajo bistven prihranek pri energiji. To je omogočeno z različnimi tehnološkimi rešitvami, ki jih je potrebno upoštevati že med samim načrtovanjem in gradnjo pasivne hiše. Predvsem pomembno je solarno načrtovanje, pa tudi nezahtevna konstrukcija in prijaznost končnim stanovalcem. Z usmerjenostjo hiše proti soncu lahko zagotovimo kar najboljši izkoristek sončne energije.

Gradnja pasive hiše

Ogrevanje nizkoenergijske hiše

Za pasivne hiše se ponavadi odločimo ravno zato, ker bi si želeli prihraniti več energije pri ogrevanju ali ohlajanju našega doma. To je mogoče storiti s čim večjo uporabo obnovljivih virov energije (recimo sonce in biomasa) ter z namestitvijo kvalitetnega prezračevalnega sistema. Pogosta je tudi vgradnja posebnih naprav, ki združujejo komponente za ogrevanje in ohlajevanje, sicer pa taka hiša skorajda ne potrebuje posebnega sistema ogrevanja. Prav iz tega izhaja njeno ime; večino toplote je zmožna namreč pridobiti na posreden, pasiven način.Nizkoenergijska hiša

Prepustite gradnjo nizkoenergijske hiše strokovnjakom

Gradnja nizkoenergijske hiše predstavlja investicijo v prihodnost, saj je znesek na začetku nekoliko večji kot pri klasičnih zidanih hišah, a se nam v roku parih let povrne. Imamo namreč bistveno nižje vzdrževalne stroške in hkrati visok standard bivalnega udobja. Seveda pa tukaj ključen pomen igra pravilna gradnja. Le-to moramo vedno zaupati izkušenim strokovnjakom, ki bodo izbrali prave materiale in izdelali ustrezen načrt.

Kaj moram še vedeti?

Pred odločitvijo za gradnjo nizkoenergijske hiše je cena seveda pomemben dejavnik, ki vpliva na našo odločitev. Kot rečeno, je izvedba pasivne hiše nekoliko finančno bolj obremenjujoča kot če bi se odločili za klasično zidano gradnjo, a se nam investicija kmalu povrne. Nekateri hišni modeli so na voljo kot tipski izdelki in so kljub vsemu cenovno precej ugodni. Če pa si želimo večje originalnosti ali imamo specifične želje, pa je možno z izvajalcem zasnovati individualen projekt, ki bo nam in naši družini pisan na kožo. Vsekakor je vedno potrebno poskrbeti za izbiro pravega izvajalca z dolgo tradicijo, ki bo pripravil natančen načrt in poskrbel za hitro ter hkrati kakovostno izvedbo.